[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
以為冇晒
jbl 104bt
whardale EVO, 低音向下反射, 唔怕 拍牆
有冇邊度試下? JBL 202/220都有睇過下
想請教一下 想換哂成套5.1
amp: denon3700h
前面:b&w606
Bass: mission zx12

不過最難諗係後置 因為本身係幾年前用LG 無線做後置 冇拉線 如果想揾番無線既喇叭做後置 想請問 formation flex 係咪唔可以就咁駁番落去amp度? 因為d新聞稿睇過係可以做5.1 個後置 但都冇講可以駁amp 唔知可唔可以就咁當無線後置
https://www.youtube.com/watch?v=EiWy9RR8lq8
如果有位,我都有興趣
呢個價位仲有埋USB DAC
但 USB 唔支援 high res, 好似 24/96 都上唔到
有既話彈性大d, 可以遲一步先買dac
佢個設計應該係玩tidal用
dap/streamer -> 50ae -> amp

當然我都建議source 同dac分開
放得落就t5v.....
唔記得tidal MQA 用 USB 入支唔支援,支援的話都 ok 嘅

MQA CD 應該係有得做,我試聽過 rip 完隻 MQA CD 用 Roon 經 iFi DAC 播,MQA 播出嚟比較飽滿, 有點 analog 味

MQA CD player 現時好似得 pioneer luxman 出,歐美品牌好似未多願意做
其他DAC解MQA都係USB,應該無問題

RIP MQA CD係當普通CD咁用EAC RIP,定當FILE咁抄出嚟?
其實我唔太鍾意SACD,想試下MQA CD,但無乜啱聽

MQA本身係streaming file,出CD個定位係奇怪,廠可能都要睇定D
EAC 唔清楚,dbpoweramp 最新版本就得,file 就用 flac lossless
MQA CD 始終未普及,暫時多數 hifi 碟先會做,特別是香港,大部份都係口水歌

MQA CD 容量係有限,爆到 88.2 kHz 應該唔會再上, file, streaming 就唔同
3.5得,不過買個DAC好啲,千零蚊有FiiO K5pro, ifi zen dac,貴啲就topping dx7 pro,smsl m500,ifi iDSD嗰啲,再貴啲去到8千零 RME ADI-2 DAC FS 呢啲咁

夾就唔知邊隻好,我估都唔會衰聲啩? ifi zen dac唔包火牛,可以用usb拎電用,不過我估會差啲嘅
佢有unbalance input, 每邊喇叭插一條RCA就得,有XLR 平衡輸出嘅DAC就插上面嗰個

補充吓,如果係買ifi zen dac當前級插Adom A3X/A5X/T5V等等,ifi zen dac有個4.4平衡輸出,用4.4 to XLR可以插喇叭平衡輸入,係要留意線嘅長度,可能每邊要駁多條XLR 線,如果喇叭分得開,amazon 有賣,香港現成有冇得賣唔知

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B07WSRRN1X/ref=sr_1_2?crid=14TFDLFHW8TGD&dchild=1&keywords=4.4+to+xlr&qid=1609112584&sprefix=4.4+to+XLR%2Caps%2C524&sr=8-2
請教一下,擴音機壞左可以去邊度整呀?
呢檔識人拎去整過,佢話OK

https://zh-hk.facebook.com/chrisngaudio/

鴨記街邊都有一檔,位置係大概聯興前啲,名唔記得,上次以為部耳擴一邊冇聲,拎去比佢整,條友話唔想呃我錢,叫我去華輝買支3M精密儀器清潔劑唧乾淨等風乾就冇事,佢話主要係部機用得耐裡面接觸位污糟,導致接觸不良唔係壞,試完之後真係得
NAD C388 值唔值得買 入門
想問下巴打有冇平時會將cd/藍光/4K碟 rip成檔save
洗唔洗好貴買部機同用開咩程式做 好驚d碟打柴搵唔番 想做back up
CD DVD blu ray 我用 6 年前嘅手提電腦,換走隻原廠用隻 pioneer blu ray drive 去 rip

CD 我用 dbpoweramp ,blu ray 用 makemkv / DVDfab
CD 可用 EAC 免費軟件,blu ray 冇辦法,好似冇乜免費軟件 rip

硬件方面除非你好發燒,幾千蚊買隻melco 去 rip CD
一般 pioneer 質素已經好好

Notebook RIP CD 我試過用電池同拔走電池用LPS 去 RIP,我聽落就無乜分別,係最緊要軟件有 accuraterip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞