有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
簡單D講就係中國同韓國加日本既分別
支那有套小說 叫神聖羅馬帝國
寫得ok既
哈布斯班友明明最勁玩外交
個個都懶醒咁 以後自己軍神
錯失奧匈合體 搞到變左兩個種族
好似要mass politics加-100關係先有
仲可以直接用20 infamy add wargoal
我覺得比較似係,香港同兩廣福建江西既感覺,假設有一日香港自立成功,為咗增加國力/戰略蹤深/人口,要拉埋廣東比較可以接受,廣西已經有啲勉強,福建江西更加係冇可能。
普魯士同北德真係好難打

Pdm divided by zero用法國,已經食咗左岸邊界,咬著漢諾威係sphere入面,點知普魯士咁都可以政變變身做北德

跟著隔幾年大戰一次,每次都逼到我要mobilise 黎同佢打,兩邊啲常備軍一接觸起碼要5:3,法國先保證打得贏,仲要講緊army科技已經研究咗先。
EU4靈魂=填顏色
eu4係睇florry玩啲千奇百怪野
-105% fire damage received
florryworry正野
本身已經兩個民族黎
外交最強變成外交白痴仔
反法同盟 巴黎和約戰勝國
就算被逼放棄神羅皇帝頭銜
起碼都有德意志邦聯大佬做下

跟住就on99匈牙利贏唔到 要俄國幫
克里米亞竟然冇幫返俄國
俄國又嬲豬唔理意大利統一戰爭
接連輸俾法薩聯軍、普意聯軍
德國統一四面都係牙齒印 唯有痴返德國蝦病夫 基本上變二流國家 冇得做大佬之餘又被逼選邊

最後一次軍事成功既戰績已經要數到單對單戰平到拿破崙 丹麥戰爭俾普魯士睇穿個底 之後普奧戰爭六個星期就收左皮 從此變二流國家痴大國玩瓜分同蝦小國
西史速成班靠paradox
Eu4新手,請問有冇人成功用日本大名破局兼成立日本?好難玩,個個都有3-4個盟友唔知點打,另外用咩理念好?小弟玩織田家...
打仗先清兵 用最快方法各個擊破 破完一國分一隻殘軍圍城 清晒就逐個破城 敵盟攞錢 食左地再開第二個國家波 要不停打谷威望同軍統 穩左東日本同美濃國座城堡就可以反枱 玩防守stackwipe
如果你打A國 B國會打你 咁岩鄰國只同B國同盟 喺同B國和約前開多條戰線 咁B國打唔到你

理念開頭唔使諗 統一之路幾乎唔會用到
玩日本當然殖民東南亞 大明低mandate就打殘佢
開頭set mil point鬥快加tactics 升4同埋升6,7夠快打仗如切菜
理念我會offensive exploration 搶到馬來亞trade node基本上無限錢
之後都係好死 軍事國都係果幾set理念
btw唔記得日本睇唔睇到東南亞 睇到改用expansion idea
今晚再試下先...打完啲大名落黎之後成日都有叛亂好煩,勁晒人力去清佢地
我玩織田家(包括所有小國)破局係首先先用外交發展一點首都
然後皇室領地就啱啱好30.1%
先點一啲加階層忠誠嘅法令
然後點晒三個加點數嘅階層法令
最後嗰0.1%領地可以當10%咁樣出售
可以攞到一大筆開局資金
可以爆兵打仗

低王室領地嘅debuff係唔會影響到首都

然後因為你點晒三個加點數嘅法令
你就可以有唔少多餘嘅點去發展首都
即使啦你只有一塊地 你嘅發展到可能比周圍幾塊地嘅大名仲要高

基本上幾十年以來就可以完成小大名破局
同理念無關

P.S 一個將近1700hrs嘅EU4玩家路過
你可以打完之後提升自治度
同文化同宗教嘅地方
理論上升完自治度就唔會叛變
階層呢個新機制唔係好識玩,我見一郁佢就會有debuff
提升自治度我國收入咪會減少?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞