有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
有無玩過 hearts of oak mod
保加利亞戰記
Part 3 遠征伊比利亞
3.3 西班牙戰爭

5月10日,保加利亞指有被通輯法西斯分子匿藏於西班牙,向西班牙要人不果,保加利亞向西班牙開戰。

開戰後召喚保護國海軍,令部隊可以登陸西班牙。(編按: 我軍分東西兩面夾撃西班牙)

在國內保加利亞開始建立空軍,首先由維修中心開始。稍後保加利亞亦修改徵兵法例。

開戰後半個月保加利亞騎兵快速分開加利西亞與西班牙大陸的補給線,而東線羅馬尼亞軍隊在加泰羅尼亞站穩陣腳並向內陸推進。戰爭打響20日後保加利亞軍隊推進至馬德里。

現代馬德里

在26日蘇聯以龐大的兵力壓境迫羅馬尼亞交出邊境Bessarabia地區,羅馬尼亞迫於無奈只好暫時交出該地區。

在快速突破防線的情況下西班牙軍隊無法組織防禦。

保加利亞亦開始逐步重整軍隊工業,而遠征軍開始打掃戰場。

8月20日,保加利亞進攻西班牙最後的據點畢爾包,同時掃蕩其他殘餘的西班牙軍隊。

現代畢爾包

西班牙自知大勢已去,在9月宣佈投降。保加利亞控制巴爾幹和伊比利亞半島,加上不少海外殖民地。

戰爭完結後,保加利亞開始根據上次戰爭經驗重建軍隊,然後Ferdinand I宣佈恢復Tarnovo Constitution。

1941年,保加利亞派出間諜團隊到德國收取情報。

保加利亞在與南斯拉夫整合經濟和政治制度後宣佈合併南斯拉夫。

在伊比利亞半島治安受控後,保加利亞把管治權交給摩爾人,安達魯斯在保加利亞保護下復國。

Part 3 完
點解我用尼德蘭開戰PU英國 過一陣會自動解除PU

完全冇事件無喇喇冇左PU -200 RELATIONSHIP有冇關係
屌我知喇 荷蘭共和制一換君主就冇PU ON99咁就咪撚整個PU任出黎喇
編按: 因為英法唔得閒理 我地有時間打2-3個國家
當中西葡工業力比較高同多資源
西班牙有8% manpower
即係有~1.8M
打葡萄牙唔算難 西班牙佢的軍隊recover好快 啲軍隊打完內戰多實戰經驗同地型難打 用物量作戰飽和攻擊同佢鬥快打
nice
想問ck3有冇更新啲mod係可以避開分割繼承法

佢一日唔俾我玩長子繼承法我一日都唔再掂番
任何pu junior partner只要喺換君主嗰下relationship 係負就會甩PU
英國唔係會保障葡萄牙獨立?
定係同軸心開戰緊就唔會保其他國家?(因為我通常直接打英國之後先推伊比利亞
英法太忙唔得閒理
你玩咩國家
咩都得

之後玩過西班牙係長子繼承
為咗慶祝我終於換電腦,我宣布闊別接近一年嘅 multiplayer 將會喺今個禮拜回歸

hoi4 約炮
https://lih.kg/fmQPqS

Discord
https://discord.gg/HqJBZ7C
(MP時溝通用)

另外我想試下其他 pdx game (尤其係ck3)嘅 mp
保加利亞戰記
Chapter 4 決戰德國

4.1 合併巴爾幹
合併南斯拉夫後,保加利亞遂漸成為巴爾幹半島的多民族國家。他合併了保加利亞族人口較多的Dobruja,和加強整合希臘和保加利亞的制度。為了加強領地的歸屬感,保加利亞政府提出了領地合併計劃。

現代Dobruja

另一邊西歐戰況激烈,德軍在法國發動猛烈攻勢。德軍甚至越過索姆河,形勢十分凶險。

“報告元首,我軍距離巴黎只有50公里!!” “快點攻下巴黎! 我要看見這一幕!”

可是,法國殊死一搏,動員了全國大部份兵力沿Le Havre – Paris – Charleroi – Luxemborg – Strasbourg 組成防線勉強擋下德國攻勢。這時德國發動心理戰術,在法國派傳單恐嚇法國人。

1941年5月,日本與美國在石油和中國問題等談判破裂,日本派出艦隊空襲馬尼拉美軍基地不宣而戰,太平洋戰爭爆發。

保加利亞總參謀部根據在法國收到的情報,判斷同盟國最後會勝出,所以決定以協助捷克斯洛伐克光復領土為由,準備對德戰爭。

保加利亞派人到君士坦丁堡要求承認保加利亞大主教。同時亦宣佈領地合併計劃正式開始。

7月25日,日本抵受不住石油和橡膠禁運的壓力突襲荷屬東印度。美國宣佈加入同盟國陣營並對德宣戰。

8月,保加利亞的研發部門的中坦計劃進入最後開發階段。

9月,保加利亞國防軍集合了希臘,羅馬尼亞和土耳其的部隊共111個師秘密佈置在保加利亞-德國邊境,準備好突襲德國。

當中有24個主力師為以下兵種。
想join, 不過無時間打
直接玩東羅馬帝國囉....

始終果個年代係咁
如果你只係想 keep 兩個 duchy 嘅話,每個仔(唔計大仔)封一個 duchy,佢哋分咗地就唔會爭。
話說有無人知道字庫亂碼應該點搞
玩Kaiserreich玩得好開心,但唯獨全部殘體果下睇得唔舒服,自己去改file轉又會搞到一堆亂碼

以前有台仔整過正體版,可惜遊戲本體更新之後而家已經收咗皮
學好啲英文
真,paradox 等出中文mod

不如學好d 英文
https://www.youtube.com/watch?v=UfBJjAhaJXw

world cracker 都唔夠, 玩到爆恆星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞