求救!哥女朋友長住屋企 易請難送 應該點做好

949 回覆
1267 Like 75 Dislike
曾經一樣情況
但個陣我老母開聲同我哥講唔慣無啦啦多個外人係屋企, 叫佢自己溝通下
跟著兩個月到就搬左出去住

依家大家感情都好好, 相處好同住難, 條女識做既大家開心
唔識做既飛左唔抵可憐
果然無改錯名 摟揪俠 100分
有親戚試過俾人借叔一蕭,借借下俾人嫌阻地,跟手逼走埋,自己變咗無家可歸

你直接同你哥講啦嗰間都係你屋企,又話佢愛家,傾完唔得叫你老豆老母同佢傾,叫佢哋兩個搬出去或者去條女屋企住
正唔正架,正就使少少錢囉
笑左
唔怪之得成日聽到啲人受委屈都唔敢講
明明自己嘅權利比人入侵緊
想人哋收儉下反而就會有啲無謂人
係身邊係咁講 :你試下咁做啦 會累到人架
你咁樣會點點點架
因為被害個個唔係自己
搞到啲人比人強姦又要諗下個男仔嘅出路
比人穿櫃桶底又要諗下個員工層樓
識嘢
其實我同你都冇錯
每個人睇法都唔同
最緊要係咩? respect同埋溝通
拎佢洗完d底衫褲入房
拎多幾次佢就自然覺得古怪
之後搵日拎住打j比佢睇
一定即日走
屌你咩
而加一句唔撚鍾意就大晒?
咪撚嘢入侵, 一世都冇另1半?
講到佢一個霸晒成個廳咁
如果佢日日哩埋喺啊哥間房你又有位入佢架啦
兄弟姊妹帶另一半返屋企幾時到你唔鍾意?
係咪真係咁撚閪啫你
多個人熱鬧啲唔撚好咩?
你哋唔好講到乜都係條女衰得唔得
可能係啊哥死都想佢留低呢?
都係嗰句, 唔鍾意咪講囉
1. 叫你哥搬塔
2. 你結緍搬走
不如咁講啦
去到要開聲攤牌講不滿 其實一定搞到關係面阻阻
即係咁 樓主啊哥個女朋友如果真係入門
咁依家講話想佢搬走 其實好odd
好嘅父母會遷就自己啲仔女 就算唔鍾意都唔會講

依家條女又未去到好過份咁 提出黎就好似小題大造
喂 但有時並唔係負擔唔到多一個人
而係要再習慣屋企多個人 條友又唔醒水
老馮痴飲痴食痴住 相處好同住難咯

講真 樓主開聲先其實個勢就似佢唔啱
睇下樓上班友屌翻樓主轉頭就知
不滿你又唔早啲講
大佬一家人忍下有咩所謂 依家忍唔到先喺連登圍爐

樓主啊哥好垃圾 做咩唔開whatsapp講
條女check電話/痴住男朋友嗰陣睇到whatsapp咁點
即我覺得樓主個case條女未去到好過份
但條女長住係侵犯咗佢同父母嘅私人空間
其實好小事 不過住落唔開心咯 咁樓主就係小器
佢啲權利俾人慢慢攞走wo...

樓上究竟有幾多俾人溫水煮蛙都覺得冇問題嘅香港人

想關係好嘅 條女應該要識做啦
我唔明啲人點解一句唔鍾意就要攪成咁
自己唔帶另1半返屋企就話顧屋企人感受講到好偉大咁
但佢哋從來都係自己覺得就當係
有冇諗過你屋企人想你帶?
如果搬出去一個人負擔唔起
咁好可能佢屋企人寧願唔想嘥多舊錢做呢樣嘢
有時真係好唔明..
明明一家人 有咩咪攤出嚟講 有幾難
會唔會係你諗得太多 唔好咁杞人憂天住先
可能你哥聽完好接受呢
喂 你又唔係我
點解我要覺得多個人熱鬧啲?
點解我要為左就我兄弟姊妹嘅伴侶而需要日日見到佢
間屋係同屋企人住嘅定係屋企人租比我架?

仲要前幾個post學人講尊重人地意見
如果我係個啊哥我第1個打撚死你先啊戇鳩仔
叫佢兩個出去月租酒店住啦屌
兩條友萬零蚊都俾唔起咩
點解我要為左就我兄弟姊妹嘅伴侶而需要日日見到佢

咁你都講得出, 咁點解我要理你感受?
你想炒大獲咪同你玩囉
我嘅意思係 佢帶條女上嚟 我覺得好唔方便 我屋企人亦都要就住 仲要成日關埋房門
我就係明白 更加唔會帶人上屋企 己所不欲 勿施於人
呢啲唔係偉大 係同理心 不過你冇
逆向思維之鬼
真心趕條女走有咩問題 又唔係掉哂人哋啲嘢走 係溝通後叫佢走
講到叫佢走就會家庭破裂咁痴撚線 呢啲嘢從來都係睇大家點樣溝通同識唔識做嘅啫
和平啲同啊哥講 話希望有翻自己屋企人空間 啊哥轉達比條女知 條女識做嘅就唔會問咁多
臨尾就搬就可以一齊出去食個飯 講吓啲行野(多謝下幾年嚟照顧/ 歡迎假日 大時大節過嚟玩)
大家理性啲做 叫佢搬出去之後大家有和平關係邊度難
你廢鳩鵪鶉唔敢出聲唔代表全世界都同你一樣咁冇撚用既
叫條女俾返家用/租金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞