[男人最痛]各位已婚巴打,有冇遇過老婆精神上嘅abuse?

1001 回覆
2239 Like 52 Dislike
同細路仔一樣 係你縱容出來
因為佢辛苦所以忍等於因為細路仔細個所以咩都唔係佢錯
我唔知佢去到咩stage
你唔硬起上黎佢一定會變本加厲
因為so far 佢每一次都Win
我係第一個覆佢嘅人,我指出佢一開始個回覆有問題嘅時候已經覺得佢個人有問題,點知佢仲可以一直曝露自己有幾癲,一個comment癲過一個
講唔撚到呢啲性格問題。
咪再縱容佢
係,雖然有時候會見到清泉巴打開聲屌呢類人,但係連登上大多數人都係性別歧視當傳統。癲起上都好唔話得
連登的確係乜人都有
但父權仇女又真係主流意識形態

不過果位人兄又真係太偏激
見到佢話 對住自我中心既人 要叉住佢條頸問佢邊隻字唔撚明果下已經知佢痴9線
要咁樣強套自己既價值觀落人地度
接受唔到其他聲音
連了解對方睇法同討論都唔想
真係唔知邊個先係以自己世界為中心
佢好似真係唔知,佢先係佢口中講自我中心嘅人。
可能要其他人叉住佢條頸問佢邊隻字唔撚明先會知。
日本全職媽媽
對比
香港全職媽媽

文化問題 定 教養問題 定 特定女人本身有問題

港女十個九個都係,佢哋叫依啲做公主病。

成因:facebook, ig無限攀比。
離婚啦
做返個男人
好明白一個家庭對成長影響深遠
家庭唔係有爸爸有媽媽就得
小朋友都會感受到
大家坐低一齊傾下
唔得就要離㗎啦
但日本人妻出軌機率都高過香港人妻好多

文化問題 定 教養問題 定 特定女人本身有問題

咁又唔駛離婚住
我覺得巴打你同佢好好講下先
唔得嘅話你要發返佢脾氣
出去搵地方住返三個月嚇下佢
(記得搬走啲嘢)
樓主
如果自己溝通完就解決到
咁一開始就唔會有呢啲問題出現
唔係話其他巴打建議無用
但呢啲都係阿媽係女人嘅方法

你老婆明顯有情緒壓力唔識解決
先會用呢種方法去seek attention
情況等同小朋友一樣
不過對象變咗成人 難搞好多
再加上可能有啲位你撻著咗佢而不自知
我地都幫唔到你好多
真係要做就應該去揾therapist/社工
但目的係你要學識點引導佢疏通情緒壓力
唔係放哂手畀人處理
先可以再有下一步
我覺得如果無體會過切膚之痛既話 佢一日只會打爛野黎發洩 同埋又唔洗佢比錢買返 樓主咪好唔著數

就咁聽樓主講 個老公已經好唔話得啦
我岩先叫我老公幫下手分擔下 我話我做晒98%既家務
我老公仲話:咁又點?
心都灰埋 屌
我係絲 屋企有好多lego,比我阿媽郁過唔見parts都嬲到震
何況樓主比老婆直情dump爛部機,eq真係好
不過佢可能有抑鬱症,好似我阿媽咁,見我鐘意嘅野就特登破壞,自己唔開心,就唔想見到人地開心
不如再溝通下關心佢有咩需要,會唔會係想吸引你注意。如果再係咁,真係要睇醫生
出去叫下雞減下壓啦
老婆又係你揀
仔都生埋
你成日打機先出事?
台灣真係唔清楚

不過注重家庭果下我覺得香港有過之而無不及
係大家注重既方式唔一樣
香港d怪獸家長多到嚇死人
日本感覺上父母會比多d自由仔女
睇佢地中學生咁多都咁早拍拖扑野就知
唔開心大撚哂咩
得你有情緒人地唔可以有?
全世界就哂你?
垃圾港女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞