[音響撚]音響HiFi討論區(8)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
睇完FM Acoustic老闆講法, 就知道手藝同後期QC好重要, 焊接手工差多錫少錫用咩o野錫焊接, 咩o野方式完全會影響擴音機質素, 我一定信佢, Hi End廠老闆, 似乎佢都係高Damping Factor信念者
試左放砧板好過直放櫃面,都唔係咩大法

聆聽距離五呎半左右,所以唔敢買太隻住
不過依家聽落606都應該ok

音場還可以,起碼人聲正中突少少,有啲深度但濶就唔多夠,兩邊喇叭位多少少

聽學友首葬月都好有地獄感覺嘅

過兩年先換套好啲嘅
錫同手工呢樣野搞到啲耳機線貴過喇叭線幾十倍
我覺得耳機線係貴在人手絞線
實際用咩焊錫,條線用咩靚料,有邊會知,邊個真係會拎條線去化驗所去驗下堅定流
我覺得耳機線有 d 嘢都係任佢 9up
今時今日耳機2/3皮,DAP2皮,線又2皮
我買老麥MA5300加對705s2好過
係好大機會鳩up
我買左塊砧板墊amp結果成個音場跌左落嚟
而家墊部851N 中頻即刻潤左厚左

另外你個lps係俾io data用?
想問下用咗之後分別大唔大
比我會嚟 set marantz model 30 西裝 + 705
今日睇完槍王同威廉 sir 講部 model 30 條 YouTube 影片,似乎馬仔會走返以前聲音取向路線,好吸引
部 model 30 仲要係由SA10 PM10 技術下放落去
我冇位墊唔到機,第日諗住換走個櫃

用Ips會背景黑啲,同厚聲左少少,仲有就係可以再拎大聲啲都唔覺吵耳
Model30係好有誠意嘅產品

不過我嘅願望係老麥
用腳架好, 美觀兼化震, 高丘呢款睇o黎中間條柱可以較聲, 唔肯定

http://www.taoc.gr.jp/en/hst.html

我其實幾鍾意, 行貨價錢折實7100包釘墊, 全日本製造, 只係top board唔fit我對喇叭, CEO唔like, o甘foundation 都靚冇所謂喇

搵到呢個page唔知係咪水貨冇問價錢

https://www.facebook.com/megazinesaudio/?__tn__=-UC*F

腳架貴o的冇問題, 用好耐, 有二手市場, 值得投資改善套架生
依個就係點解淘寶老翻FM點整都唔會整到接近正版FM啲聲嘅主要原因
唔該樓王,如果我走櫃一定會買對好腳
實物好靚, 係阿二度有, 係毒氣室裡面, 得閒行過又冇o野做咪上去望o下
上去我一定唔可以帶信用咭
而家可以係屋企落單過數俾錢
想加隻俾nas
乜都唔識之下
唔小心衝動消費買左條yamaha sound bar
之後發覺部電視太廢無光纖輸出
想請教下巴打
如果我平時係用ps4 slim睇戲個啲
而電視無arc 無spdif 得個3.5mm 既audio output
我係咪應該要買個hdmi分離器
Ps4 in去分離器
之後spdif out 去sound bar
Hdmi out去電視?

我隻sound bar係yas-209
多謝巴打
你yamaha sound bar,睇下有無hdmi in 同out, 有就ps4 hdmi out -> sound bar hdmi in -> sound bar hdmi out去 TV hdmi in, soundbar直接係ps4 拎signa出聲,再by pass video signal俾 電視
https://tw.yamaha.com/zh/products/audio_visual/sound_bar/yas-209/specs.html#product-tabs
睇spec,有hdmi 1 in 1 out, ps4照我上面咁駁應該無問題
我試過呢隻插法
但出黎hdmi source畫面得堆雪花
應該係有訊號的 但唔知做乜
會唔會係我手氣太好買到神機
用咩hdmi 線, 最好買返2.0 規格
睇下 soundbar hdmi in out 有冇插錯,in 駁ps4 out 駁電視

電視唔得就用電腦芒試下睇睇

突登買隻分離器都唔平,都要幾舊水
有冇人用緊/用過Yamaha amp?
估唔到最尾試左幾部差唔多價位嘅amp(3萬下) 最滿意嘅係Yamaha as2200 啱啱入左手等緊佢送過黎
對比過model 30 denon a110 發覺佢嘅人聲 音樂感係最合我心意
Yamaha 擴音機一向唔錯,比較有力水、恭喜,配乜嘢喇叭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞