有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
今晚有冇人玩eu4 mp
聽朝好多人返工返學星期五晚有冇人
星期五晚至凌晨時分,eu4 mp統計人數
join
有興趣,但唔得閒
正wor
想手動較supply route
有時喺歐洲supply落印支半島/中國
佢淨係識行新加坡 又唔想ban啲船行馬六甲
可以手較印度 再起鐵路就好
有無巴打有玩the new order?
想問最快練好銀牌坦克師嘅方法係咪咁? 上網睇人咁樣

1步師訓練》轉做15步/20步師(冇裝)〉轉做15步/20步師(有裝)》轉做你想要嘅坦克師,改template (eg10中坦中摩步)(冇裝) 〉複制template 坦克師(有裝),再轉坦克師(有裝)
當互動小說咁玩
小弟不才,有事想請教巴打

1938年9月打比利時,成日卡在係阿登森林附近位,同打到敦克爾克,又俾一大堆法國佬包圍

兵力: 10個輕坦師(20寛+14寛)、12個7步2炮、10個9步師

究竟係我人手操作有問題定太遲宣比利時?

6個空降兵又好快比法國佬圍剿

玩左一日都係唔得
你打入比利時之後法國佬應該冇咁快回防到
你用輕坦一有Break though 唔好理其他兵 直接衝去巴黎應該會贏
再快啲直接用摩托化步兵師衝去啲Victory Point應該贏到
如果用摩步你會直接用定轉20寛摩步先? 我怕唔夠產能
最好就20啦 其實佢主要功能係兜過敵人快速佔據VP
法國有個debuff 投降傾向加50%
佢畀人佔幾個點就會投降
不過如果你太遲宣戰 佢會冇咗個debuff
如果有多出嚟嘅坦克整做偵察連畀一個金盾佢
ai唔識整反坦克炮
同埋唔使整咁多個整六七個都夠
1936年開始整應該夠裝備

再唔係用一戰策略 用40寬步兵師夾硬撞死佢
通常你會將摩步師同輕坦師放係比利時邊個位置?係咪靠海個幾格,前面好似係平原

同埋係咪都係埋曬係一兩格內強行突破對方防線? 其他就步兵平推?
宣戰嗰陣宣咗比利時先 跟住ai會放曬20個師喺你邊境 你放你堆坦克喺荷蘭邊境 跟住宣戰荷蘭 直接踩入首都 荷蘭投降之後會有好大空隙畀你入到比利時
跟住用你放喺比利時邊境堆步兵師強制進攻
唔使贏淨係需要pin住佢哋
用你啲坦克 行去佢啲victory point
比利時投降咗之後 喺馬奇諾防線到平推
佢啲兵應該防唔切或者戰術部署緊好低組織度
你啲坦克應該打得贏
之後衝去巴黎

我之前打係咁打囉
馬奇諾防線平推?
10 Fort喎 ching
直接步兵拉frontline比利時
再擺機動落一兩格突破 搵機會encircle/直衝巴黎咪得

不過直接naval invasion英國算啦
開波唔好拖 用strike force 攞定naval superiority
喺漢堡land落英格蘭北部 條線唔好經英倫海峽 擺定24個師喺碼頭 一land到就即刻dum落英國 平推都贏 不過就唔好宣比荷盧 淨係宣波蘭就得 搵啲嘢頂住法國同波蘭邊境
東普魯士就放唔放都得啦 反正打完英國之後基本上你要乜有乜 冇人阻到你
平推馬奇諾一定紅色
最主要係唔畀嗰啲兵走咋嘛
你試下升曼施坦因做元帥,古德利安做上將,組4隊40寬中坦師(10坦10摩步),然後全部飛機同轟炸機係馬奇諾執行制空同密接支援任務,同時開曼施坦因招技「攻城利器」,係可以格硬打穿馬奇諾

當然容易啲嘅方法就係打荷蘭,打完荷蘭先宣比利時,然後係荷藺邊境進攻比利時。
<EU4>可能係世界上最詳盡的vj multiplayer 教學
https://lih.kg/gPHRoS
小弟篇攻略寫完可以賞面睇下,小弟仲比較擅長austria, muscovy,睇下仲有無機會寫下
我今日打係收左荷蘭皮,跟住宣比利時。
打穿左之後直插巴黎,冇理到比利時。但之後比法兵包圍

打布魯塞爾都係打唔破,太多兵還拖

用左16個(輕坦師、20寛8摩2輕坦)
12個(7步2炮)
10個(20寛步兵)

係咪應該再將多d資源放係整20寛摩步比較好? 打打下後競不繼,定我操作有問題

今次我用坦克師穿過阿登森林位入法國
HOI 4 打唔贏check list:
1. 有冇空優
2. 係咪40寬
3. 有冇金盾
4. 係咪用重坦
5. 係咪用中坦
6. 有冇睇地型
7. 有冇包餃子
8. 填線係咪用5步
9. 齊唔齊裝
今日試咗一次
多圖
打荷蘭先

之後先宣戰比利時

用步兵加坦克 death stack 打入去

跟住直接衝入去

步兵填返條線

基本上望上去贏硬

跟住佢宣佈 Franco British Union

繼續打落去

主要用嚟推嘅步兵都係呢款
其他嗰啲係都係20寬純步兵加工程師同大砲

坦克車唔記得轉返做20
同埋我想講我打波蘭嗰陣太輕敵
石油都唔記得買
冇飛機 一個裝甲軍團 六個裝甲師加十個摩托化步兵師 跟住仲有18個步兵師 喺東普魯士全部畀人殺曬
死咗五十萬人
好彩嗰陣法國佬冇推過我
巴打我搞掂左法國啦,我用6個40寛銀牌坦克師(10坦10摩步)加12個20寛摩步,3個輕坦,再加18個12步5炮1防空,成功撕破防線

我終於知道點解之前整得太慢,國策樹同宣戰借口原原有限期,之前快手完成,但拖左一陣先研發坦克,結果冇左超前個bonus ,想問係咪得1個月限期?

同巴打個兵牌係咩mod嚟?
應該係setting 北約logo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞