[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
PC 3.5mm - RCA 插落去已經唔叫係 DAC 用途,你電腦底板已經做咗 Digital analog 轉換,3.5mm 出已經係模擬訊號

呢部機主打網絡串流,加對 passive speaker 出聲

駁電腦應該買部 USB dac,睇下出聲裝置係耳機定係喇叭去選擇邊部
thanks 巴打

我本身用緊Teac Ai-101DA 但壞壞地
有咩三千蚊樓下usb dac 介紹
駁喇叭

二手chord mojo, 千八
琴日去試左polk legend l200,marantz pm7000n(可惜係分開試😞).polk l200低音真係唔錯,人聲就普普通通,算係咁(用部DENON 合併amp駁CD,我唔記得型號😆部amp萬幾蚊).
而部pm7000n就駁左對B&W 705s2試😅,所以好似未發揮到對705應有能力
因為無張pm7000n+l200一齊試,所以唔知部pm7000n推l200推得好唔好,有冇師兄有用pm7000n,可以比啲意見嗎?問左實價7千幾。
我主要用嚟聽tidal,或者直接用usb聽flac之類。
另外如果第日想升級,呢部機可唔可以當前級或者當source 駁合併amp?thx
入門想買set 野o係廳聽歌
bluesound note 2i + adam T5V 係咪都夠玩?
我見德國網tannoy gold 5 都係一樣價位,但好似冇咩network steamer 係xlr out?
就咁睇數據得60w 就未必推得好Polk l200
最好搵間駁俾你聽下,佢有RCA out當然可以當source

部Denon 萬零價位應該係PMA-2500NE 4ohm 有成160W

睇你自己要求,如果有要求嘅話最好儲多啲彈藥先,因為呢個價位嘅機你聽一年半載就會好想換
放出去又難放

長遠計貴買平玩好過平買貴玩
多謝意見
真係有啲擔心推l200有啲吃力,下次再去睇吓可唔可以比我兩部一齊試。
第二選擇係bluessound node 2i + Cambridge audio 851A。
Rs201又就唔到代理營業時間,好難去到試。
onkyo tx 8390點睇?有成200w
呢部琴日見到,但無試
有串流有MQA價錢又合乎要求,睇嚟又要去麻煩下sales 叔叔
Thx師兄
唔知係依到問唔問得。想知harman kardon soundsticks 4 值唔值得入
BubbleUPnP?
難少少喎
通常一係你部 streamer 原廠軟件, 一係就 Roon (Ready 的話)
睇下有冇其他巴打解答
係咪成日首歌播到最尾幾十秒就 cut 咗?
Audivana 方面用 windows 版本? file 擺 NAS?
bluesound powernode 2i
有人用過/聽過嗎?
同Yamaha Wxa-50分別大嗎?

客廳駁電視 聽歌用
現喇叭用 d320 wharfedale
推力是否bluesound好D?
我用過Mac 版同你情況差唔多,好多時 skip 下隻歌就會 hang 死, 放棄左佢好耐,diu 佢真金白銀買左個垃圾多 bug software
Audirvana 我都係擺咗喺度勁耐冇用過
電腦除咗 Roon 其他真係晒鳩氣
Raspberry pi 個 d 免費軟件都好過佢
聽過 入門黎講唔錯 而且個樣算係幾靚仔
https://www.youtube.com/watch?v=KH66UoKQwXU
AK4499EQ R2R架構晶片係咩玩法
BTW,部機好似唔錯,唔知一斤花生巴打仲有無睇POST
上ah2聽過,夾MA5300 同sonus faber好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞