有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
睇你自己本身有冇玩開咩類型, 玩開Civ的話Stellaris好易上手

如果講根據喜好揀game的話
鍾意宇宙-> Stellaris
鍾意戰略->HOI 4, EU4, Stellaris
鍾意歷史感->HOI 4, EU4

game system既入門難度係HOI 4 < Stellaris < EU4
而我自己寫左好多HOI 4既新手教學,應該易D上手
同埋HOI 4比較少DLC,價錢相對平,但最重要係你啱唔啱玩
想體驗屠豬快感就HOI4
其實睇你中意咩時期
利申 HOI4 打手
中意極限挑戰都係HOI4
新手絕對係CK3
(CK3打手)
岩岩入坑買咗ck3
玩左一晚
玩一開波愛爾蘭
想問下點賺錢最快
等佢每個月加幾蚊 唔係路
平安夜玩HOI4,買埋DLC,等世界變得不平安
ching有冇咩微操概念分享下
玩緊邊個start date?
新手教學
冇記錯嘅話新手教學唔係送咗一推錢畀你咩?
最衰去到1942未有核彈, 如果唔係平安夜玩核彈亂飛
諗住遲啲寫保加利亞故
前置:
保加利亞Focus Tree+Decision可以puppet 鄰居 意大利會be friend Bulgaria之後申請入你個faction 跟著匈牙利行法西斯之後放心打匈牙利
跟住1939-40年盟軍會忙住打德國 呢個時候可以打1-2個國家 盟軍唔會得閒干涉,而無幫手嘅德國會難推進好多,係我個劇本西線戰場法國啱啱好係巴黎-Charleoi-Luxemborg-Strasborg組成防線擋住德國。(real cls,巴黎失守我要面對多一倍德國兵力就難打好多)

Template: (1941年9月開戰有139個Factory)

因為我唔夠貨車 夠貨車就逐個騎兵轉貨車
5個support係 Engineer, Motor Recon, AA, Logistic, Field Hospital,
用1936 Light SPG, 我得24個呢啲師加大概80個puppet嘅師 (吞左希臘同南斯拉夫 唔夠裝轉啲師)

戰術:
非常簡單而粗暴地搵防線薄弱位置進攻,最好平原。同埋我宣戰德國之後令德國分兵 盟軍有力反推出去法蘭克福

我決定係波希米亞發動最後攻勢了結德國 將24個師堆係Morava推出去

3日後開始打布拉格會戰

係捷克嘅行動撕開左德國防線,跟著就向Berlin推進。

機動作戰最重要令對手無法重組防線

德國玩完了
要AA嘅原因係雖然我用左10個工廠出戰機,但係未來對手都有好多飛機,所以都係要裝Anti Air
生日快樂
玩左成日發現玩愛爾蘭
一開波搵岩個老婆係好大分別
生日快樂

聖誕節就係用黎推爆同盟國
巴打20寬裝甲師拎黎突破用?

話說40寬既重裝師真係要生好撚耐
啲坦出得好慢
係 因為未有中坦同Manpower 造40 width
有無圖
你見我仲用騎兵師主攻就知未夠工業力
德國前期MEFO Bills 真係好撚屈
西部起爆Mills 再oppose Hitler
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞