有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
當你艱辛地收拾咗普魯士,就會發現巴伐利亞升列強
要曬時間黎對付巴伐利亞
最後統一得黎發現海外殖民地瓜分既瓜分、開化既開化、本國因為連年戰亂(要普魯士跌落列強起碼要打幾場食佢啲爆工業既地)人口同普魯士成立既德國差一截

再者Holy Roman Emipre應該可以接納埋捷克人做accepted culture 。老實講,連希臘都可以重建東羅馬,點解奧地利唔可以重建神羅?
咁Megali Idea 點都合理過Holy Roman Empire起碼真係一個現實主張黎
至少19成紀德意志民族主義者都冇話要"統一"埋荷蘭比利時同北意
當然佢原版我唔記得好似係奧地利係冇得入德國?
冇記錯1848年國民會議否決咗大德意志方案,奧地利加入可以,匈牙利捷克個堆不了,最後決議係小德意志方案。當然,普王相信君權神授,唔要呢頂「賤民既王冠」,但係種子已經播落,幾十年後德國個版圖係1848年已經大體決定咗。

對奧地利黎講,無論係保守既皇黨定係資產階級知識份子,加入德國當然好,但係有無好到要放棄匈牙利捷克同北意呢?所以奧地利再下一次想加入德國已經要數到一戰後帝國崩潰。
上手度: eu4 >>> ck2 > hoi > vic

eu4係入門最易既填色遊戲,玩歐洲大國只要知道
點科技 開戰籍口 OE AE 點玩都得
p社game 既難度應該係講你可以ignore play到咩程度, eu4有最多既dlc同機制俾你探索研究同運用。但其實呢啲你唔理照玩都得。
極端啲講,就算你唔知咩係叛亂系統,穩定度。到爆叛軍個陣先打都唔怕。一啲細微啲既例如雇傭兵 旗艦 vassal favor 文化 宗教系統完全唔知,都可以慢慢食細國壯大。

但如hoi就唔同,你剩係唔識配兵,唔識出兵,即使玩大國都無法平推,佢又基本上有完整既事件線(hoi2) 或者國策系統 (hoi4) 決定走勢。你新手德國就算平推法國,都會俾蘇聯sm。好似我唔識海步兵,就俾人推番轉頭。 hoi有太多要知道既基礎元素。而eu4既好似兵種系統咁都係極為簡單
利申歷史盲
點解奧地利併入德國唔可以帶埋北意匈牙利?
用呢個dlc搞左好多難既成就吃菜 (absolutism 前有哂亞洲草原) 三山都好簡單
都係啦
之前打過一場奧地利,開局唔知要背刺盟友巴伐利亞,打到有啲意興闌珊。

如果南德就要放棄冇German Empire core既領土(例如Bohemia)

唔經南德就要同普魯士及其同盟國連場大戰,因為普魯士識字率高,爆工業非常快,所以一定要割走佢幾塊地,等佢工業衝唔上去,咁為免infamy井噴,Rhineland 個三塊每塊打一場,打得黎都廿年過去啦。(仲要pdm mod開局普法關係好,偶爾會結盟,普魯士已經難打啦,仲要加個法國

跟著就發現因為蜀中無大將,所以巴伐利亞升咗做列強,又要重新割地同add sphere,呢到又要打兩場。

統一得黎都1890年,非洲已經分曬,亞洲啲地又被人食曬。

但係如果要普魯士鯨吞奧地利就簡單得多,亦死小好多人,1880瓜分非洲事件前絕對可以。
奧地利統一德國係比較麻煩 要大概喺1850至70左右打贏brothers war 傾和約之前要全境普魯士一排等佢跌出列強 一跌出列強簽和約就可以將德意志小國加哂入勢力範圍 再一鍵變身德國
好認同只要你唔aim micromanagement,其實你eu4要學的嘢真係唔多。
但隻game其實內容又好多,當你真係鍾意咗隻game,想改善下遊戲技術,又有好多嘢可以學。
上手易=吸引倒好多新玩家
內容多=襟玩
eu4=冇靈魂既辣殺驚
點樣食菜
有無巴打Victoria 2都開愛爾蘭嚟玩
同玩大國比別有一番風味
可惜最後保唔住great power嗰位
淨係得600萬人口
冇去殖民咩
佢有96個省…
600萬應該係成年男人
全部二千萬

得三個海軍基地 非洲唔係幾夠搶
搶得西北同sahara 同埋Gabon Congo
之後打咗幾個亞洲小國
有冇巴打知點解fix EU4 1.31.3 crash
新save玩咗成晚 每次crash都係1551年11月9crash
施主,放手啦
Hoi,234都有唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞