有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(8)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
https://forum.paradoxplaza.com/forum/threads/update-of-the-organization-at-pds.1471119/

https://forum.paradoxplaza.com/forum/threads/imperator-rome-status-update-apr-2021.1471122/

話要抽走ir啲人去第二度
但好多人係pdx原本發布ir失敗後宣稱唔會放棄時信左佢(事實上換左個director後有努力補救),然知依家2年就放棄左
Eu4最新發布嘅dlc真係繼ir發布後又一個災難
加埋eu4自Cradle of Civilization後,除Emperor外無一個dlc掂、hoi4更新周期巨長、ck3同樣更新周期巨長 (Stellaris我冇玩唔知)

好明顯pdx近年同玩家期望越行越遠,皆因好多時候整game嗰啲都唔理玩家反饋,結果好到黎負評如潮,變咗惡性循環

更加重要嘅可能係pdx開始走EA條舊路,商業收益壓到一切,ir半成品但急於推出市場,eu4玩content pack+expension模式食到和味後,變左倒模咁忽略質素,ck3依家抄埋呢個模式(暫時未知係好定壞)
eu4 自ddrjake走左一落千丈 emperor之後就失衡
有無得退錢
快d出巴巴羅薩dlc la
唔好話dlc好唔好
EU4 而加連正常遊戲都做唔到zzz

ck3 好似長期冇乜聲氣咁
都唔知等幾耐先補番個中國出黎
梗係冇啦

Pdx講法話係唔夠人手所以抽走ir啲人,未來會不時檢視人手分配喎,2021年唔會再有有dlc
但個個人都知佢咁做等於暫停更新ir啦,成Team人都俾人抽走晒
Ddrjake任內嘅Dharma、Golden Century已經唔掂啦所以先至死死氣靜心一年整咗個Emperor出黎,點知Johan上任後Leviathan仲災難

Johan最大問題係唔聽玩家反饋,自己閉門造居覺得整得好好玩,但玩家根本唔咁覺得

其實大部份人都知eu4嘅壽命已經差唔多完,eu5好可能已經開發緊,但都唔會expect新dlc係悶到呢個地步
新dlc不知幾有趣
成個meme community又發達起上嚟
左面大明嗰張圖有咩特別
Dharma同Golden Century雖然係麻麻地但起碼唔會過份失衡
Emperor變極速神羅
Leviathan 好似連test都冇做就直接出街咁
個hotfix set左ai爆government capacity會release subject
於是就出現左ai大明自己mingplosion
啱啱修復咗明不停放subject的bug,方法係直接加gov capacity畀明
可以有排都唔洗玩

「我們修復了一些bug並新增了更多bug」
Eu4個最新update見到人屌啲cb出事
Pdx又柒
咁都得
佢暫時改尼頂住咋?
應該8月先出
算唔算意味第時唔洗堅持整10/20/40寬既師
只係想唔同地形用唔同template
群星 玩家
有冇人host? 明明stellaris 最多人玩, 但最少人講
唔知點解玩stellaris 次次都好保守
一直係邊境堆堡防,最多趁附近敵國打緊仗就宣佢咬一二下
然後係搶返尼既星系堆堡防

玩eu4反而左宣右宣 見人地弱就打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞