[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
直駁3.5電腦都係咁多noise, 但駁手機冇嘢,所以想知換過部dac有冇關係
試下手機駁dac咪知啲noise係邊度黎囉
電視機有數碼輸出,買個有數碼輸入,平衡XLR輸出嘅DAC就得,平貴都有,睇你筆直

streamer唔知,我用樹莓板腦
呢d架睇落好似冇咩用
用玻璃杯頂住就得
見過sacd 大師 用黎放atc
加隻chromecast audio 用optical out 又得唔得?
ChromeCast audio 停咗產,你搵到買可以試試嘅,但佢冇數碼輸入,電視機用唔到,用數碼輸出就要DAC解碼,模擬輸出接去Active Speaker冇volume control,同要買3.5mm AUX to RCA連接喇叭,用唔到XLR
我就係爬過下文
見呢到巴打介紹過幾隻xlr output ge dac
我意思係chromecast audio optical out + dac 去隻adam/tannoy
如果搵唔到chromecast audio, 有冇啲平價嘅alternative
你只係想有wireless source係咪咁? 如果係嘅話,chromecast audio嘅就冇,Airplay同藍牙就有,Airplay嘅話可以係amazon 買個ACEMAX M5 AudioCast,藍牙有LDAC/aptX HD嘅就好多選舉,ifi zen blue,fiio bta30, topping bc3 呢啲,1000樓下,fiio bta30 幫朋友買咗個,幾好用,Amazon 買7嚿水,香港行貨八嚿幾

fiio bta30可以用RCA直接駁去Active Speaker,電視機可以用光纖輸出接駁佢,唔想另外買DAC用佢就得

topping有光纖輸出可以另外出比DAC, 亞馬遜賣5嚿零水港紙,但就冇得駁電視機,呢隻冇用過

ifi zen blue就要另加DAC,冇volume control,但有平衡輸出
另外好多貴啲嘅DAC都有藍牙,CHi-Fi 牌子二千蚊以上/左右就有,通常有LDAC,有部Android 電話用到LDAC就得
其實我係預tidal, moov, spotify果啲streaming
如果係藍牙,用手機上果啲再Bluetooth 去出聲?
用緊邊樣? Spotify 同 MOOV 44.1/16 FLAC plan嘅藍牙LDAC 660kbps嚟講,前者冇問題,後者都唔會走樣得離譜,tidal如果192/24 MQA嗰啲要硬件MQA解碼支援,最好買network streamer,無論chromecast audio, airplay 或者 藍牙無線都係做唔到

如果用Spotify 藍牙DAC已經OK,無論aptX HD或者LDAC 660/990 都綽綽有餘
純分享
upgrade 咗喺發燒友睇唔起嘅 raspberry pi 度

早前無再subscribe Roon,轉玩用 raspberry pi 2+ hifiberry digi+ pro,用 RCA coaxial 出,軟件用 piCorePlayer 裝 LMS

心思思就諗下有冇得有進步空間,跟住上 Allo 入手咗塊DigiOne Signature,用 FedEx 寄一星期到手

設計上優點就 兩個 usb-c 電源輸入,一個俾 transport 板,一個俾 pi 板,兩塊板之間電源唔會互相受干擾
晶振做咗 shielding ,減少 RFI 干擾造成 jitter ?

聽咗一個鐘,已經感覺明顯比 hifiberry 細節多咗,立體感,密度豐富咗,聽到唔想停
各位好, 想請問Budget 大概$3000, 放枱面電腦用係咪Edifier A80 最理想? 唔該哂
有位擺OK
玩 pi 都係最緊要電, 就算俾靚電佢, 但插 pi 底板都會受其他零件, 晶片干擾, 玩得講究用佢 USB 位駁 DAC 始終係未算好, 會帶咗唔乾淨既電俾部外置 DAC

條 link 個塊電源 filter 上面加塊 DDC 係好既解決方法,
有外置 DAC 的話用 hat DDC coaxial 去 DAC ,音質點都好過行 pi USB 位, 缺點就係出唔到 DSD
但 jitter會唔會多左?做usb隔離會唔會更好?
Jitter 應該就唔會多咗,佢呢塊板粒晶振用料應該唔差,二來做咗 shielding,電俾得靚應該唔係問題

其他廠例如靚嘅有 Mutec有 USB 隔離產品,做埋 reclock,講效果應該會仲好(冇試過,我估)

我 DSD file 唔多,大部份都係 CD rip 落嚟,專心玩 PCM 都夠

值得一題嘅係 Allo 產品喺印度造 (Not Made in China),做工幾好,零件焊接好工整
我都用緊Allo USB SIG
用埋佢隻LPS
唔知有無人用plixir/KECES 比電, 會唔會更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞