[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
新手想問下
本身玩開AV Amp(denon x2200w), 見有對座地喇叭 所以想買隻2ch amp, 搵到隻amp 講到THD 係0.006%, 但訊噪比係93dB (sherwood 5030r)
應該點理解呢?
簡單d 問其實想知到底係THD 緊要定係訊噪比緊要, 我見好多2 ch amp 訊噪比都講緊100dB以上, 但THD 好多都係0.0x%
如果唔理source, 係咪用得過呢?
另外想問, 如果我由denon 2200w 用preout LR 去5030r 度出聲, 會唔會靚過用2200w 出聲?
有fd 係淘寶 淘左1TB歌 dsd 24/96都有
拎番相同既歌同都係dsd 發覺自己既好聽好多
係唔係有假dsd
好多係流,mp3 320升頻都有,呢啲淘佬都係下載,本身支版CD錄音已經差過港版,母帶同模唔係頭版,所以好多支那人落香港買CD,包括二手

正正經經去hifitrack、hdtrack之類買,或者自己買CD ripped好過

利申: 已經冇BT/下載 files 多年
想問 amp加個藍芽接收器
請問有咩抵用?
ifi zen blue或fiio bta30
用緊, 唔錯. 我拎黎做RH , 要平就淘寶, 香港買周圍都差唔多
入手 Allo Digione signature 前 order 咗普通版,取消 order 唔切,佢一收 order 下個工作日就寄出
原本有兩隻 pi 2 點知其中一隻壞咗

頭先去過華輝冇 pi 3,得 pi 4 賣,仲要得 4 GB ram 版,收工去深之都睇下仲有冇 pi 3

今舖好鳩肉赤,當整多隻當 multi room 玩
Roon rock 如果真係加左聽得出就好, 可惜好小人討論Roon rock
外國網先多D
NUC+LPS 買2手無6K都唔得 買埋FANLESS CASE 又千幾
係,所以我唔再入 Roon 個深坑
如果玩 Roon 想低成本又有收穫通常都係俾靚電隻pi 做 end point
都係草下錢買部機RIP歌
近排買左塊黑金石 墊部DAC同埋喇叭
真係好有用
邊到買? 貴?
係咪好似有得磨邊
墊 dac 咪好大塊?
之前買咗兩塊墊喇叭,攞番屋企都好鬼重
計最平玩埋ROCK
ROON $5500
NUC10 I5 $3190
Keces P8 $4500
TCXO SWITCH $2400
我整左部nuc roon rock+lps usb
本來直插dac 已經好大改善
之後再買lumin u1mini 做endpoint
聲音果刻,係屋企從來未聽過咁好聲
所以高質既endpoint 係好重要,改善係極大
咁nuc roon rock 有無咁勁?咁明顯?
有無試過用普通電腦做CORE同NUC比較
其實用nuc 已經平左好多架啦
你對比返roon 官方出果部,要成皮🤑🤑🤑
Switch 用ocxo 啦
如果認玩cas,roon真係可以考慮下
試過用屋企部電腦做core,當時用lumin d2 做endpoint
好老實講,好似冇乜分別
同nuc roon rock比係兩個世界
電腦太多干擾啦
endpoint 一定最重要啦
假設用家已經有好好既endpoint

但係電腦做CORE 同NUC 專做ROON ROCK 比較呢??
同埋NUC ROON ROCK 加LPS 聽到分別?
我都睇中control x 做fh
我用緊linger 果隻ocxo switch
音樂感幾好,而家好似加左價/無再出
Id work 果隻幾合一 switch 好似唔錯
又包埋光隔又clock 又lps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞