[男人最痛]各位已婚巴打,有冇遇過老婆精神上嘅abuse?

1001 回覆
2239 Like 52 Dislike
放心 啲data唔會有事
睇黎你要搵婚姻輔導幫下手
佢整爛你啲野比說話你聽係發脾氣,
但你二個肯定仲有感情
未至於去到分開咁嚴重
我都明呢啲野好難用一般對話可以解決
二公婆既野, 床頭打交床尾和, 仲有小朋友, 好難話行就可以行左去
不如試下貼地少少?

Babysitter呢啲唔講
淨係講下生活空間大小上既分別都諗到壓力舒解既方式唔會一樣啦ching。外國住間house,間屋大,有前後園比啲細路自己跑黎跑去放下電,唔使一家幾口屈係間幾百尺既屋你眼望我眼,依種空間感既自由已經冇得比。就算而加某啲地方lockdown都可以去後園晒下太陽做下戶外活動,對大人同細路既影響都可以盡量減低。你係香港會唔會可以係屋企野餐,或者開個膠水池游水?浴缸都未必有啦。
再講,人地地方大之餘,生活指數,經濟上既壓力又相對比香港低,生幾個小朋友都可以應付到,啲小朋友可以一齊玩自己have fun,變相係可以減輕ftm日日一對一既無形壓力。香港地,生多個都要計過度過呀。
仲有,如果你話weekend湊一日既你係講緊working mum?香港工時全世界最長,日日返工加埋有時要OT已經攰過隻狗,working mum唔係機械人,佢地係有感受既。Weekend自己湊返小朋友係天公地道,但係感受係冇對錯,佢就算覺得係攞佢命都冇對錯。

咁當然,你可以講唔生咪乜事都冇囉。冇錯呀,但係就算唔生都可以試下唔好咁離地去judge有小朋友既香港人點點點,至少唔好拎黎同外國比較吖。

利申:住過外國homestay,親身感受過人地既家庭生活模式
爛下體
weekend湊一日其實先死
父母唔係好清楚仔女脾氣點同鍾意啲咩
個仔女又心諗點解唔係工人姐姐而係呢兩個三唔識七既湊我
細個嗰時就會喊著叫要姐姐 大個嗰時就唔撚理兩老 心諗我同電腦玩仲好做咩要同你出街中暑
利申老母湊大但身邊好撚多呢啲cases
硬碰硬即係wea爛塊面
更加返唔到轉頭
同呢類人講嘢使乜咁認真
mentality就係得咁多
點講佢都唔會明
講道理只會發爛渣起勢屌
爸爸媽媽既相處同行為,小朋係睇在眼內
而且佢地好敏感
大人既情緒轉換佢地係好清楚
離婚
問定律師 點分身家
係咁簡單
女人就係痴線
一齊去見心理醫生或者精神科醫生?
唔係話佢有病而係大家都唔想頭家散
當然唔洗我批准,不過而你嘅言辭已經睇得出你自己做唔到你對伴侶嘅要求。
痴撚線女人

邏輯又有問題,行為又有問題
唔離婚都最少要佢去睇精神科
講得啱,追咗你同佢對答嘅post,想同你講聲辛苦晒你。

佢唔只係性別歧視,佢簡直係 “我講就係啱”嘅人,全世界得佢把尺係啱。
welcome to lihkg
父權/恐同/仇女/偏激集一身嘅論壇
恐怖平衡
唔係話要惡晒,但係唔好諗住做野冇後果囉
痴撚線 點忍呀大佬
如果未結婚一定飛柒左佢 完全接受唔到

結左婚就 搵日好好地同老婆傾下 呢個問題好嚴重
係 都好多人插條痴線佬
本身想覆佢
睇睇下覺得佢真青山
費事嘈
呢層當然
但成個forum嘅主流意識形態就係咁
一同性有關嘅討論就會有呢類人嘅出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞