[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
一套西裝係好靚,配隻復古 木喇叭, 視覺效果一流
但可惜部M 唔算好力
個人覺得價錢稍貴, SPEC同用料冇乜特別, 非自己定製產品, 功電, 電容, volume鍵都係現成既, 強國製造
仲要得個藍牙, 俾個airplay / Spotify connect 都好呀, 想聽個spotify 都要另外買support 串流既前級入
你覺得呢套靚唔靚? 台灣製造

https://www.youtube.com/watch?v=y-bLqyx1NIk

https://www.tokugawa-audio.com/product/acaciaset/

價錢喇叭香港建議售價好似7千幾, 擴音機我估差唔多
睇機內圖,有種 audiolab feel
都唔知係咪參考 audiolab 然後貼個 leak 牌子,外殻出嚟賣
好似 76 個邊有人話聲唔值 7千幾
以前未識音響嘢,呢對係我考慮之一
我用volumio 夾rme adi-2 dac 都冇問題
黎緊試下set picoreplayer, 之前set 唔到
同16年出嘅M-One功能基本上一模一樣
根本就係IAG借個名出舊機改樣吸客
依對係買樣多過買聲
想買套機聽吓流行歌
喇叭就睇到Mission Lx-2ii好似唔錯
但係機用Marantz M-CR612
定係Onkyo TX-8270好

有moov用緊
買左都會join Tidal

如果上TX-8390會唔會差好遠?
有moov 至少要有airplay, tidal 睇下邊隻出到master
我主要都係貪佢依個價位細細部,聲好似唔差,功能又齊,又有大Mon
如果我駁 2ch amp,做source同DAC,Atom 啱唔啱,定係其他好?
兩部機rca 輸出都係 pre out, 駁後級比較適合,唔知有冇得 set 就咁line out

如果現有 2ch amp 質素好嘅,可買冇 amp 嘅 streaming dac,除非唔介意有部份成本投放咗落唔用嘅 amp 個部份
Naim 又靚仔又英國做

M10 之前有亂碼問題唔知改善咗味
電腦喇叭 2000蚊左右 淨係睇中過a2+ 好似幾正?
想要細細地 有藍芽+usb 有無推薦
細隻嘅輸入多冇乜得揀,係得佢咁滯,聲就冇突登企喺喥聽,AEON 電器部好多時會開住,你自己落去聽吓,兇宅都有賣,可以叫佢開嚟試
亂碼問題應該係本身 file 入面 tag 問題,MU 個 YouTube 頻道早前有講
冇用UTF-8 字體,網絡下載嘅強國file 佢哋用windows gb2312
唔知 MU 條片定係代理提及呢個問題,講到暗串用家 download 盗版 file
基本上一涉及非英語資料,用 Unicode 最穩陣
想問下有無邊隻 8歐50w 就推得好既書架喇叭❓
本身睇緊 yamaha wxa50 M ,
但睇返spec, 8歐得55w, 6歐先有70w
Tidal新Account $4蚊4個月
想問如果加隻ssd/usb thumb drive 夠唔夠電推?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞