有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
Ahistorical?
係呀
睇下會唔會簡單啲吖嘛
打打下已經變咗world conquest
呢兩日更新左STELLARIS
不過玩落好似冇咩唔同?
講真, 玩SPY其實只係將速度減慢, 冇咩特別
星球區域REFORM去到後期都唔會有太大分別

不過我今次搞搞新意思, 玩地球人, 話就話多生物共融屬性
唔俾非類地星人隨處走動, 之後全部生物都-10% KEEP,
俾地球人好D生活環境
之後等基因改做, 同地球化科技出黎,
凡有地球人去到非類地行星生活. 就會將果個行星轉做類地行星,
非類地星人轉埋做類地星人, 先俾佢自由走動
呢度巴打好似玩開hoi4 同eu4 多

我就鐘意stellaris 多d
因為玩每一個paradox game嘅學習進程都要好耐,不外乎睇片學習>睇唔明,放棄>del game>唔咁心,down番> 無限loop
終有一日我會學識玩stellaris
唔使睇片掛 玩下大國平推再慢慢玩其他國家咪得
雖然我鋼鐵2 4係玩中國起手 eu4大明>拜占庭 ck2 係蘇格蘭新手島 群星係人族 vic 大清
我係三特權>種完地>賣地>等event比特權某個階層。過廿年就拔咗去
我玩德國贏左之後,想問下如果我間一塊地成立左英國傀儡國,可唔可以徵用佢嘅皇家海軍?
stellaris次次大update都變到新game咁點學得哂
畀特權唔抵。20年後你要防止階級influence過高(通常係貴族),你注定一開始唔可能放太多其他特權畀佢。而nobility呢個estate目前擁有最多最強的buff:manpower, supremacy over the crown, 仲有最op的strong duchies。
20年時間冇呢堆buff差好遠,仲未計25%autonomy,等於失去1/4國力。
low crownland的debuff不過係national tax-20%,而national tax只係三種收入的其中一種(仲係最垃圾嗰種)。
debuff比較難受的係每月autonomy的increase,但係你開局食大量地+seize多一次land+用少少dip point dev一下,5年時間就上返20%。何況就算你唔食地,你autonomy increase都冇可能去到25%。就算去到25%,你手動壓autonomy就可以。將自己的autonomy限制喺25%太蝕了
送convoy比英國令佢autonomy下降,然後㩒annex
要有dlc 用autonomy系統
做吓送禮勤 抽menpower 然後食咗嗰puppet 攞埋海軍
原來係咁不過畀特權好似唔止nobility?定睇政體?
我多數剩係開加monarch point既 buff ,再開盡monopoly。
最多加下傳教力或者容忍。其他都唔會點開
同埋係咪過左crownland 50就會向番50降低?
感覺我seize到盡99.9都會慢慢掉番crown land 雖然都開到buff
因為你食咗地。上面講過,你食的地會跟返你吞併對象的crownland同你國家dev比例除返開。
AI一般開局都係30 crownland,所以你開局低crownland的情況下,食大量AI地先咁抵等於白賺crownland
你高crownland食比你低crownland的國家自然會跌。同埋你有叛軍加autonomy都會減crownland
喺age of absolutism之前嗰d buff可有可無。維持喺30%up就可以,高過40%就賣地攞錢起manufactory
如果個國家個trade係過得去嘅話,其實派monopoly都係一種可行嘅做法
monopoly 可以刷重商主義
btw金礦加通漲咩logic
stellaris 玩rp嘅啫

早幾日睇paradox 同啲streamer玩得幾開心
我個人只放賺最少錢的monopoly刷mercan or要loyalty
monopoly一次畀8年錢即係蝕兩年錢,未計新征服的land的production income,無必要放太多。nobility一般係strong duchies, supremacy over the crown, manpower buff同monarch point,已經冇曬位。burghers都好多正buff,所以monopoly我一般會放畀clergy
都唔一定蝕既,你早拎錢可以拎去投資/擴軍征服。而重商更加係長期投資 (不過唔建議殖民國家升,會加ld)
幾時出Vic3
遲d出發佈會,不過唔肯定係咪vic3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞