[男人最痛]各位已婚巴打,有冇遇過老婆精神上嘅abuse?

1001 回覆
2239 Like 52 Dislike

同老婆一有拗撬,好多時佢會整爛我啲嘢出氣,真係好煩厭佢依啲行為,好似今晚咁,我OT遲返屋企,佢打嚟話小朋友發脾氣,我話會盡快返到,佢就話發脾氣係因為我平時俾電話佢睇YouTube睇得多(我正常俾小朋友睇,夜晚最多30分鐘咁上下),搞到佢脾氣好差,我都真係火火哋,叫佢唔好打電話嚟搵我出氣,之後cut咗線,5分鐘後就send咗張PS4嘅殘骸圖嚟⋯⋯

而家開唔到機,希望啲save冇事,我芒亨個save呀

我明白好多全職媽媽最近半年係好難捱,好多好大壓力,小朋友日日冇地方去,又唔係日日可以有人幫手,日日對住真係會好炆,不過自問盡力分擔,放工盡快返屋企,洗碗洗衫幫小朋友沖涼倒垃圾,希望可能舒緩一下老婆壓力。講真你有壓力我有壓力,咁我點宣泄,唔通又亂咁鬧人?

其實整爛我啲嘢唔係一兩次,好幾次啦,唔方便出圖,怕俾人認得。之前試過特登開我盒嘢俾小朋友玩,結果一定係爛咗,佢話佢冇整爛,係小朋友整爛咋,真係無鳩奈。總之我老婆一嗌交,就會叫我小心自己啲嘢,可能係剪我啲漫畫,或者整爛公仔。

我覺得依種真係對我精神上嘅abuse,好困擾,我個人唔想去到最worst嘅結果,一來其他相處上係冇問題,二來小朋友仲細,好明白一個家庭對成長影響深遠,你問我想點?

我希望我老婆會改。不過一定仲難道CCP倒台。

好多謝睇哂嘅巴絲,依啲嘢又唔post得上IF/FB,純粹想搵個樹窿講吓嘢啫

最後,希望各位A0巴絲唔使心灰心急,好好享受單身日子,孟德拉都講過,「其實自己一個最開心,使撚你講。」
冇咁易㗎,葉師傅
A0毒撚無經驗,只能聽君訴苦,巴打好好脾氣。
你因住佢睇到個post會更嬲啊

有無試過溝通下坐低講你唔想咁?
見巴打都明事理會體諒佢嘅痛苦咁
佢可能係未知道你既付出姐
希望你可以向佢表達到你既想法啦
Cls 雖然莫教人分妻
但你老婆咁痴線
點頂幾十年
你都唔想老咗俾佢揼輪椅㗎
咪比個籍口自己換PS5囉
可能你需要找其他人協助 你太太應該都承受好大壓力 但精神折磨你 你又可以堅持幾耐?拉拉下唔放鬆解開 橡筋點都會斷

利申 未婚
精神病?
我啱啱出嚟做嘢,冇拍拖果陣,真係人生最開心嘅一段日子
結婚前有無前科?如果有既話...
點解拍拖feel到有伏都仲結
對方幾歲?行為好幼稚
拍左幾耐拖先結婚?
btw咁伏點解仲頂得順
分開
師兄都係犯左全天下男人都會犯既錯啫 -- 衰咸濕.

早日斬斷煩惱根啦.
佢唔係連登絲,冇事嘅

其實大家基本尊重啫,點解咁難
佢整爛你d野 你係佢面前有冇顯得好心痛?
佢有冇試過有一絲內疚?
先唔好講你2個感情問題

如果你個仔(/女)大個啲
會唔會發泄落佢哋身上?
帶佢去睇精神科
仲有成年呀巴打
我仲要芒亨,仲未爆The Last of Us Part 2,仲有仁王2 DLC,希望可以整返好......
我試過比我老婆丟佐我隻小圓公仔
同埋岩岩結婚 擺酒佢話我無放心思係上面 一嬲成部NOTEBOOK丟地上 咁岩丟到我隻腳.NOTEBOOK無事我痛到仆街

只能說加油 不過我老婆無你咁顛 佢比較節儉果類人
佢知道丟爛我野 無事我又要重新買 後面佢改成DEL我手遊網遊D ITEM. 不過一般都可以搵客服還原 事後佢啖氣下佐都唔追究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞