[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
以淘寶貨嚟講,佢 d LPS 質素唔差,比其他貴少少但係睇佢用料,手工係值
但佢大功率 LPS 缺點用航空頭
窄啲,我諗至少X4500H

X2700H唔夠力
佢用兩 pin,
我覺得用普通圓頭比較好
航空頭好似都係一般工業標準, 唔會有廠願意做航空頭鍍層靚金屬上去
DC 線想玩得有質素通常都會用 oyaide 圓頭
唔沉迷, 唔迷信插頭質素既其實冇乜影響, 最緊要電源質素好
感謝,我今日差d入左 x2700h
新手想買對細細地monitor放台面有無推介
同埋想多d input src既 我ps4 電腦 結他effect都會用

暫時睇左有隻audioengine a2+同iloud mm好似唔錯
jbl104好似都唔錯 不過唔知評價點
長開會唔會好熱?
LPS 熱唔熱睇器材用幾多電,隻牛夠力的話只會微暖,淘寶 LPS 最好間中摸下佢燙唔燙手啦,燙手就唔好用啦

我隻老虎魚 LPS 插 modem Router 唔會熄,用咗幾個月唔發覺有問題,另一隻 keces 用嚟插 phono amp都係唔會熄
XLR有無必要上純銀/銅銀
有冇巴打用開roon 諗緊值唔值得用/買
用開foobar
我買左 lifetime, 佢管理個 database 幾好, 同埋我有 join tidal & qobuz, 佢會依照我口味播歌我聽,我聽多左好多唔同種類音樂。仲有好多功能,我諗我用唔到佢三分一功能,幾千蚊都值得買。
佢個升頻效果如何
我無用佢dsp/eq 功能,我用緊 teac nt505 都有升頻,唔洗勞煩佢 . 仲有一樣當年買 roon 原因係想擺脫 mpd
犀利,買 lifetime

我用咗兩年,啱啱到期冇續

試過用 LPS 供電 raspberry pi 2, Mac mini 做 end point,效果唔及用 LPS 推 1 bay NAS (SSD) 用USB 輸出去 DAC,或者我套系統比較奇怪
我 config 同你差唔多,實在太大抽野,mac/roon rock/roon bridge/dac/lps/nas , 個source 居然6舊野 , 又唔覺得有咩特別,最後放棄,買部505 一舊過主攻 stream, 遲下可能換埋 focal solo 6 , 連 amp 都放棄埋,專心音樂算。
Nas 用邊款 見好多款唔知點入手
只係用嚟擺歌平靚正的話就 iodata,想玩盡 d 就插LPS 換 SSD
乜都會擺的話建議用 intel CPU 高級少少型號,可以行 到roon core (唔玩升頻 DSP 的話)
想拎黎擺歌 電影同相
行roon 係唔係要有番咁上下價錢先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞