[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
依家miles 換好似幾抵
拖板的話睇你將來會唔會跌入玩電嘅深淵
想玩靚電源線,玩美式拖板,美式插頭係走唔甩
但又唔好以為玩英式唔會令人入坑,換一粒 fuse 閒閒地幾舊水一粒
入門拖板無濾波,只諗起 oyaide mts-6(美式),貴少少就 sine

拖板條電線好重要,對於整套系統聲音取向,力水好大影響,建議真係放多少成本落去,幾百蚊一條 Gotham 已經同條黑雞好大分別
呢隻唔可以換電源線,唔啱聽要成隻換
唔知可唔可以試

拖板一用十年八載,要買就好啲,當然如果你覺得套野唔值投資咁貴嘅話,我覺得換條好啲嘅電源線俾amp直插牆好過換拖板
如果入門器材加上未煲好,用濾波拖板可以好衰聲

呢隻 ms 拖板主打 AV 用途,例如電視電,blu ray 機或者 switching 牛用,佢高階型號先係俾 audio 用

建議巴打用住兩三百蚊 brennenstuhl 鐵面板個隻拖板玩住先,煲好部機咩料先再決定(唔好用佢隻所謂濾波,垃圾嚟嘅)
而家隻喇叭放電腦台上面用緊IsoAcoustics Aperta腳架
用電腦果陣都feel到低音果時震震地同有少少轟轟聲
想買塊野墊住隻腳架減震 有咩好用同邊度買
巴打對喇叭好大隻?
基本上用咗 isoaoustics 抗震能力已經非常好
我 130 放 5kg 喇叭冇問題
有冇邊隻dac推薦位唔算大
唔該哂
9.2kg
Isoacoustics 腳有重量限制,要睇返你個 model 同喇叭重量配唔配合,又或者你電腦枱已經超出負荷,轟轟聲的話係咪駐波問題?
應該有呢幾樣因素著手解決
見佢寫話35磅都ok 我諗應該係低音太勁 之前我擰低左幾格低音就冇事 還原番就出事
想換前置同中置, 見mission做緊特價好吸引 (MISSION LX2 +MISSION LX-C1 ), 大家有無咩評價 ? 主要用黎睇戲, 少量聽歌.  我部amp 係DENON X1600H ,  會唔會唔夠力推? 
我隻9.5kg 一樣放130
不過下面加多塊麻石墊高返個sweet spot
邊到買 效果明唔明顯
我覺得本身冇咩太大問題唔值哂錢 用黎升級其他野好過
砵蘭街d石鋪
訂做比尺吋叫四角磨靚仔就得

呢兩塊我好多年前整落
巴打覺得如果同一隻devialet phantom 或者一對reactor比較
邊款會好啲
phantom 有review 話只有bass 勁, 高音弱, 偏埋左一邊, 當然佢個bass 側邊識郁視覺贏曬
KEF UNI Q 單元有返咁上下歷史, 高中低都平均, 仲要高同中低音各自一份同DAC 分開推
我諗唔到二萬二蚊點砌先贏到佢
PASSIVE 版META 都要萬二, 一萬內 要砌到m , DAC ,線要同WIRELESS 版有得打 , 有難度
ls50wii又真係好似好啲既
用緊 lsx諗緊升唔升級好
lsx呢個價位嘅
仲有咩選擇?
主要係spotify, 可能會subscribe moov
Ok
大廈牆入嘅面電線走線點搞?
會唔會唐樓差啲新樓好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞