[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有無邊首歌介紹
可以聽佢 84-89 年出嘅 single 歌曲,呢幾年係佢最高峰時期,初出道曲風,聲線都偏向偶像派
佢隻 Best II 精選專輯嘅 難破船,駅 當年梅艷芳改編翻唱過,應該聽落比較易入口

今日係梅艷芳死忌
我用TIDAL搵唔到, SOSAD
tidal.name都無
Tidal.name 我 search 到喎

https://tidal.name/search/?q=中森明菜
睇viu 廣告先知梅姐唱過陳百強既 等
雖然只搵到youtube 版 但真係好聽
我都有搵過無線後置組合 amp用marantz 5014,搵到一個幾月問過幾間影音鋪頭個答案係 冇。 我開頭都以為可以用formation flex,佢要用返formation個set先可以做後置。最後我走牆線,去深水埗買左比較好睇少少嘅走地線槽藏住佢。
無你介紹兩首, https://tidal.name/ 都搵唔到既
歌名你打開 tidal app search 睇下有冇 Eki 同 nanpasen ,無就幫你唔到
你知 tidal 乜語言都全部轉晒英文, 想聽亞洲語言歌曲就真係搵死人
咁多年我堅持用 Spotify 唔轉 Tidal 就係呢個原因
tidal.name 應該係有用家自己做個 database 同靠其他用家 submit 資料,有遺漏都正常
唔覺,噚日開咗兩粒鐘,天氣凍空氣濕度冇咁高,可能會好聲咗㖭
Spotify除咗唔係lossless音質,其他嘢係幾好,歌庫都算齊,而且都好快有新出嘅專輯,好多時都係聽咗啱唔啱聽,先去amazon買cd,或者去買files

而且第三方軟件用到就方便好多
UI 介面好用,新歌快, 除非套架餐好堅啦, 好夠聽,有人805d3 都係聽spotify 啫, 太方便
在家工作,聽住音響做嘢,爽皮
我都經常聽Spotify
想問下OPPO藍光機睇Netflix係到問得唔得老豆部藍光機連晒啲音響,佢想用啲喇叭黎睇Netflix
有冇擴音機? oppo有冇光纖輸入/同軸輸入?
其實所有野都setup好晒,我驚off topic比人屌,如果係到問得 淨係想問點解OPPO 睇Netflix 冇中文字幕老豆唔識英文
Oppo 個Netflix app 好似好耐冇update 過
Google左啲幾年前既information,啲人話要JB先有中文睇,想知而家係咪仲係咁
放pioneer SC-LX 901 有興趣可以留TG
Oppo 個Netflix app 好似好耐冇update 過

Oppo 唔出奇,話晒 Oppo 退出咗市場
但連Magic TV 一樣冇 update 過,個 apps 連唔到 server
佢老味攪到我想買返個 nvidia shield 或者 Apple TV
巴打仲乜事放?轉玩 2ch?
係呀 玩2ch
新手想買個電腦喇叭
主要for 聽歌同睇片多
唸緊Audioengine HD3,A2+,iLoud Micro Monitor
邊款好啲
定係買有埋subwoofer 個啲比較好? 驚Base 唔夠
新手 巴打們請賜教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞