[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
馬仔唔係幾夠力 用緊5014
我都想買denon,但真係貴,二手又未捕到
無落旺角一排,依家天龍47/65咩價錢倒?
應該唔會另買,就係貪方便先買呢啲有源,同埋8020都有啲貴。
唔計調音,聲底會唔會好過homdpod?
搬新屋,諗住入套入門嘅hifi 玩下2ch + 電視出聲
聽歌多 (主要係steaming spotify, 可能會subscribe tidal or moov ge), tv 就睇電視台多,冇咩要求電影啲包圍感,所以買set 2ch 應該岩我多啲?

爬過下文
見到有巴打suggest yamaha r-n803 + q acoustic 3020
呢set 野個功能同音質都 同D network speaker (kef lsx / ls50w , yamaha nx-n500 果類)比, 係咪會好啲?
我捕2手,6500 ,大約8-9k
4700 一手好似萬頭
依排真係多左人玩音響,好似話4700買到定貨,無現貨
Wfh 多左人留係屋企,睇戲聽歌
ching 你已經有對8020係度?無論點駁,8020都應該會好過homepod。但如果用電腦直出,就可能只係發揮左喇叭一半實力
有現貨? 聽感點
睇電視唔會用2ch啦 感覺會好奇怪

ls50w應該好過上面果套
諗住一set 過可以聽歌+改善電視嘅聲ja
如果ls50w 聲好啲,咁可能儲下錢先一次過入ls50w
無,想買啫。
呢類有源自帶dac既喇叭,直出都會差咁多?
8020應該無dac,有dac既會有digital input(i.e. usb),例子有edifier airpulse系列,eve audio sc系列,kef lsx, ls50w
r-n803黑色係咪已經斷哂
應該唔係啩?今日行過鹹片生活仲有display 機show出嚟
Marantz nr1711, 利申用緊😅
本身用緊iOS隻aperta 最近買左塊石墊底 想再加多隻腳係塊石下面
有冇咩腳推介下
marantz 5015 利申用緊5014
Tiglon D-ren pro
效果明唔明顯 而家張枱唔實淨 普通果d木電腦枱
震到仆街 諗住喇叭->aperta->石頭->iso puck咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞