[男人最痛]各位已婚巴打,有冇遇過老婆精神上嘅abuse?

1001 回覆
2239 Like 52 Dislike
我部ps4如果變到咁
我一定屌撚死佢
朋友關係同夫婦關係係incomparable
呢點 elaborate 都嘥9氣

好好笑
呢句話要經歷過幾多矛盾同磨擦先講得出口
按字面意思推理
就係個老婆成日打電話搵老公出氣囉
你老婆會唔會有小小情緒病?
真心問
哲學問題
我自己就覺得
「正常」嘅定義就係社會上超過50%人認同就=正常
當基佬佔咗50%up 佢哋成為多數人 自然變咗做正常人

當然喺宜家時間點睇,當世界人口有50%/up係基佬嘅時候,個世界、社會已經徹底扭曲

而喺世界人口50%up都係基佬個時間點度睇,無疑異性戀成為少眾而變為非正常人

我哋正常智商對於弱智嘅嚟講都係少數嘅天才 而弱智嘅先係正常人

睇你企喺邊個角度、時間點同點定義「正常」兩個字

利申 gay同les 都唔介意,唔好搞到我就得
希望巴打唔會有一日忍唔住錯手...
然後上嚟開post問點樣處理遺體

揾d專業人士,一齊坐低傾下啦
租個工廈/迷你倉
外國都有babysitter
外國人會請保姆睇住
情緒勒索+精神虐待
你試下有意無意俾佢覺得你都有好多負面情緒
例如扮飲醉酒 大喊 講自己好辛苦 好想死 之類
等佢知佢做既野對你幾大影響
人哋呻下湊仔大壓力都要聽埋啲晦氣說話
鬼唔知全世界都suffer咩,全世界都慘所以我唔可以慘?擔心呢樣嘢係冇得阻止,叫人諗少啲野根本多鳩餘,鬼唔想放鬆晒乜都唔諗咩,你咁講同叫失眠人士早啲瞓有咩分別?

教仔係要放手,但佢細路得兩歲,實際上係冇可能放養教育理念呢啲嘢都要視乎實際情況

小朋友都有分唔同階段,有唔同嘅需求,兩歲好需要家長認同和安全感,係直頭時刻都想人關注,理少陣都會情緒低落甚至失控。唔講心理需求,都有生理需求。兩歲細路每日最少要有三個鐘嘅體能活動,冇街出嘅細路會好煩躁,全家屈係幾百呎真係好撚慘,照顧個放唔到電嘅小朋友真係好壓抑,多嘢諗多嘢擔心都好正常

憑段文字就質疑人嘅教育方法,咁就話人虎媽會唔會太武斷。有啲嘢係要親身體會過先明,真係湊過仔先知,唔係話講馬要跑得快過隻馬,但起碼要對照顧兒童有了解掛。你啲成長經歷唔係唔可取,但都要睇下人哋嘅情況架,幾句就否定晒人地嘅努力,屌你真係唔識架喎
你條女都好有問題喎
媽媽媽媽
個經歷好真實
有啲細路仲會咬老母cls

有時會寧願自己個細路係內向毒撚
唔嘈唔叫
我係絲
我以前都係咁,直至舊年先諗通,以前唔覺得自己有問題
同前男友一齊6-7年,後期個兩三年都係咁
雖然冇咁恐怖
但我記得我係精神上都令我嘅前男友好唔開心
我個陣有抑鬱,但其實諗番起都係自己唔願意去改嘅藉口
但佢都堅持等咗我好多年,十幾歲個男仔堅持咁多年算係咁,但我都冇改到
最後分手個陣佢話哩幾年好唔開心,個一刻喔先realize到自己根本冇努力去改過,但相反我一直唔鍾意佢嘅缺點佢都有努力改

不過其實真係不分男女,我有個朋友嘅男朋友都係咁
個問題嘅根本就係其實你另一半根本未足夠嘅決心去改變(或者根本無心改變)
雖然唔知道點解你一開始拍拖個陣完全冇發現到而照結婚
但睇你已經有小朋友咁其實難搞好多
一係就真係搵一次平靜咁去傾,同佢講你所有個唔開心
不過如果佢係咁樣好多年嘅話真係睇你毅力

費時係咁自爆 不過見到你個故事真係諗番起以前嘅自己
好撚後悔冇早d諗通
忍唔住講兩句
孟德拉都講過,「其實自己一個最開心,使撚你講。」真
雖然治標唔治本,但又好似work 喎
但樓豬咁易俾老婆恰既性格,佢老婆一句唔得,唔准再買,已經收樓豬皮啦

Btw, 樓豬老婆啲性格咁唔成熟,點捱落去,當初點解唔諗清楚就結婚生小朋友

既然揪小朋友咁辛苦咁大壓力,咁請工人出嚟返工囉
On9, 你老婆好幼稚
樓主好忍得
我見到咁多人覆叫樓主離婚我都覺得唔意外

不過婚姻始終係兩個人嘅事
每個人性格唔同,相處方式都可以好唔同
建議樓主都唔好聽晒

樓主老婆嘅表達方式好仆街好自私
可能佢係真係好大壓力,但代表佢做嘅嘢係啱
佢有啲咩問題頂唔順可以拎出黎傾
但呢啲精神暴力其實都係唔應該容忍,越早講出個問題越好,聽你口吻佢都唔係第一次咁做,快啲同佢攤牌啦!

佢嘅行為係好有問題
似縱壞左、唔識得尊重人
你嘗試吓同佢認真講出你感受
兩人溝通最重要
睇吓佢知唔知衰啦
咩方式都好最重要令佢改(前提係你唔想同佢離婚)
呢啲心態好撚痴線,係control freak + 報復性。
個人感覺佢潛藏在內既心地唔係幾好 難得清你仲咁好脾氣包容佢。
當然家家有本難唸的經,如果真係想處理既,一係試下搵日放低仔女搵人幫手湊,你地兩公婆出去拍下拖,等佢心情靚啲既時候你認真同佢傾下計話佢知你唔中意咁?
再唔係就用硬既,係佢整爛你野之後認認真真發一次爛咋,告誡佢唔好再用呢個方式發脾氣,因為你都有情緒,你都會嬲,你都會唔中意,咪撚再整爛我啲野!可能佢會比你震懾到,突然醒起原來你都係一個人,原來佢係需要顧及你感受既。

利申: 絲
會唔會有產後抑鬱
其實溝通講道理應該無咩用
樓主老婆去到個個位係要發洩 某程度上已經失控 可能佢自己都唔想咁 嫌棄/衰口講句就係佢唔識面對自己情緒 再仆街d就佢eq低 當然亦唔排除已經患上情緒病 (但有部分精神病既人會話自己無問題,依個又係另一個難題)

不過唔識處理情緒唔罕見 重點係唔好逃避問題 唔係既話今日扔你部ps4 他日就直接扔小朋友落街

去學識點樣面對自己情緒 再學識要點處理佢依家坊間都有好多教媽媽點樣應對小朋友/湊小朋友既班 或者直接搵專業人士幫都係一個辦法
睇黎你D細路都仲細
無可能咁快改變到
但時間愈長愈易妥協 只係到時你都未必會鍾意打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞