[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
2 代 萬9已經減左 話曬新款
做左水魚
ls50w2 同ls50w1 係咪都有幾明顯分別?
多左個迷宮技術 消高音餘震, 某kol 直頭話背景清到完全無噪底, 仲有 係 推力又高左, dac 等等又upgrade 左
近排想買對電腦喇叭預算$5000平時聽開EDM
有冇咩喇叭推介
爬文見到yamaha nx-n500 同audioengine a5+都多人推介見到KRK Rokit 5 G4 5"呢款都好似唔錯
用緊nxn500,覺得大想放出去換對細d,入左手ifi zen dac,有冇好推介,睇過kanto yu2, yu4, presonus e3.5,hd3,e3.5最平,好似幾好評
屎忽痕將部 CD 機原裝 4 隻腳拆落嚟,然後搵部機個重量平衡點,拉等邊三角形,放三粒鐵三角 at6099 墊材

呢種做法參照咗 KK channel 有集請咗 isoacoustics 代理老細做 live 講過其中一種墊材嘅玩法

但佢認為一般墊材擺部機角位就 ok 夠,或者 CD 機對 isolate 方面比較敏感,我試過跟部機個重量平均分佈效果較好
格價好重要,尤其依個年代啲價錢透明咗好多,去買咩都好,唔好人哋𠱁兩𠱁就加依樣加果樣
買adam a5x 定 audioengine 5+ wireless 好
級數差咁遠,價錢都唔同喎,當然係a5x好好多
KEF LS50 meta 夾邊隻amp好? 預算3-4萬
咁既價都係 金仔老麥❓
線材 我覺得好難玩 冇得拎番去試
我係現場試唔到咩feel
岩岩買左Lsx
唸住連desktop 想問下係咪只可以行3.5頭?
見佢冇usb
想佢音質好啲 有冇咩方法?
如果平時連手機可以藍牙/wifi
但係desktop 有冇咩方法搞?
你電腦底板有冇 optical out? 冇就買部 DAC 或者 hdmi 有 optical out 嘅分線器
老麥ms252?
新手
hdmi 有 optical out 嘅分線器 姐係點 唔係好明
應該電腦本身冇optical out
如果加DAC 係咪姐係將 電腦出既digital 轉去analog?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞