有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
PDX con confirmed
NO Finland focus tree
啱呀,玩過PDM 就番唔到轉頭
點解唔喺北歐整個好似baltic/中國軍閥咁嘅共用focus tree
我估佢哋諗住整個類似BftB嘅pack
https://www.ptt.cc/bbs/Paradox/M.1621730849.A.236.html

這代資本家運作跟二代不同
資本主義不是“讓AI做到這一點”。取而代之的是,資本家(取決於法律,貴
族們)將自己的建築物的利潤投資到新的資源池中,該資源池與稱為投資池的國家基
金分開,你只能根據自己的法律和經濟制度在來花費。因此,玩家仍然在某些限制
下來進行資本主義中的產業擴張。
——————
富人將需要更多的需求如:自由流動(運輸或汽車),奢侈品,奢侈品,
飲料,麻醉劑,通訊,取暖-需求與商品不同,其中許多需求可以由多種不同類型的商
品滿足。
——————
就咁睇畫出黎塊餅幾有意思

分返開私人投資同政府投資
唔似vic2咁有啲關鍵生產鏈,例如煤變油—》油提煉塑膠—》塑膠整車、電子零件、收音機,AI硬係唔肯整。

有錢佬增加消費都係,貿易推動造船業,造船業推動鋼鐵業呢條鏈以前一直冇體現出黎。
依家又有動力減稅同補貼啦
唔知係VIC 2 定係 PDM 既 bug 定點

如果一間廠既profitability 足夠高,工人接近冇人工收到
岩岩開返之前玩落既一局法國黎睇

發現有間12級鞋廠十幾萬僱員,workers and capitalist pay checks 得17£

每日盈利過4000£

唔知佢係因為有bug唔出糧分紅先咁高盈利定調返轉
我覺得係bug,唔會係調返轉

明明去到後期,堆電子野/汽車係暴利都好,一過左某個profitability/盈利,班工人就收唔到人工
中國軍閥嗰個共通國策樹,個飛機製造商真係搞笑
打到後期先比飛機製造商係搞笑咩,空降咗落日本都未用到。
政府資助嘅工廠都會收唔到人工㗎咩
估計係有bug,但係因為工人生活水平好所以睇唔出到底佢地實際有冇錢落袋
有shipping route 有economic crisis 冇mission tree冇mana,聽落幾令人興奮

希望佢生產鏈有參考下pdm mod
嘩屌終於出
屌左10年..
EU4都算複雜?入門作嚟㗎喎
pdm出名改壞咗個經濟喎
上手難囉
你起碼要玩足廿個鐘先真係識曬啲基本操作
跟返hpm好啲
係咩
全民食罐頭,再用各種原材料生產罐頭幾有意思喎。
煤煉油、油制膠,膠再去整各種唔同中間產品同消費品條生產鏈亦都完整喎。

想請教下pdm 點改壞經濟
pdm=垃圾
Vic 3
CK3都有dlc
但有排
佢要夏季出多個更新patch之後再下一個update先出新dlc,我估最快都可能要8、9月
依家係steam連gameplay預覽圖都冇
樓主有冇最最最基本嘅HOI新手教學?
佢想通過向市場注入大量錢嚟解決ai破產問題,結果錢太多,人類玩家可以維持正收入同時全支出100%,輕鬆三餅全藍
但ai依然係唔識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞