[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
你用ATC 有源就已經係唔同講法啦
萬中 dac,可以睇kinki, holo
雖然係強國野,但真係好聲既
近排發覺有源喇叭長著電好聲好多
但會唔會好快打柴部野 睇番SPEC份AMP好似用A/B
我對demon home 都長著 唔理了
損耗快好多,Class D就冇所謂,可以聽之前提早半粒鐘開機就得
ATC ,PSI,Kii,GRIMM 都OK 幾隻都係好反映到前面D機既質素
好 岩岩摸一摸後面真係好熱下
仲有隻少少冷門的Klangwerk
http://www.squarewavehk.com/klangwerk/
掉翻轉前級最大聲,LS50W較最細呢
通常都係個 source 出最大聲先有最多 details 比部擴做 amplify
前級較細聲咗驚會 cut 走咗好多細緻位
求指點
想請教咁多位ching, 事源屋企電視喇叭壞咗,本身屋企係有一部AV擴音機(已壞)加一部後級機(Denon POA T3),以前睇DVD時用的。
細個時係搵人搞,而家電視又未壞得晒唔想換住,啲喇叭裝晒入牆又無理由拆,部後級好似話買個陣好貴又唔想浪費

上網研究完一大輪,發現AV機要有Pre-out先可以駁到後級,但我發覺好多機Pre-out都只係得Subwoofer或者一對L/R。

如果我想普通睇電視時只用Front L/R 喇叭出聲,睇戲時再用埋其他喇叭,係咪應該將Front L/R 喇叭駁去後級?留返其餘喇叭駁係AV機?咁樣係咪代表要每次都開晒兩部機先聽到電視聲?

其實屋企人對音質唔係好講究,個陣整5.1純粹睇戲時感覺正啲而家想平平地買返部機用得返晒啲喇叭就okay,求推薦
鬼佬果到好似無講邊到有料買
大陸果個PO 好似無鐘加,
你 search 返 Zyxel GS-108B V3 , 就會有好多講點 mod, 我都係求期 copy 兩個出來。 總之就係基於呢個 switch 換個 25MHz 鐘,細節就要自由發揮喇。
輕輕推下…
新手問一問

最緊想換電腦枱喇叭,電腦做source平時打機睇戲聽Spotify都係靠佢,另外仲用緊部fortex hp-a4,土地問題應該唔考慮加amp,有冇咩喇叭好推薦,budget $5000以下。暫時睇過吓edifier airpulse A100好似都吸引
幫手一推,想學野
師兄有冇報告? 我都有啲興趣 不過未去試
要用番部後級, 一定要搵番有前置PRE OUT既AMP, 都唔平. 如果要求唔高, 不如買部入門AMP  直接連喇叭算啦,  比較經濟
係吖…都知買部AMP已經得…
我見有晒咁多喇叭pre out嘅機係好貴,如果普通一組pre out嘅AMP有冇好介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞