[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
謝巴打意見
巴打主要聽那類型的音樂?
J-pop (80’s),jazz 女聲為主,其他就唔數了,非常雜食,覺得好聽嘅就會聽
Q Acoustics 3030i 見到價格dot com dot hk報價

https://www.price.com.hk/product.php?p=476553

如果冇得講價落5舊水左右, 貴過上網買接近1/3價錢
如果我本身有DAC 連喇叭
我係咪可以bta30 俾音源 個DAC 再去個喇叭
回返上三個 post,光纖轉同軸真係要上淘寶睇睇,香港好少有呢類產品,有”洗水”功能就 ifi spdif purifier, 都成千蚊

我枱頭部 cd transport 就係用呢粒光纖轉同軸入 dac
喇叭係Active speaker先得, passive speaker唔得, 冇擴音機o既話

BTA30有內建DAC, 可以用同軸/光纖輸出去另一個DAC解碼, 唔駁都得, 上星期幫朋友抬部擴音機順手幫佢買o左個, 叫做老舊音響加個wireless訊源, 送o左條我唔用o既QED RCA線比佢駁擴音機, 唔差, 幾o舊水抵o既, 而且未用到最高bluetooth codec LDAC, 只係以aptX傳送, 用到LDAC相信更好
外置牛應該冇乜關係,一係試下濾波環,都係幾蚊個
lm
Unboxing McIntosh MA12000 Tube/Hybrid Integrated Amplifier

https://www.youtube.com/watch?v=CYU_BdzryCY
買碟啦屌你
日本有網直接俾錢買❓
你指買 file 定碟?
買 file 可以上 mora (要 VPN + rakuten pay),ototoy
買碟就 Amazon jp , CDJapan
香港好似好少人玩Q Acoustics, 我諗緊ebay 買對返黎
確實係,我朋友有對3020i,超值,換個牌子隨時5~6000售價
佢同mission Lx2 比呢❓
兩隻都係3千左右, 但mission what hifi 永遠只比4星
um 聽講仲好易推, 想知佢用咩M
佢用yamaha合伻機, 型號唔記得, 幾千蚊

我估其它Rega, Cambridge Audio都會好正, 加埋QED喇叭線, 全英國組合
唔知wxa50 呢啲細M 幾十W 推唔推到
mission冇聽過, 可以考慮埋Dali Spektor 2 , 評價一面倒有讚冇彈, 都係3000蚊左右, 但我冇聽過
肯定得, 6ohm 70W+70W, 3030i 係6ohm ,Stereo amplifier power: 25 - 75 W

效果我就唔知係點
換o左對Foundation designer ii腳架, o係音場, 定位及低頻改善唔少, 立體感非常強, 完全係唔見o左對喇叭
咁成套8千零蚊好抵玩,M 同喇叭4千都有找
其實咁貴買對腳架,會唔會將啲錢加埋去買喇叭度,變做座地,可能更加好聲?
好貴啊
唔介意淘寶既話,mission qx2一對都係$3000有找。不喜勿插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞