[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有位擺咪試下edifier airpulse A80/A100囉,內置有埋dac
有冇巴打係tomann 買過speaker, 信唔信得過?
過年拎條舊耳機線diy, 真係解放咗部機嘅聲
新手本身有對ls50w 擺廳

過年前買左對a100 電腦用,有d失望,同ls差好好好遠,雖然價錢都係

如果電腦用有無咩推介?係咪最好加部dac 再揀靚d既喇叭?budget 1皮倒
dac + adam a5x/a7x 或 tannoy gold 7/8 或其他 active speaker

你可以買咗dac 插返去A100 睇吓接唔接受先
二手ls50w
我之前都諗過a5x 或 ae1 active , 但見個個都話a100 好,所以試左先

睇黎要買部dac 先得

做左下research , usb dac 超多選擇,幾百蚊到幾萬蚊都有, 應該點揀呢?
如果要清晰度同距離感,係咪要1皮以上果d?
但買左個一皮dac , 喇叭又要再upgrade

唔該哂
我諗10000蚊先扣除你考慮買嘅active speaker嘅錢,例如要6000嘅,喺4000蚊budget 內揀,買完DAC駁去A100如果效果自己滿意,咪留番6000下次唔滿意時升級

ifi 出咗呢部,價錢我唔知幾多,應該唔貴,好唔好聲唔知道未聽過 https://ifi-audio.com/products/zen-dac-signature/

review

https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/drop-x-ifi-zen-dac-signature-review-and-measurements.9608/
俾我選會out 少少 budget 買 Cambridge Dac Magic 200M,就算唔滿意,話晒新出,短期內放返出去二手價都會企得幾硬

滿意的話想升級,加隻 LPS 餵佢應該效果唔錯
二手ls50w 好聲定adam/tannoy gold 好聲?
Thomann?
買左對adam a5x開心使用中
係個thomann大箱爆開左
我想問下有冇人玩過kef q 系列 同mission lx mk2比邊隻好啲
ls50w唔洗買dac,adam/tannoy都要,果度又要洗一筆,仲未計lps,線果啲野
而家二手第一代ls50w 約幾錢
~一萬,不過誠哥電器舖都係賣緊萬五有找
QED之前用過都係尖到頂唔順
我係睇緊bluesound + adam/tannoy gold
二手計,真係差2千
一手嘅話多個double
所以想知ls50w係咪好很多
今日買左隻dac 了,rca 入a100
而家有好大聲cpu 聲
有無辦法解決
CPU聲係咩野聲? 風扇聲?

用新macbook ARM CPU冇風扇, 或者板腦
解決左了,原來係兩條 usb input 撞左
個dac 好好聲,清左勁多
如果用Marantz M-CR612 配mission lx2 掂唔掂?
聲應該 ok,

要注意嘅係Marantz 嘅 streamer 行貨機螢幕出唔到中文日文字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞