[男人最痛]各位已婚巴打,有冇遇過老婆精神上嘅abuse?

1001 回覆
2239 Like 52 Dislike
你唔處理,啞忍,冷處理都會害咗個小朋友一世 係一世

唔好睇少潛移默化嘅威力

有啲嘢喺小朋友面前發生 真係會記足一生一世

你2個嘅行為 話畀小朋友聽: 一個人嬲嗰陣原來可以將人哋嘅重要嘢整爛 而對方又會驚
感同身受,相擁
你父母個代無電話TIM 師兄時代唔同左啦
children development is one of the studies from psychology and it is obviously from westerners not by Asian.

我點長大咪正正係證明左我父母唔懂得教育既重要性囉 我唔知你啦 可能你特別出類拔崒充滿自信啦

問你有冇小朋友就代表支那人 有D野你唔切身體會你點會明白

BTW 我就想個小朋友可以呼吸下自由既空氣先希望佢可以出街上堂有佢自己既生活囉 man you are too judgemental
香港地真係生女好,香港男仔真係extreme hard mode
我只係覺得依家的人個ego放到無限大。

好似欣宜咁,肥婆就係唔健康,咩叫肥得健康,肥得美麗?
好似女權咁,女人就係要似返個女人,呢句說話有咩問題?
好似基佬咁,Gay就係基佬,叫佢基佬好似得罪佢咁?
好似大陸人,大陸就係mainland,叫乜野內地?

對住的自以為係世界中心既人,正確做法唔係將你既說話變成佢地既語言,而係叉住佢地條頸,問佢地邊隻字唔撚識聽。
我都會照帶佢出街行下 去行下街 放鬆下 唔係真係頂唔順 俾你都悶死

面試就安排下D朋友同佢ZOOM傾計 俾佢習慣個模式
就係冇
我芒亨玩咗差唔多400個鐘㗎,嗚呀
咁既臭閪你都忍到
嗚呀Amber Heard打我啦
啱啊
湊仔同返工真係各有各辛苦
難得樓主仲有機打
見到你就好似見到鏡入面既自己,我最Worst 既情況係自殘同自殺傾向,知唔知之後佢點講,淨係諗住自殺既人好自私,其實無可能改變一個人,只能夠改變自己,共勉之
咁將啲makeup屍骸整齊放
你將一個有opinion混咗落三個facts度喎
肥就係肥,基佬就係基佬,大陸人就係大陸人,呢啲都係有客觀標準嘅嘢,但生理性別為女人嘅人點先為之似返個女人先?邊個去介定?
如果能力許可,俾舊錢你老婆砸袋
鬧交嘅原因係佢期望你做某啲行為,你又唔認同或者唔咁做。喺”你迫我,我拒絕滿足期望”嘅過程中。我估你係無視佢要求+拒絕交流,佢咪唯有做啲能力所及嘅嘢引起你注意同重視佢嘅目的囉。

簡單啲講,我估你比佢嘅感覺係唔比屎佢,佢冇辦法下用呢個方法迫你正視呢個問題/ 佢發現呢個方法可以令你屈服。

首先你如果下次同佢溝通或者佢有要求,即使唔合理或者做唔到,唔好即刻ban。無論點唔care都要比佢感受到你係有接收到呢個要求,你盡力幫緊/達到佢期望 但可惜做唔到。其次,唔好屈服,否則你等住全屋嘅嘢爛晒啦。
最後,生完b好易產後抑鬱,係荷爾蒙影響易燥易唔開心,唔到佢控制。再加上即刻要做全職媽媽冇得見下朋友嘅話,(至少呢段時間)佢嘅生活圈子得返你同個b,佢好依賴你嘅attention。你想像下你生活入面得返一個人,而果個唯一溝通到嘅人佢可以隨時離開你,都理你,你有幾崩潰?安全感有幾低?

得閒多啲講下多謝佢咁辛苦、陪下佢,俾多啲安全感佢啦。佢都係想感覺到 佢喺你心目中 仲係有影響力啫。如果問題持續,可以搵下家庭心理學家,同你老婆一齊搵返解決方法
係我角度依家既青少年充滿住不切實際既幻想同埋人生目標上缺乏執行既勇氣毅力就係因為over parenting既原因。

你咪亂咁define children development,我係國外長大係甚少見到香港呢種虎媽式教育,同埋我係放養式長大,我只有係遇到自己諗唔通事情既時候先會搵老豆老母討論拎佢地既睇法,甚至聽完我都未必會採納,只係討論既過程入面可以令自己學得更多。

同埋出街上堂真係唔係叫自由,你會唔會對「自由」既定義有落差?

anyway,算啦,香港有自己既玩法,我呢種人唔會明白你地果種「甜蜜的折磨」
巴打好男人
畀我打咗佢
點解你可以忍到個老婆咁離譜?
我返屋企一定叫人幫一幫我睇住個仔女
之後同佢炒獲勁嘅
「會令正常男人產生原始慾望既行為/ 舉止介定為一個正常女人。」

燕瘦環肥唔計,定係你想拎的小眾case出黎講其實男人都鍾意粗魯既女人?

同埋,我想講既野,係以上4種人都有覺得只要被人地提及就係冒犯既臭毛病,唔係同你討論咩叫標準。
開POST的人總會只講自己有利的說話,
邊個錯先就唔好咁快結論住,睇住炒車呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞