[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我隻T20用咗十幾年仲未壞
10k budget 想買喇叭for 電腦聽歌用
kef 做緊promotion, 不過我見lsx大家都插,係咪同價位有其他選擇
10K 如果有位擺, 可以拆開佢買部 https://www.hk.onkyo.com/tc/product-details.php?id=18 + https://www.price.com.hk/product.php?p=400992

以前o既 https://www.youtube.com/watch?v=_pJRFHucZcc

其實2部都好細部, 加埋8千唔使連QED喇叭線, 好過買LSX, 功能仲多過佢

部onkyo 好似做唔到usb dac
其實電腦>dac>speaker 係咪太無謂/麻煩?
要睇你多唔多無損聽
大牌, 問人野易。 唔玩放出去又有人接, 我朋友有對Cambridge 入門座地, 半賣半送都無人要
全中,大牌6-7折放出去都有人接。細牌平賣都未必有人要。
有時未必想隨波逐流, 但 有時方便自己延續性, 都無計
budget?size?
多,我買cd轉flac,同埋上網買hi res,唔洗用streaming
想買部usb dac配tannoy gold 5,有咩推介
如果想試下入門active speaker,有無邊間鋪可以試機?
另外想問下2k budget,想慳位,一對細active speaker,用RCA + USB/BT駁晒電腦同LP60X BT,有無咩推介?目前睇中Audioengine A2+同Kanto YU2但輕微out budget。
要睇你多唔多無損聽
多,我買cd轉flac,同埋上網買hi res,唔洗用streaming
想買部usb dac配tannoy gold 5,有咩推介

NT-505, Neo iDSD 有 balance 頭, 應該可以夾返 gold 5 個 balance in
再平 d 要有 balance in 就要用國產貨

(但 iFi Neo iDSD 睇用料我唔值得賣呢個價)
黑膠玩家揮手
LP60X BT 用 RCA 出的話 A2+ 好似比較好,
YU2 analog in 得 3.5mm
LP60X BT其實都要搵條3.5 -> RCA長線
呢樣都有d煩
一般唔過 2m 好易搵啫, 長過兩米就惡搞
長過
想普通單人床 床尾部turntable駁去床頭側邊書枱,又唔想黑膠都出BT
Topping 有balance out 可以做pre amp 型號嘅就得,例如DX7 pro, 唔想買支牌就要ifi 搵
呢部先鋒SACD機可能係市場上大廠最平嘅,大廠SACD機基本上起跳20000+,Esoteric ,金仔嗰啲4、5萬起

https://youtu.be/4vhRHE9sFQg
我就係電腦>dac>AMP>speaker,係煩D架喇,無位分家都無計
電腦用咩播dsd 歌 我而家用緊foobar2000
有時聽緊歌想暫停 睇下YouTube片要關左foobar先有聲
好麻下
咁咪成枱機
咁係因為你行緊exclusive mode啫,可以熄咗佢
巴打數漏咗 Denon, 2500ae 都只係 $15000 有找

幾年前馬仔有部SACD 機 SA8005 一皮有找, 停產唔出後繼機種, 好後悔當年冇買尾水 8005
所以揀喇叭同機都好大限制
呢set 野用光光纖駁落電視出聲又得唔得?
得。

我電視機用光纖輸出駁去金仔CD機光纖輸入,再去擴音機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞