有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
盧森堡喺北德嗰時已經食咗
g持
巨德意志
用盧森堡建立大德意志 因為用盧森堡成立德國有法國文化而成為挑戰
eu4
想問下有無得制止自己殖民領自己去殖民

係 subject 個到可以 set stop settlement
殖緊民好似冇效果
直接踢出殖民地吞食
AI殖民好on9
見有月費又玩返
玩多次日本易左好多, 係多左個叫so既大名好鬼bug
一開始唔夠船無人打到佢, 搞到佢既同盟點輸都唔會投降annex
仲有韓國仲係不停開發首都出思潮, 搞到明朝鬼咁死先進
對馬宗家係海盜,梗係冇得打海戰啦係冇諗過朝鮮咁奇怪啫

set制止AI殖民係要點㩒
唔係㩒落block settlement growth到咩
應該又係有bug,我琴日玩嗰時㩒咗都唔work
52係咪俾小粉紅搞?
Ck3十字軍咁撚廢,打三四次都打唔入

而家我個 character 啲仔女全部都有 negative congenital trait,但係佢已經停咗經
Setllaris質素點
見到steam推特價有啲心動
幾好,而家個人口玩法有小小似VIC2,因為係隨機地圖(銀河系)開局,所以每局變化會多過歷史系列

不過祖傳單核
類似文明系列咁玩
小弟終於solo 玩左次1.31, 所以想寫個蘇格蘭Guide, 順便講下非英格蘭既國家點樣刮底英格蘭成為英國霸主 (而唔係好似蘇格蘭隊波咁廢 ). 如果可以既話再講下我宜家玩緊既achievement: Reverse Auld Alliance 同 Anglophile.

之前有玩過Offaly (一個Irish landlocked minor) 去做Spanish Fly 同 Luck of Irish, 發現其實啲策略都係一模一樣, 所以玩愛爾蘭都可以參考

I. 開局
蘇格蘭啲地非常荒蕪, 所以就算佢叫做幾大都好, 都唔係英格蘭對手, 宜佢一開始重要係蝕錢… 所以Estate interaction 可以先俾monopoly 去拿啲錢起兵, 船保護trade, 同埋可以先mouthball左Dumfries 個 fort, 你一開始有法國罩住所以唔怕英格蘭打 .

外交方面, 我好好彩第一日ally左西班牙, rival英格蘭同丹麥, 記住有兩點不論玩愛爾蘭同蘇格蘭都係一樣.
1. 唔好一黎就ally 法國!!! 你會俾佢drag入百年戰爭, 個國家會好傷 . 要等 surrender of maine 個event fire 左先好ally 法國
2. 第一日就要係其他Irish minors 度 build spy network. 唔好等一定要快, 慢既話英格蘭同丹麥就會插手入黎, 之後就好麻煩

我第一個打既係ulster, 去secure 條 strait. Peace deal 要將所以敵國都annex, 唔好怕 aggressive expansion, 記住打死左既人係join 唔到coalition 既!! 如果食唔到塊地就vassalise 佢, 打仗期間係下一個目標開 network, 咁就可以一個接一個咁食.

於此同時, 我同南面既munster 結盟同diplomatically vasslaise 佢, 原因係我唔想圍佢個三級堡, 會好傷manpower.

幾乎所有game (玩蘇格蘭定愛爾蘭都好), 都一定會有一兩個國家ally 左丹麥或者英格蘭, 呢啲情況就打呢啲國家既ally, 例如呢個情況就打 Thomond call in Tyrconnel. 如果只係ally 左丹麥, 等到剩番少少國家先打, 通常呢啲Irish minor 得番一兩個既時候都會互相ally, 而呢個就係佢地既死期.

我係呢個時期 focus 左 admin point 去core 啲地. Btw 我唔知點解開局出左個神君 (我真係冇save scum!!) 但係冇都唔駛怕

同埋我想講1.31 真係好無腦, 我係打英國之前 pillage 同dev 左幾次 Edinburgh, 已經令到佢既 dev 比英國高. Btw 1.31 可以用favor 去同盟國拿ducats, 令到我仲快過英格蘭拿到 institution, 平時打呢類國家最難既金錢管理同institution都因為1.31變得好簡單,冇乜挑戰性

II. 打英國

個基本策略就係等法國同英國和約一完, 就 merc up call in法國打. 1.31 個 curry favor 令到成件事好簡單, 比起以前啲patch既3年一favor, 宜家係幾個月一favor…

我呢鋪好得意, 英格蘭同時ally 左 Castile 同 Portugal, 如果我唔理直打必死無疑. 遇到呢啲情況就係要等, 等佢兩個其中一個要忙住打第二啲國家既時候就開戰, 記住機會唔會多一見到佢地唔join 就要打! 我等左10年左右先等到Castile 突然要打 Aragon唔join defensive call, 所以我就開打英格蘭!

我用左burgher 個低息貸款privilege, 借錢請左2隊雇傭兵, 令我既兵數大約同英格蘭一樣, 再請左個 discipline advisor. 記住法國係唔會登陸幫你既, 所以你一定要確保係兵數方面唔好少過英格蘭.

如果你見到有個event 叫 ‘The Last Jousting Tournament’, 一定要禁 Yes. 之後就會有機會俾你用 20 prestige 同 20 legitmacy 去換一個100 tradition 既 general. 我見到呢個 event 兩次, 換左個 siege pip 3 既神將, 只係第二次唔想放棄太多prestige 所以就算. 但係呢個general令我好快siege down 左英格蘭個堡兼連續打殘佢兩次, 所以打落好簡單

法國會幫你圍左係英格蘭係歐洲大陸既ally, 所以唔使擔心歐洲事務, 專注打英格蘭就ok, 係條和約我食左一塊地去拓寬我既colonial range, 同埋 pillage 左Lisboa.

打左倫敦落黎, 完事!

笑話係之後打殘左葡萄牙之後, 居然有個event 話哥倫布過左黎, 叫乜野 plus ultra, 叫 ‘very far’ 就得

1.31感言: 個遊戲容易玩左好多, 是好是壞就見人見智
正呀, 好耐無睇過戰記
keep 住玩1.30
買HOI4買唔買埋DLC好
見好多都係負評
剩係買expansions就得
果d飛機坦克外觀果d可以唔買
VIC2 係我玩過 最好玩嘅game top 3
有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(9)
https://lih.kg/2561908
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞