[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我對喇叭係Stirling BBC monitor LS3/5a V2, 呢對腳架唔貴, 座地要講地方, 而且同書架喇叭唔同聽法
35a就無辦法啦
好多KEF LS50用家原廠架都唔用買佢
q acoustics ok 我perfer 多啲, mission 出到mk2都仲係醜樣
執左兩個rear surround speaker
其實可唔可以當普通左右喇叭用?
外型好重要, 樣衰o既幾好聲都冇用, 唔考慮, 傢私一部份o黎
好似呢o的o甘前衛設計接受唔到

https://www.devialet.com/zh-hk/phantom-speaker/phantom-premier/classic-phantom/
所以KEF一邊俾人鬧貴一邊又好好賣
Q acoustic個箱體好深,唔知有咩特別呢
低音單元玩長衝程? 保證細單元都有一定下潛能力, 同夠量, edifier A80都係長衝程單元設計
學到野
但深就擺位難,又要預留後面抖條,3030 仲深過3020少少
想問如果電腦有套片有atmos
我想駁電腦去支援到atmos嘅soundbar
我起電腦應該用咩player去播
先出到atmos ??

Vlc?
Km ?
真係睇吓屋企係咩style,如果係黑白灰style 的話Phantom 個樣係好夾
好cyber ,尤其兩個bass 向左右震, 但有人話佢bass 靚高音差, 仲有,好Q 貴
各位師兄,早幾日係樓下二手音響鋪買左個廢擴音機加二隻喇叭,聽左幾日想加個超低音喇叭,想問下我呢隻擴音機,駁唔駁到呢?

利申:完全音響新手
冇sub woofer output 喎
紅黑 output ,駁唔到架?
如果唔得,想問下有冇 d平價擴音機,推薦一下?
最好有光纖 or HDMI Input, 因為我見電視有呢兩個接位。
筆直:1000
駁喇叭嘅,唔係sub out嚟,平價去淘佬或者美馬搵class d 合併式amp,例如美馬search "class d amplifier with subwoofer output" 就搵到

記得睇吓隻牛係咪全球電壓通用,100~230V,唔清楚問賣家,揀100W 輸出功率樓下嘅穩陣啲,多數唔會吹,通常由3嚿水到1000蚊港幣內,睇吓用家評論
thx, 師兄

另外,其實 HDMI, 光纖 同3.5MM轉RCA 既output 有冇話邊個音質,好 d架?
hdmi 就唔知,AUX Lineout其實係RCA咁上下,只係方便流動產品做通用接口,DAP/portable DAC/AMP嗰類好難搞個RCA
RCA唔係最常用既端子咩?
我見部部 amp都有,紅白插位。

本身想買支 soundbar算數,但始終都係模擬多聲道,唔係好徹底。
情源,一個個喇叭加,好似好玩 d.
呢篇文喺耳牛post過,sennheiser 深水茶餐廳都唔止,直情搵笨柒,所以我話HiFi嘢真係抵好多,萬幾蚊可以買到部唔錯嘅合併機喇

http://www.hitonaudio.com/forum_oneissue.php?category=diy&mi=2009
流動產品唔係,或者細部嘅TV box,會用3.5mm

玩多聲道同2CH唔同,用AV AMP嘅,嗰科嘢冇玩唔熟
我部 HD-DAC1 仲多零件過佢 起碼 marantz 用零件砌個前級, headphone amp
sennheiser 部嘢咁貴, 只係用粒現成 IC 做放大

雖然多零件唔代表一定好聲, 但我睇一件器材入面多唔多零件會好影響我入手意欲, 心理上會覺得抵買 d 囉
睇到塊透明膠片已經唔開胃,唔知佢係咪當火牛供電屏蔽用? 用塊鐵片冚住兩粒IC 呢部嘢價格dot com報價皮4嘢

唔係話堆料就一定好聲,但好難用渣嘅材料煮到好好食嘅餸囉,就當廚藝高超(較聲),唔會粉絲整到魚翅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞