[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
平唔緊要, 但佢細力成咁, 有咩 書架岩俾佢推, 大部份都行8歐, 45w 應該係緊緊開始夠力推到出聲
夠㗎喇,數字冇乜意思,可以標peak 嘅,好多膽機幾watt十幾watt都推得郁座地tannoy, 睇喇叭效率嘅啫
同埋睇用家聽咩嘢多,大棚嘢都唔會買佢,買佢可能聽Diana Krall居多,咁其實一定OK
金仔用家都經常爭論A類機好定AB類好,其實又係睇聽乜嘢居多,合併機嚟講聽大棚嘢嘅多數會揀E480,聽Diana Krall,鋼琴,小型室樂就會話E650正
RN803 呢部係爆錶CP 值, 其他牌子咁既spec 要成萬
Leak 畀IAG 收購後預咗係支那製造,問題係IAG 其他產品出名QC 垃圾,依部應該都會好易出事。
國仁用佢黎推ls50一代, 話佢除左大部, 乜都好
Yamaha 呢部直情係良心廠商半賣半送價,所以長期冇乜價講一樣經常冇貨
最大問題係搵位擺
o甘就梗有弱點o架喇
市場上似乎真係得佢呢部幾千蚊機做到咁大功率,功能咁齊全,有返咁上下質素嘅機,體積問題無辦法,要有取捨
如果有一部機同佢一樣 spec ,體積細一半,我夠膽講,音質一定唔夠 RN803 好

我當年考慮玩 hifi 都有土地問題,都係執屋執個位出嚟擺器材
一係俾錢玩all in one ls50 wireless , b&w duo
勁hit cx81成8000蚊都係80w, 仲無airplay, 要另加cvn80, 不過可能粒dac 又拀啲
點睇兇宅做緊嗰套$7980 Cyrus One?
定依個價錢有更好多選擇

平時聽band同低音多
入門周圍網上搵架咋
見佢Size唔太大 D人評價唔錯
但係本身冇CD機得藍芽好似差D...
7980 連喇叭個套餐?
巴打唔嫌代理清舊貨係 OK 抵玩, 當年淨機佢都係賣 7980, 而家送埋對喇叭, 個對喇叭零售價都賣 3xxx
但巴打攪清楚個 promotion 仲有冇做, 因為呢個 promotion 兩年前已經有
我都插咀講下,依個組合抵玩,仲要英國制造

如果豐澤無貨,可以去aeon百貨,見過佢都係做同樣價錢
原來係咁
之前用耳機聽 家用嘅啱啱先開始睇想入門
個喇叭我有聽過 不過係夾audiolab m-one
但係睇過佢用料偏差

想買一套入門 唔想太平嗰啲聽一陣就想upgrade
但其實7980已經少少過budget
我見上面巴打推嗰部R-N803好似唔錯
佢support d input仲好好多 (其實Cyrus one我覺得唔夠)
但係有啲大部 有冇差唔多價同質素嘅機細啲 同埋有冇喇叭推介
唔該巴打
細機又多功能,可考慮 Onkyo R-N855,功能同 Yamaha R-N803
Onkyo 功率冇咁大,但都會夠聽,喇叭或者 mission 啦,Onkyo, mission 同一代理,應該有得呢個組合試聽,或者用返 Onkyo 喇叭有冇折頭

如果幾千蚊筆直,的確有點雞肋
q acoustics 3020, 3000有找, 唔嫌單元細4吋bass, 仲有mission lx-1 mk2, 都係2000幾
隻碟新買, 用返支援 MQA 隻舊 DAC 直插 PC 聽,
個密度, 音樂感係經 MQA 解壓質素係好過用普通 CD layer 播
用 dbpoweramp rip, file 真係同普通 CD flac file 一樣
唔該哂上面2位巴打
Mark底有時間去試聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞