[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
但係套機3個月咋
Upgrade咗個source先
試下 pi產品?
https://youtu.be/GL58t9rVI50

其他錢買dac. dac放多D錢會好D
講到重要性,個人認為DAC > Streamer > 鐘(如果可以加的話) > 其他配件(Streamer、LAN線...)
睇睇先 但pi係咪一定要俾靚電
有fd用過話低噪大
係 全部訊源都要靚電
用lps

十分同意樓上 但有人講過鐘好重要 可惜我器材無得加
但dac有咩推介
兩萬樓下係咪淨係得鄰國機揀
聽過泉2真心覺得幾好
歐洲機好似都要兩萬中起
鐘嘅話自己摩機改鐘
其他 forum 有人將部入門機換上幾百蚊粒 TCXO OCXO
只不過咁做嘅成效如何就值得商確,86點改都係86
兩睇啦,摩機都係一種玩 hifi 嘅樂趣
摩機其實摩中要害,改善係會有,摩機個班係玩到樂此不疲
原本dac直出?
同埋用邊隻DAC
有無LINK可以參考下, OXCO 鐘SWITCH自己識整應該平好多
二手就多好多
Cary Audio mytek brooklyn
香港LUMIN 日本SOULNOTE D1 都得
應該好簡單,打開個 switch 睇下個振晶幾多MHz, OXCO 咁大粒應該都要外置啦,咁就加返個BNC 頭做連接就 ok 啦
https://post76.hk/thread-77474-1-1.html
CD 機改鐘參考

平價機通常只係用石英鐘,jitter 比較大,TCXO OCXO 晶振要另外俾電,佢地會另外買塊板仔上粒靚鐘再用線駁落器材,switch 自己改鐘其實有得諗,普通鐵殻switch 都係二百蚊,失手整壞隻 switch 都冇咁肉痛
音質改善應該會有,唔明顯的話當俾錢”交學費”
都幾舍得 為ls50買咁貴前級
不過最重要真係有大提升
我都係用dac直出緊 睇黎一定要加前級
換隻靚有源性價比高D
睇下你玩邊隻有源, hi-end 有源選擇其實唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞