[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
巴打 買碟rip? 成日覺得買實體碟rip 好哂野
基本上 rip 完野就唔用隻碟好浪費
但係賣數位cd 藍光 4K好少
買碟 rip ,串流平台無嘅電影,或者大作會買碟
其實我最主要睇演唱會影碟

另一個入手 shield pro 原因係部藍光機送咗俾人
加上自己有 rip 碟習慣,唔再太需要 blu ray player

買電影影碟係比較好浪費,買返嚟唔會睇好多次,加上 rip 完睇過一次就擺埋一邊,唔知幾時先會搵返出嚟播

未有 Netflix 年代買落嘅電影,而家應該都有 6, 7 成 Netflix 有得睇
咁又好似差咁啲

但係usb dac + speaker 要搵藍牙好似又難搵
定係lsx 再加過dac 好
LSX 就係貪方便

睇下BLUESOUND NODE2i 同yamaha WCA5Yamaha 前級小型DAC,3千零蚊再配 ADAM

利伸 無用過
用緊E3.5 , 想問問有冇座枱speaker stand推介
想升高20-30cm
用咗creative t40ii 好多年
想問有無d差唔多size既喇叭推介
一部 普通足100W 既 M 起碼都5000 up, 未計喇叭線, 要有返咁上下 既dac 多數分開做前級, 夾埋無萬幾走唔甩
親戚送咗部amp+dac 比我,想問下用咩機用黎播歌好?

D歌儲係NAS, 但我部電腦駁出DAC 唔係太方便郁動,要買咩機合適?
raspberry pi 4 2GB 安裝 volumio/moode audio/picoreplayer

最平方案
其實裝volumio 係咪要用pc/mac ?屋企冇電腦
岩岩入手左teac隻鐘 想快d試下咩料
第一部要用電腦flash 去mirco sd, 跟住rpi 就係電腦

,用電話控制就得,去 https://volumio.org 睇睇
咩價位? 真係有好大分別?
連埋條線9980 木耳都聽得出既分別
咁利害? 我用nt 505, 一直諗緊買唔買, 成皮野😖
係現場聽得出幾正下 番屋企試下咩料
新手想問

搬新屋...電腦喇叭Lsx 定 denon home150x2 好?

LSX有promotion想買但上到去聽又唔係咁誇張(但LS50 wireless II 好好聽),LSX見好多巴打都話得個樣所以有猶疑

同埋好耐之前買左張usb soundcard (soundblaster x-fi 5.1 Pro),想知其實有冇用
denon home 150 駁aux小心佢有delay, 我有對係廳駁電視係咁,不同佢用黎wifi 聽spotify 同 dlna既flac 真心唔錯,直接食24/192 , 細細隻 超夠力, 擺廳bass eq我要減一級
同埋 pair左一對會無得用airplay, 留意
要in put多 駁電腦俾多啲買LSX
我都係想買個電腦喇叭
唸緊LSX 好冇
另外巴打點睇A80,上網YOUTUBE見好似都唔錯
唸住出去試下LSX 如果聲音唔係同A80差好遠 買A80算,價錢平好多
條線鐘駁dac 用 阿二 英京都有
所以咪話ls50 w 2其實係抵買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞