[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我都諗緊買邊隻最咁岩想買4kmon 諗住買apple tv 4K
用itunes 買片/netflix
昨日部 CD 機第一次出現跳線
仲要隻碟無花都跳,打開個 tray 吹下入面又冇事
希望只係入面有塵影響
巴打 新手入門
唸緊買Adam A3X, Kef Lsx 定NX-N500 好
睇返啲資料Adam 人聲唔錯 不過都係要加個Amp 啲聲先靚? Kef 就唔洗煩一部野搞點晒,不過Kef 上網睇評價好似唔抵買 得個樣
因為唸住放書枱for電腦用 同有時手機藍牙連下
空間唔算好大
定係有其他好啲既選擇?
希望巴打比啲意見
除非有 DAC,Adam 只係純 active 喇叭,冇理由用得靚喇叭但用電腦底板直出訊源,入門 DAC 可留意下 iFi

LSX 可以去衛訊試聽下,NX-N500 就通利睇睇,邊隻比較好我唔敢講, active 我冇乜研究

聽講LSX 無線連接有 d 問題,可以睇下其他巴打可以補充下
好呀 唔該晒 咁想問下A3X 本身冇藍牙 如果我想有藍牙功能買隻有藍牙既DAC ok?
好掙扎緊買咩好
而家用緊ud 505 諗緊買唔買埋個鐘好
個個都有讚冇彈
師兄成套買左幾錢?
a5x 上網見一隻都賣緊$5000到
各位ching
新買咗一條lg sl4點樣同舊嘅hi-fi連埋一齊
想問下請問可以連接埋一齊
我試過n500覺得唔好聽,kef有apps玩同埋外觀靚,唔想煩就呢對,adam冇藍牙應該唔啱你,但係應該最好聲
明白晒 搵緊有冇二手kef 買 全新買又好似唔係好抵
因為我驚之後想升級
kef 加唔加到sub?
我見adam 要加dac ,但係其實有冇dac 有連埋藍牙? 價錢會唔會貴好多?
想新又平等大時大節係淘寶買,5000人仔有找
上肥花望下,其實你出去試左先會仲好,可能試試下會比多d錢買ls50w
我個人覺得空間唔大加sub就無謂
sub 都加到既 可以放地下 主要係枱面空間唔大
有, topping、smsl、ifi等等嘅DAC都有藍牙,再唔係咪加個藍牙接收,出名啲就ifi、fiio、audioengine呢啲,唔出名嘅美馬好多,我諗淘佬仲多
lsx bass我諗係足夠房用,買個好sub仔唔平,用加sub筆錢升ls50w好過
明白晒 唔該晒巴打 咁我可能買lsx 算
因為想搵for 電腦用到 又有藍牙 聲又唔錯既 好似冇咩選擇
新手求教
買咗對Audioengine HD3 覺得內置dac差梗少少
用Fiio X5 iii做usb dac會有明顯改善 諗緊買唔買多個座檯usb dac
如果要好過現有usb dac大約要幾多budget到
睇過下最受歡迎係Topping d10s 但會唔會仲渣過而家個usb dac
FYI: Fiio X5 iii (雙ak4490)/Topping d10s (ES9038Q2M)
音響巴們好
最近想升級電腦隻喇叭
朋友推薦Adam t5v + questyle cma400i
有啲over budget
想問下有冇啲平民啲既DAC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞