有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
近排Eu4 玩緊埃塞羅比亞
信科普特基督教同伊斯蘭教個難度差勁多

第一局我信科普特,同馬木留克結盟
主力係非洲同中東南部(葉門)個邊發展
之後鄂圖曼入侵,同馬木加埋中東d盟友仔一齊死撐左100幾年
馬木個manpower 打到長期少過10k,無恢復過
到後尾 中東d盟友死曬,跟住馬木亡埋,我得返d黑叔叔原始人盟友
最後鄂圖曼去到蘇丹個邊宣我得13萬兵vs 鄂圖曼80萬兵

第二局我改宗信真主,一開始又盟馬木
同鄂圖曼打完一仗,馬木無左敘利亞個邊一大塊地
我就改同鄂圖曼同盟,然後就無任何壓力咁成功稱霸非洲同中東
2022年先啦
到時跟Austria Switzerland Belgium一齊出
通常幾時會有eu4 / stellaris MP?
Eu 4同 stelleris 嚟緊都有dlc, 大家點睇個dlc ? 好想快d出hoiv dlc,上次個土耳其pack真係無咩誠意lor
隨意,多人ok聽日都開得
其實玩得埃塞大部分情況反而係同Ottoman瓜分mamluks,跟住搶津巴布韋啲金礦,如果唔係Ottoman殺到入非洲就冇人頂得住佢

另外你keep住信科普特嘅話,可以留意中後期有冇歐洲列強有興趣做你ally,必要時可以喺其他國家絕嗣個陣搶pu。因為無論你係科普特,東正,定係天主或新教都屬於基督教,比起ally信真主嘅容易
主要係因為我係拜占庭fans ,一直都好唔鐘意鄂圖曼,成日都想搞佢 所以好鐘意盟佢d敵國幫手打

信科普特個場後期,係馬木亡左之後我一直都搵唔到大國盟友
歐洲列強好多都有殖民casus beli,一係就中立態度+距離問題,科普特又無得聯姻,所以好難盟到人

當然我國力唔夠強都係原因,同鄂圖曼死戰個一百年都無咩能力去打其他國家佔新地,津巴布韋都未打到去,都係去到馬拉威附近
通常睇埋俄佬有冇rival Ottoman,考慮吓拉實俄佬/PLC/奧地利夾實Ottoman

喺Ottoman打mamluks 之前應該有一段時間夠你橫掃東非同津巴布韋嘅,馬拉威就唔好理啦嗰邊啲資源又唔多,文化都唔啱,只會嘥時間

同埋對於科普特教嚟講,盡快搶到亞歷山大港至關重要,因為科普特嘅buff係根據聖地數目決定。埃塞打得到亞歷山大港就起碼揸住三個buff, 令到宗教未至於會太弱

至於萬一真係衰到貼地,要同ottoman 死過嘅話,考慮吓擅用自己嘅地形優勢同堡壘。埃塞自己本身多高原/山地,喺啲山堡/曼德海峽嗰邊逼Ottoman同你迎戰可能都有機會打

https://youtu.be/BAmojsLWZAA

你可以睇吓呢位波蘭專家點樣收拾一隻大得滯嘅Ottoman
正喎 原來有人講eu4 mp
我係特登唔打亞歷山大
因為我想馬木同鄂圖曼死過,所以唔想同佢打仗削弱佢
同樣理由亦限制左我發展速度,因為馬木有時會做defender of the faith阻住曬
到佢唔係defender of the faith個陣又往往已經打緊鄂圖曼
咁樣睇返其實馬木真係無鬼用

我打鄂圖曼個陣基本上靠守山堡同曼德海峽
曼德海峽超好用

Tajura 放隊萬人隊同一隻船,主力放附近
用萬人隊引人渡海域攻擊
對家通常幾隊兵到既日子都唔同,有快有慢
計岩日子佢前軍一渡完海峽,船就即出動封海(2日航程only)
然後全軍出擊食左已渡海峽既敵人
試左好多次滅左好多隊敵人

不過後期鄂圖曼佔左蘇丹,係北方直落就無計了
靠山堡死頂,頂左幾次無曬manpower
傭兵又燒光曬錢我就棄左save
話說我之前講過有ck3戰記……
當我之後冇咁懶就會寫
等巴打
曾經用英格蘭,變身 Great Britain 之後海軍勁到可以當法國同 Castile 做提款機

跟住心雄打下呢個打下果個結果俾人 form coalition 收皮
Great Britain用Maritime + Naval Ideas
一上陸地就唔夠打
再開admin idea玩mercenaries
我喺mp咁樣玩緊
我果陣冇玩 mercenaries ,兩隊各一萬人左右嘅兵團。
冇錢就去搵法國同 Castile 攞

本土幾乎不設防,結果俾人地聯合十幾個國家打到不要不要
好好彩地ally到法國
果陣頭幾次玩,外交都好求其。
明知人地 form 晒 coalition 都諗住「抽下水啫」照打,結果亡國
咁你令晚應該要一齊玩mp喇
我好耐冇玩,果陣連 DLC 都未有。
最近開返 down 左幾個大家話必買嘅 DLC 之後完全覺得係新 game 咁樣。要啲時間研究下。
https://youtu.be/mNEnRKxEZnI
Great Britain正確玩法
唔緊要 一樣可以入嚟chill下
正確玩法係用Wales form
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞