[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我都認為呢D配件唔值得投資太多,除非你本身玩到好HIGH END
唔係用呢D錢升級器材,價值應該更大
拖板已用靚嘢 睇嚟聽 VicF 巴打講投資落器材先仲好,已經諗到非唔換器材下冇嘢可以再攪提升音質
聽你講,睇嚟要儲下錢了,好似已經玩到再增添補品都冇乜提升空間
線又玩埋,電處又玩埋,好似係差地盒未接觸過,就係唔知地盒成效有幾大先走上嚟問下
例如USB線,我自己用緊Supra嘅,5嚿水,推薦比人我都係推佢,原因唔係佢「好唔好聲」,但一定係條合格嘅線,480M/s合格,有USB-FI logo,由usb.org認證測試過先貼得落去,好多幾千銀成皮嘢嘅「Hi-End級usb 音響線」係冇cert 嘅,但廠家宣稱如何大幅改善

usb fi logo 使用

https://usb.org/logo-license
M10 class D 放大,Atom Class AB 放大,數字上M10 推力就大過 Atom ,或者要聽聲同夾咩喇叭去選擇
其實今代6系好抵, 下放左7系高音落黎, 但問題要用貴M 先推得靚, 唔太成正比
瑞典Supra USB線最左手邊個logo,就係由usb官方機構認證測試通過先印得落盒,各位行過音響舖留意吓,睇吓有幾多有logo嘅
你投錢入呢類周邊,就當有改善100蚊投入大概係1~2蚊成效,但投入amp同speaker隨時係40~60蚊成效,聾嘅都聽到,呢類投入我個人認為作為微調可以,但根本最終輸出喺amp同speaker,斷估唔會我部E600搞地盒變E800啩? 雖然我條Madison 平衡線都有個唔知係咪地盒跟埋 ,盒有條線夾落CD機
國X 佢係某試聽會講過, 小修小補, 呢度貴幾百,呢度貴幾千, 唔會太大分別, 要叮一聲真係有分別,成套落本要幾何級咁燒錢
萬幾up 去5萬, 5萬up 去十幾萬咁玩
如果onkyo R-N855同呢部比呢?
功能差唔多, 但推力細一截
Onkyo 自家原創 70 W x 70 W 開關式擴音線路技術
用緊edifier s2000 pro
平時都係藍芽聽歌 最近覺得好似無初初買咁好聽
會唔會係歌既source 問題
或者有無咩升級方法
supra usb 堅抵玩
良心廠家,瑞典製造,價錢貼地,USB標準制定組織usb org認證,無論訊號屏蔽同傳輸速度皆有保證
忘記咗係終身保用㖭
唔好用藍牙, 你係an 定iphone?
至少aptx 解碼先好少少, iphone 就玩撚完
iphone
姐係要買轉插aux插去iphone?
iPhone 藍牙一律play 乜都 256aac 出
至少用airplay 經wifi, 先出到16/44, 先前有師兄介紹過隻有airplay 既audiocast 出aux, 但唔知粒dac 靚唔靚
我見s2000pro 內置有dac
或者我拎部android 機插aux 係咪會好啲
一般an 機/電話有限制, 會壓返192 出,除非 你 整到佢數碼直出俾s2000直接解碼
用電話聽係煩架, 最好暫時搵support spotify connect 既wifi喇叭,有dlna 既直接係自己music server 聽flac, 咁就食到盡個原生bit rate
你買個Raspberry Pi 4 1或2GB, 買原裝電源USB-C插, 裝是但一個Audiophile,

https://moodeaudio.org/

https://volumio.org/

https://picoreplayer.org/

頭兩個有Airplay內建, 最後o既唔知, 插USB線連接佢用你喇叭o既DAC, 以Airplay傳輸過去比佢解碼, 會平過買部電話
師兄,想問下呢隻raspberry P4 本身有無DAC❓
冇, 係部"微型電腦", 好處係唔阻訂, 耗電量低, 冇風扇需要, 冇乜機會有電流聲, 價錢平, 可hack, 大部份USB2.0 o既DAC都唔會有問題認唔到硬件

試過o既有Accuphase USB DAC, ifi hip dac, 漫步者S880DB, fiio X1, fiio olympus, fiio k5pro, Aune T1, fiio M6 DAP新近試作為USB DAC都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞