[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我用 cheap 野 , 但效能唔錯,我自己夠晒用

https://www.hardkernel.com/shop/odroid-hc2-home-cloud-two/
比佢自動揀下首歌真係做得幾好
但得TIDAL 有得連到就差D ,同埋讀唔到APE 要自己轉返FLAC
之前你用咩器材?會衰聲過一部? 係咪無搞靚供電?
之前用 ds918+ 行 roon 唔用 dsp 係冇問題,背後 download 緊嘢都應付到

真係要行 Roon 建議買 intel 4 核 NAS
請問我想買個2.1電腦用, 我個主機係放係枱面,如果放個base係主機上面得唔得?

會唔會震碎主機個側面玻璃?
都唔關聲事,木耳一對,純粹精簡架構
呢部機上次喺阿二見到減到好似24000,外型好正,有位擺我都想買

https://youtu.be/LRIXYjRpm3w
之前諗過買 不過怕玩膽會身痕係咁換
呢部感覺抵過primaluna 起碼係德國製
巴打忍唔住搵部膽機夾 LS3/5A
你部係 DAC 定係 streamer?
支援 Roon Ready?
如果係 streamer 聲同原廠操作 app 唔係差的話, 我覺得冇需要迷信 Roon
但 Roon 操作介面, 專輯資料整合, 相信無一個比得上佢, 的確係好用
仲有幾支EL34膽同6922細膽 可以用番
音響嘢大件,有錢買都要諗位擺,耳筒DAP嗰啲唔同,唔太需要考慮儲存擺位,除非好多

香港居住條件想開多套HiFi系統唔同口味都幾難
好似幾好喎, 偏壓有指示燈顯示
膽真係唔熟悉, 我有部 project 膽 phono preamp, 聽落又唔覺好濃既膽味, 見佢有兩支細膽先買嚟玩下
係咪要用係前級放大度先出到個種令人著迷個種膽味?
膽機有種獨特嘅音染聲音係好吸收,但就要睇隻牛掂唔掂,唔掂會腳軟嘅

不過膽機,我唔係講十幾皮起步嗰啲,未聽過,根據我自己經驗,三幾皮嘅膽機同同價石機比,通常動態冇咁大,聲音速度冇咁快,就有種厚暖模擬味,vocal特別迷人,所以好多人喜愛,同埋好似呢部咁,可以玩唔同類型膽,呢個都係好玩之處
IT 唔熟,可以試下 router 有個位set 類似裝置優先權次序,部 streamer 或者 smart device set 去優先
唔得嘅或者用其他方法或裝置控制佢
係, 相信點都比你電腦出好聲
唔清楚, 冇留意咁高級產品, 但你唔用佢 digital out 好似好浪費
三皮嘢當 NAS 咁用
如果巴打有心玩 CAS 可以 lan 線插住 streamer 個隻 router 先換 LPS, 音質一定會有提升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞