[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下對A5X出門口應唔應該關電源
成日開關係咪無咁好
市面上有咩network streamer 個app好用又好聲?
Lumin好多人話ok,我未聽過
Auralic幾好 去過人地屋企聽
利申 想買
其實平平地bluesound 得唔得?
LM3886
上網睇過,好似唔錯,要去試吓先
長開一定係好聲 但聽巴打講好傷機
我a7x睇番份amp 係class a/b 摸過後面其實都熱熱地
所以而家聽前半粒鐘開機等佢run 下算
想問下灣仔有無邊間音響鋪推薦
唔係class AB 應該無問題?
睇國仁話class D冇咩所謂 唔算太熱
https://youtu.be/YPSCXE_9HuE
可加參考下
我 class D amp 長開,最初屋企老人家會熄咗佢,後期我講完個原因要長開之後屋企老人家都唔鬼理,又唔係好食電

器材真係要起碼著機半個鐘先在狀態,有時即興聽歌,點知啱啱開機器材未在狀態聽歌,mood 都冇晒
著機 屙屎 沖涼 時間岩岩好
我今日出街返工都照開住
我都摸左摸 係暖暖地
想問下巴打係關對A5X粒電源制定拖板電源制?
唔似係 pi ,確係幾鬼貴
都係要聽聲先至知值唔值
成萬蚊
佢 digital 版的話我寧願選擇 lumin U1 mini + 改 LPS

CAS 方面我都係鍾意玩 pi + hat,OS 可以自己選擇,file 可以買隻大容量手指插落 pi 度唔需要煩,又行到 airplay或者兩大串流平台,buffer 等等仲可以自己 set ,自由度大好多
呢個價我買部streamer 好過
Yamaha WXA-50
知唔知可唔可以PC 3.5mm 轉RCA直插落去當DAC 用?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞