[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
上世紀港英年代有Stereo Sound中文版賣, 正式售權版, o個時唔記得係咪80蚊本? 後o黎冇o左, 而家出開音響舖見到有音響技術都會買本, 唔會特登買, 主要睇廣告
應該差唔多80蚊左右,仲有Hi Vi 4x蚊本依家好似都唔見有中文版

日本書係比起香港書少好多廣告同埋內容都充實好多,本stereo sound成半本電話簿咁厚

睇完原來有好多貴價天價器材都未見識過
個陣 feversound 仲未發大嚟做,有本雜誌 AV 雙週我會買嚟睇,個陣開始想留意下音響嘢,買書睇下學下嘢,呢本嘢介紹產品貼地好多,不過之後冇幾耐就停刊

我而家買音響書只係會因內容而買,渴望想買嘅器材有評測先會買嚟睇
我以前買都係睇新野多,好似無乜網站有音響新產品/新聞
review好多時外國早過香港好多,而家有片仲可以聽埋聲,雜誌無得比
外國音響雜誌有送CD,日本我記得連portable DAC/AMP 都好似見過,連強國音響雜誌都會送CD

玩法類似日本時裝雜誌咁,送袋呀飾物呀甚至去到電子錶

當然係賣貴啲
個喇叭同時有有3.5 同rca input 頭, 想插落部dap 度
應該買邊一個頭嘅線會好聲啲
你部dap正路只會有3.5mm lineout,咁用3.5, 如果有條3.5 to RCA你可以駁去喇叭RCA嘅

其實分別唔大
點拎去保 雖然唔會壞
我會認為 CXA81 比較好,Cambridge 工程師有用開 B&W 喇叭調聲,新一代 B&W 分析能力已經好足夠
夾 Yamaha 效果會否太淡口味?

可以去咸片試下 B&W Cambridge 組合先
其實係咪要睇埋 佢用邊粒DAC, 不過YAMAHA 好似出名夠清無咩味精, 但推力就YAMAHA 好似夠力啲, 仲要包埋NETWORK , CXA81 要另買 cvn81, 加埋近兩皮
用邊粒 DAC 都係參考啫,始終要睇間廠同工程師點樣調音的

正如馬仔 CD 機用咗好多年 cirrus logic ,粒 DAC 渣我又唔覺,始終 cirrus logic 係馬仔工程師有份設計,馬仔咁多年用佢一定有佢原因,或者非常夾馬仔一貫聲底

又或者老一輩發燒友買 CD 機想買返用TDA1541 DAC 舊機,或者專注解 44.1khz DAC ,記得睇過一篇文章老一輩講 dac 新不如舊,因為現時晶片要為處理 hi res 訊號,設計上提升咗 dac 時鐘頻率,導致聲音質素比以前差
睇o黎呢部NAD M10被香港用家一面倒狂屌
唔鍾意adam 但呢兩隻我會要t5v

krk 我覺得d bass 好矇
願聞其詳
下 邊倒睇到?
我見外國啲評價ok wor
或者歐美品牌比較有性格
係唔攪硬解 DSD 吹呀?
呢部機或者呢間廠唔係針對發燒友而設,只係方便玩串流用家
但旗下嘅 blue sound 唔支援 DSD 都仲有得傾,但連佢 all in one M33 好似都唔支援

兩萬蚊港紙,對於鬼佬市場可能只係入門產品
DoP正常冇理由唔得, 要o係電腦轉FLAC就有o的那個, DSD64 大概o係PCM 96/24, 是但裝個pi fi player, 部DAC唔支援DSD Direct, 都可以揀DoP, 無需電腦轉FLAC
聽聞當年要寫支援 DSD native 驅動軟件比較複雜,好多廠未必會擺資源落去,所以好多都係 DoP 算,2020 年,技術已經好成熟,native 硬解已經係基本動作,NAD 連 DoP 都唔做,所以我相信係間廠有獨特性格唔 Q 做,認為 PCM 已經夠做
咁blue sound node2i 咁平, 佢出到24/192都已經當佢贏
雖然我好少DSD FILE,但唔support已經幾乎令我唔會考慮
除非真係抵到少個function都值
買歌真係好煩惱 用開電腦插dac 買碟又冇cd機 又冇得轉檔落電腦聽 join左tidal又冇得同時播自己既歌
有冇邊到有廣東話歌/買歌網推薦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞