[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
估唔到呢度都有 Allo 用家
塊 “clean board “ 我用緊 Keces DC-116 俾電,非常滿意
如果你轉用再靚嘅 LPS 應該會仲好,聽唔聽得出聲音分別就難講
有無試過電芯比電, 同塊PI板有無試過比靚電?
不過好似無乜更好既LPS
大廠係咪貴D既有plixir
香港有D DIY LPS係貴D 唔知係咪更好
pi 個邊用 iFi 隻火牛,電芯未試過,Allo 個 design pi 板唔用靚電都冇問題,所以冇乜點研究,跟佢咁玩

尿袋曾經用過落 hifiberry digi+ Pro ,焊線落 digi+ pro 塊板,電會由 digi+ pro 再落 pi,唔用 pi 個 USB 位供電
相比用 LPS 下,我感覺都係用 LPS 比較好

另外 file 我會擺晒落 usb 手指插落 pi 度讀,會比用 NAS 少咗毛燥感
有,feversound咪介紹左隻波蘭野,8千蚊,可調電壓
講起 LPS,最近有隻可以 set V 數,V 數調效個範圍都幾大,國仁早一兩星期有介紹過,呢隻我估唔錯
果個REVIEW睇過唔會比Plixir好, 係方便換機
PI讀歌夠快?
係咪用ROON?
成日想 整多隻NUC做CORE 但又要買埋19V LPS, 都唔小野
我就係冇用 roon 之後先裝 piCorePlay 行 squeezelite,Logitech Media Server (LMS)
用得pi 行 LMS 順便擺晒歌落 pi,想盡量縮短讀 file 路徑,由 NAS 到 router 再到 pi 的話,中間過程太長,

快慢其實分別不大,迷信的話原因減少路徑,途中可能帶來干擾

玩 Roon 個陣試過用過期嘅 mini pc 裝 Core ,用埋 LPS,質素好過用普通 PC,缺點 RIP 落嚟 file 佢用壓縮 flac

NUC 用 12V 電都行到,NUC 電壓係 12-19V 入(冇記錯的話)最衰 Keces 唔再出 DC-116,焗你買 P8,價錢差唔多 P3 一個 double

NUC 至少電流都要用 3.x A
想問問用hifiberry同Allo出聲比用原生usb output有咩分别?
簡單D都好既 roon個控制界面真係唔錯

p8唔知係咪好咁多

加nuc +lps都成5-6K
仲要加 switch +lps

玩盡roon唔小野
LPS 有個性真係冇乜研究,我只係知 Keces 平靚正
Roon rock 要留意嘅係裝 OS 個 SSD 係擺唔到歌,要用另一個 drive 去擺

Rock 聲係好,但都有少少局限,以上講過嘅缺點唔知而家改善咗未
玩 Roon 玩得好,真係要洗好多錢

雖然 Roon 建議個 End point 有質素就 ok,但我唔覺囉,係要好多方面都要落 d 成本
現時surround 用 kef 蛋仔
想升級atoms 買對front heidght 喇叭
上網睇 個個都話jbl control X好
有人用嗎?
邊度買平
真係dac問題,
做完一堆功課,而家考慮緊nt 505 同 rme adi-2呢2部
因為2部都有XLR output, 6.3mm同usb dac, 價位又差唔多
但一個地方有得試哂2部(rme要去曾福,友誠就去試teac),同埋又冇理由帶埋speaker去聽聲收貨
2部應該點揀
曾福已經執笠,開緊倉清貨

https://estore.hktsangfook.com

仲諗住walk in試機買埋
想問下一千蚊樓下有咩選擇?
佢開緊倉睇吓有冇荀貨執,估唔到1916年開業嘅香港罕有百年老舖都要摺
要試應該都仲有得試,而且應該會有折
買咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞