有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
諗起南斯拉夫可以解體,每個小國有國策起基建,民工軍工
快過自己起
然後手控夠勁可以打仗,幫傀儡拎歐洲領土,再行國策吞併,法西斯都有得歐盟

呢個dlc摑咗意仔蘇聯啲傻鳩國策幾十巴
好似最後淨係core到 Hungary Transylvania Bulgaria
佢fix咗 唔可以core 歐洲以外領土,但係唔知仲可唔可以用傀儡佔領地 轉做南斯拉夫core。
佢好似改咗 淨係原本喺南斯拉夫嘅地+匈牙利+保加利亞 先有得core

Reunite the Kingdoms

Requires Guarantee Religious Liberties

- Gains core on every core state of every subject nation that was originally part of Yugoslavia (as well as Hungary and Bulgaria if they are puppets)

- Annexes every subject nation that was originally part of Yugoslavia (as well as Hungary and Bulgaria if they are puppets)

- Serbia will be known as Yugoslavia
EU4
其實FORCE VASSAL RELIGION 之後佢地係咪會傳教
保加利亞戰記
Part 3 遠征伊比利亞
3.1 歐戰爆發

在1936年以來德國要求在但澤有特別權益,但波蘭一直拒絕。德國在1939年8月發出最後通諜威脅不答應德國就開戰,當然波蘭仍然拒絕。

1939年但澤

9月保加利亞了結邊境地區的IMRO殘黨,而保加利亞成為巴爾幹地區的霸主後就成為了巴爾幹的守護者。

而當波蘭未受德國威脅後,德國發現自己沒有盟友未敢開戰,把焦點轉移至西面的低地國家。

9日後,在9月29日德國向荷蘭宣戰。“荷蘭自古以來是日耳曼人的分支,現在我們要讓荷蘭回歸日耳曼人的管治。緊接著德國亦對波蘭宣戰。

英國在開戰後想經保加利亞領土調兵,經保加利亞國會商討後正式同意。

同時有一些摩爾人和西班牙伊斯蘭教徒秘密與保加利亞政府會面。
Plovdiv,保加利亞。

“你們有何貴幹?” “據聞貴國討厭邪惡的納粹份子,而西班牙佛朗哥正在令國家法西斯化,迫害其他宗教和政治人士。我們幾經辛苦才逃出西班牙。” “我們摩爾人以前在伊比利亞半島建立安達魯斯—一個文明國家,現在西班牙被納粹份子變成極權國家,請幫我們復國。我相信安達魯斯與保加利亞是好的政治盟友。” “唔… 我們會考慮一下。”
內閣開會討論。
“唔…. 你覺得這些摩爾人可信嗎?” “我覺得他們是我國勢力向西擴張的好幫手,最少可以阻止西班牙加入納粹陣營,對我國國防構成災難。” 據情報機構分析德國很大機會攻下波蘭與法國。

“不過我們該如何攻下西班牙? 我們海軍只有6架潛艇。” “唔…. 先攻下葡萄牙吧,反正葡萄牙都是獨裁者,無人會掛念他們的。” “但是有英葡同盟?” “無問題的,葡萄牙與西班牙這麼親密,我們有方法搞定。”
(編按: 英法打二戰後會有大概半年至一年時間無暇他顧,趁呢個時侯打人無人會干涉)

於是保加利亞準備伊比利亞半島的作戰計劃
睇巴打戰記搞到我好想買保加利亞dlc
人地係paradox打緊工出post 又同你講嘅
但係無咗最好玩嘅神聖斯拉夫帝國,土耳其要玩蘇丹線亦都無得拎新疆core

反而期待巴巴羅薩dlc,蘇聯而家個國策真係搞笑
蘇聯國策樹真係太廢,希望dlc 整得好d可以真正體驗東線戰場嘅較量
蘇聯勁係勁在德國國策樹
比兩張裝甲加成卡,加埋本身大戰的教訓,可以超前42年出現坦。

一旦德國佬行德皇線,未必會比兩張裝甲加成,無得43年出現坦車爆美帝
裝甲合作史實嚟 印象中Kaiser定Nazi都做到個focus
我呢舖德皇 唔肯行陸軍改革,我41年重坦就停咗
國力碾壓一切 驚咩
希臘都唔得?
唔確定 試吓?
玩蘇聯就係想玩裝甲洪流。
行埋英雄主義,拎裝甲天才,就係為咗2000軟攻打爆同盟國
結果德皇攬炒玩步炮師變弱智仔
用芬蘭宣瑞典同挪威

點先唔會令佢地比英法保障獨立
一係 tension 25% 以下
一係英法打緊仗唔得閒理你
一係英法唔夠pp
38年頭食完瑞典,已經比班友推到33%

見到蘇聯想發動冬季戰爭,即刻入軸避下

而家40年,無視德意徵召我,食花生等反cup蘇聯
可以用製造戰爭理由 去昆英法保障獨立,昆佢地用哂pp就保唔到你個目標。

例如向啲咩非洲國家造戰爭理由,昆英法保障,一見佢保障獨立就即刻取消,搵下一個傻仔國家再製造理由,英法每保障多一個國家獨立,就會愈來愈貴,通常保4、5個短期內就唔會再有pp保人。

但係你一直聲稱要打又縮沙,每次只係25pp、48pp,個代價平過佢地保獨,所以可以咁樣消哂英法啲pp

記住唔好真係造個理由,第一,嗰啲偏遠小國 你爆機都唔會想打佢,唔好哂250日落佢到。第二你造完理由唔打會扣穩定度同戰爭支持。造完理由見有保獨就取消,無就即刻取消,直接宣你個目標。
保加利亞戰記
Part 3 遠征伊比利亞
3.2 登陸葡萄牙

經過經濟和政治整合,南斯拉夫開始逐步與保加利亞融合。

15日,開戰後一個半月德國攻下了華沙,波蘭政府宣佈流亡。蘇聯在3日後佔領波蘭東部。

24日,德國在攻下荷蘭後向比利時宣戰。

有智庫組織指出保加利亞如果要保護巴爾幹和其盟國的利益,他們需要強大的海軍。而在1939年11月Ferdinand I簽署法案大幅擴建港口和造船設施,以保護其黑海利益。

1940年1月,德國軍隊開始邁進法國國境,同盟國進入苦戰。

1月17日,保加利亞藉有漁船在大西洋捕魚無故被葡萄牙攻擊,趁英法無暇理會向葡萄牙宣戰。

10日後10支南斯拉夫步兵師登陸南部Beja港,只遇到少量反抗。

現代Beja

6日後先頭部隊推進至里斯本附近的Setubal。

現代Setubal

2月4日,保加利亞國會通過法案成立大保加利亞科學研究院,交換技術。

2月6日,保加利亞軍隊攻下里斯本,並阻止援軍上岸支援。

現代Lisbon

保加利亞軍隊繼續推進,並出動最新自走炮師

2月18日,強大的保加利亞軍隊推進至第二大城波圖,葡萄牙自知大勢已去,於Guarda進行投降儀式。

現代波圖

現代Guarda

戰後Ferdinand I收到一份報告,指義大利人秘密在保加利亞國境和巴爾幹保護國散播法西斯主義,而俄羅斯人就在國內組織共產黨遊擊隊。他決定開始著手壓制法西斯和共產黨勢力。

(編按: Crush the Communists應該留返打俄羅斯先做)

編按: 1940年5月保加利亞工廠數目

I want to be pretty clear that you should not expect the next big expansion to drop before summer this year.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞