求救!哥女朋友長住屋企 易請難送 應該點做好

949 回覆
1267 Like 75 Dislike
我一定講明 我係集齊全屋人既觀點去同佢講 唔係邊夠大說服力
條女緊係想痴 咩都唔洗佢俾錢
記得事前要同阿爸阿媽講聲先,make sure企喺同一陣線!
其實樓主夾硬擺返啲野係廳 廁所 或者好聲好氣講不如一人一半咁 始終呢個係樓主自己屋企
女朋友會唔會知難而退
我聽日會俾啲壓力我爸媽架啦
講到明 你地唔講 就唔好怪我啦 我癲架
咁都忍到 真係戥佢媽慘
呢啲老左會後悔
應該會連第一日都過唔到
因為我媽有過今次經歷 會直接同我講
我哥就算介意都唔會主動叫佢女朋友搬走
因為佢唔會諗到佢女朋友都係咁
作為女仔我都認同
其實土地問題一齊住好正常
如果係覺得佢生活習慣唔好
會唔會叫啊哥提下佢好過直接趕人走

聽你講左下女方屋企 睇黎佢都係冇乜依靠
衰就衰在佢想依賴你啊哥 但你啊哥又痴屋企咁姐
我相信如果個女仔係好識做氹得兩老好開心
會幫手做嘢啊改善下生活習慣 成件事根本就唔同曬

都2021年喇 如果佢地兩位有緣組織家庭
以後就係一家人 冇話分咩外人唔外人
如果真心想改善關係 應該係轉方式同啊哥講
就係因為重視未來啊嫂 想大家和諧啲
婉轉啲講佢有乜地方其他屋企人唔係咁中意
你啊哥識做嘅就會去調和下架喇
(當然有啲男人都好撚柒蠢 女人又會錯意覺得你地屋企人排斥佢)

所以話溝通真係一種藝術
做人最好多企係唔同角度諗
未必係個女仔冇禮貌個心地唔好老馮咁
而係佢成長環境真係冇人教過佢呢啲
原生家庭就係咁相處/咁樣嘅生活習慣
冇人提佢就真係唔知自己有問題/原來人地會唔中意

對得住你屋企條件未必下下都會爆seed嘅
先用柔和啲嘅辦法同你啊哥傾傾下 對大家都好
如果講左條女都仲係臭西格嘅 咁就真係唔洗俾面喇
條女面皮仲厚過地皮,直接叫埋長老話其實真係唔方便 送佢一程
而且樓主父母都唔鍾意佢 你地既目標係要令佢地分手而唔係住邊既問題
其實好多人都係相見好同住難 結咗婚都可以咁多婆媳糾紛 更何況未結
再加上你阿哥似啲聽屋企話既人 再加上俾女朋友食 佢夾左係中間佢都好難做
真係分手算
人有適當嘅脾氣係啱既
呢個comment講得好好... 不過我覺得樓主去到呢一個地步就應該係個女朋友做咗一啲已經脫離咗基本常識, 加上樓主父母應該有暗示過但係個女仔get唔到(?)

只可以講話世上乜嘢人都有,樓主一家有少少唔好彩,生活習性理念唔太夾到。

希望樓主可以順利同阿哥講到啦
但係幾年啦喎 仲要樓主直程講明佢媽想佢哋分手
關於樓個到 又相信唔會有呢個問題
但以我所知 條女成日私底下同我哥講我爸媽錫我多過佢
我係覺得我爸媽出口既話一定最好
我會俾啲壓力我爸媽去處理先
如果真係唔掂 就要我出手啦
最後個兩句幾好 我可以試下咁講
條仔未必後悔架
慣左呢種相處模式嘛
咪一路廢到底比條女食住
縱到個女仔唔只對條仔公主病發
仲對身邊朋友都係咁
男女雙方以前既朋友都同佢地絕晒交
而家就唔知佢地點啦
同你哥女朋友打場友誼波
樓主仲讀梗書應該都仲細路女
到佢大個啲就會明架喇
唔係下下都要谷到自己火星就爆咁
有問題係要傾 唔係爆 傾係要諗人地諗自己
笑左,請問大佬女朋友有無淘寶買野
好多人結左婚都係同個老婆係自己屋企住
有d仲要係幾pair人住埋一齊 痴線
但我就唔得 又要對住人地呀爸呀媽兄弟姐妹
以我識左佢咁耐 我又覺得唔會話鬧到大家唔理大家咁
但有條刺就梗架啦 始終當面俾人講 希望佢明智啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞