求救!哥女朋友長住屋企 易請難送 應該點做好

949 回覆
1267 Like 75 Dislike
依家好多女好厚面皮㗎 我地正常人尷尬都未到佢地尷尬啦
分咗手就可以將佢d 野掃哂出去
點樣去定義一件事有冇問題就人人都唔同嘅
如果唔係大是大非, 係一啲生活細節、習慣嘅話
我敢講冇話邊個先一定啱
有人鍾意呢樣有人鍾意嗰樣
當你哋屋企人一直都唔係咁, 你咪好心講吓囉
而加唔撚係喎, 自己唔鍾意就當人有問題
又話人冇家教又想趕人走咁, 係咪痴線架
係囉
想日見夜見咪自己出去同居
住成家屋企都唔知想點
父母拋個波比你做醜人咁賤?
定你少返黎 先順住你意話佢地都唔妥咋
你阿哥廢就廢啦
無諗咁多
其實唔係好明呢啲人咩心態
有自己屋企唔翻 係都要去男/女朋友屋企瞓
一晚半晚都ok 但長期 即係同居
咁樣真係為其他成員帶黎麻煩
但最搞笑係寄人籬下班友好厚面皮真係勁唔識做...
hi 巴打 又見到你
而家轉風去討伐狡猾d寄生臭西
無交家用又侵佔人地私人空間
人地全家憎佢都懵然不知
呢個point都講得好
無論生活習慣定錢都好
啊哥的確係有責任去處理
但其實最有問題嗰個係覺得有問題又唔出聲嘅人
撚有人知你唔鍾意咩, 又話咩忍咗好耐, 心諗屌你啦
平時又笑笑口咁, 真係點會估到原來啊妹on9架啫
仲要襯自己唔喺度先喺屋企人面前唱鳩自己條女
依個post好多屌返人轉頭
因為涉及佢地利益吖嘛
其實寄生臭西為數都好多下
第1 有咩阻到你? 你見到都話唔舒服點撚樣幫你
第2 生活習慣/經濟上問題, 你做乜唔講
習慣咪大家讓下步囉, 錢嘅話我係啊哥我都會自己比
第3 睇字都覺得得樓主唔鍾意多
太多因素喇, 可能係啊哥好想條女嚟呢?
可能係條女想比, 啊哥話唔洗呢?
可能係條女同啊哥都覺得大家係一家人呢?

有樓主呢啲屋企人真係喊3聲
啊哥帶條女返屋企都比佢指指點點
好似想告鳩佢拎心靈創傷費咁
根本佢地就係廢柴阿哥/寄生臭閪
啲傻鳩真係好離譜 唔講以為樓主屋企係「公眾地方」,「公園一定有人唱歌跑步成班細路喺到周圍跑架啦,大家忍讓下囉」,「你接受唔到就係你問題」
間屋係屬於樓主屋企人同樓主,唔想有外人就唔想架啦,要原因架咩

想買部單車之類野佔用屋企地方都要問過屋企人先啦
樓主我絕對明
啲男人係咁 有異性就唔理屋企人感受
我條仔果陣都求左我好耐我先肯過夜
而家都係最多每個禮拜過一晚
佢叫我留多晚我都say no
始終人地屋企 人地都未必想日日都見到我
同埋唔會留低任何野係佢地屋企
香港地 啲屋已經細 仲要容納多個人真係攞命
仲要關係唔係close
想喺自己屋企放個屁 撩個鼻屎都要諗左諗右

同屋企人關係唔好唔係一個長住藉口
真係有問題就一早要計畫啦 借住一兩個月做part time賺錢 再租間屋唔撚得嘅

呢啲人真係好乞丐
痴線 遲早要面對 咁咪等樓主阿哥結咗婚先面對囉
依家未結婚點解要忍條女?
站喺樓主角度 條女融入嚟做乜春?呢度又唔係條女屋企
我覺得相處就係雙方嘅
冇話得1邊有問題
一個唔問, 另1個都冇講先係問題
而加係你接受唔到但冇出聲

如果啊哥覺得屋企實屌鬼都唔做嘢就自私
但啊哥可能係覺得大家一家人
用得幾多資源啫, 去邊都梗係想一家人去
得啊妹覺得佢係外人咋

學樓上唔知邊個巴打話齋
試下你去人哋度住, 全家都好熱情對你好好
之後原來背後唱鳩你吖, 你咩感受啊?
我當你屋企人, 你哋嫌鳩我呢樣嗰樣?

仲有即使啊哥知道生活習慣各有不同都好
但接唔接受到啊哥係唔知架
唔係屋企做法唔同, 條女就唔可以用佢嗰套
係咪每做一步都要問一次接唔接受到?
你接受唔到咪出聲囉
冇諗過你哋咁on9而加先嚟話忍咗2年吖嘛
呢啲咪識做咯
其實並唔係唔想見你
只係屋企對某啲人黎講係一個comfort zone
咁同你關係好 住幾晚一齊玩都冇咩問題
屌你日日住喺到 又要爭廁所 又要忍你啲生活習慣 水電煤乜撚嘢都唔交 不如直接租間房比你啦
作為前苦主之一 我認同
你一個月嚟三四日得閒過嚟瞓下無所謂
日日瞓就好有問題
原本四人家庭好好地地 突然有個外人插隻腳入嚟一齊住 做乜鳩 無屋企翻?當人屋企酒店同庇護所咁
無屋企翻咪自己出去租間房 俾唔起咪睇下會唔會同朋友夾租或者住遠少少 好死唔死係要入侵人哋家庭空間
真係有俾翻錢有做家務又點 嗰重點從來唔係錢 個少少電費水費食飯錢無傷大雅
重要係要尊重人哋屋企空間
未嫁入嚟你點都係外人 住幾耐都咁話
樓主 你今鋪唔攤牌就正契弟
真呀 朝早起身用廁所之前都要聽下出面廁所有冇人用緊先敢去
去都唔敢去咁耐
其實個心有少少良知都覺得寄人籬下好唔自在
真係唔明點解咁厚面皮可以日日住
或者真係家教問題
見樓主話條女屋企本身都有啲問題
Ching 人哋想改變現況
你叫人哋接受現況係咩玩法呢
樓主我明你屋企有外人好慘
但睇左7,8頁,你成家人驚驚青青唔知做乜
叫你同阿哥私下傾先,又話條女成日痴住好尷尬
大佬呀,呢個世界有whatsapp架
whatsapp整個group成家人傾囉,再唔係whatsapp阿哥叫佢入你房傾囉
條女唔係跟埋入你房掛?
你而家需要做既係同你老豆老母傾清楚,你地容忍倒D咩,容忍唔倒D咩
搞清楚你老豆老母係咪企起你果邊
可能你老豆老母唔介意佢住起度,只係唔鍾意佢生活習慣架咋
傾清楚之後約你阿哥傾,屋企人之間約法三章
佢女朋友要留起度就有咩規則要遵守,遵守唔倒就要走人,大家舒服
唔係一黎就話做醜人,唔係佢死就我死咁爆大鑊既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞