[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
上期post

[音響撚]音響HiFi討論區(7)
https://lih.kg/2271976
LM
繼ifi zen blue呢個bluetooth 接收解碼器之後, FiiO都出o左 bta30, 呢類bluetooth接收解碼器我覺得幾好, 可以將老舊音響系統wireless化, 而且都係支援HiRes bluetooth codec, 音質有一定保證(部份電話, DAP或Ubuntu Linux都支援LDAC 傳送96/24 file), 亦唔使搞板腦, 使用簡單

照睇Fiio BTA30有volume可以直接駁Active Speaker睇o黎都得, 音源用電話就得, 有支援LDAC/aptX HD o既更好
Apple Airplay冇獨立接收器賣, 而且Android用唔到, Chromecast Audio冇再出獨立接收器好耐, 又輪到生果device用唔到, ifi zen blue同fiio bta30呢兩款Bluetooth接收器一定有市場, 通用o既, Windows 10都支援aptX/aptX-LL, 即係用電腦瀉過去接收器, 再由active speaker出聲都唔會太差
今日入手隻好少少嘅唱頭,聲音扎實咗,分析力,深度有所提升

順手入埋隻中森明菜黑膠

幾錢?

另外有冇用過Grado Labs唱頭? 耳筒我聽過, 唔錯係夾頭, 夠熱情, 聽rock幾好, 但唱頭未聽過, 仲係美國製造

https://www.parts-express.com/brand/grado-labs/492
我只係用過鐵三角同 ortofon (2M red),我大部份都係日版黑膠,感覺上鐵三角適合返聽日版碟

ortofon 跟返佢建議個唱重,聽日版黑膠有 d 拆聲,唔知係咪 VTA set 得唔好
轉用板腦做播放器解決方法之一
以前我都玩過唱盤, 用過shure同ortofon 唱頭, 唱盤用過Thorens同harman kardon, 上世紀o既事
我覺得試咗喇叭先,唔好咁快諗 amp 住,同價位的話我比較喜歡 wharfedale,厚暖聲嘅就 monitor audio
如果 無位擺大M , 只限擺到 類似wxa50/ blue sound 個啲細M, 係咪唔好諗passive , 反而諗主動+細network 串流機 較好? 定直接再貴啲LS50 wireless 好啲
聽返舊嘅黑膠同 digital 真係兩種 feel 嚟架
就算 re-issue 返 80 年代嘅唱片,都係唔及舊版個種 analog 味咁好聽

我聽黑膠真係好睇心情,試過冇 mood 擺低咗幾個月完全冇聽過
而家始終 digital 世界,冇乜心機,放工懶多數聽 file, CD 算
我係貪方便嗰種用家嚟
就算細 amp, active speaker 都好,係我的話盡量選擇有 RCA 輸入比較好,今日雖然主力玩串流,或者過多一年半載會身痕玩下其他 source
yamaha wx50其實 好齊, 但細M 驚推得唔好
呢樣就一定架啦,咁細部機,呢個價位 streaming amp 預佢係有聲出咁囉

比較好嘅細 amp 連 usb dac + raspberry pi , passive 咁玩或者 streamer + active

玩 mqa 就應該 streamer 佔優
所以搞完一大論,出黎效果唔好仲煩,而家越黎越多雙聲道出曬主動加埋streamer 內置, 都好方便, 聲又唔會太差
會唔會換mon仲好,一次過解決問題,仲可以升級下個mon
好過你買咁多個轉插,又要左駁右駁仲劣化左d聲
請問有冇無損音樂group
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞