【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】

995 回覆
71 Like 8 Dislike

【第二百零二章】【Vivian視覺】

晚飯食完後家明話送我返屋企,真係好有風度,已經好耐冇試過比男他送我。 雖然佢係住旺角,不過佢同我講話要去搵家人所以順路。

「點解你一個人搬出去住既?」係車程上我試下問佢係唔係同女朋友住。

家明話一個人住好自由,咁即係暗示會帶女仔返屋仔啦… !? 為左了解一下我又問佢會唔會做家務。 佢就話唔會做間屋好亂。

「呵… 唔會囉。 唔執屋一定住得唔舒服!」我真係唔可以忍受唔執屋。 想不到家明會以挑釁既語氣:「你唔信? 咁你敢唔敢膽上黎我屋企睇下?」

「好啊! 怕你啊!上咪上囉!!」 佢唔通想我咁答佢之後就借勢想我上佢度??? 我一定唔會咁講。 我諗一諗後決定以開玩笑既方式回應「哼,你就想啦。 平時你都係咁呃女仔返屋企架?」

佢苦笑一下講: 「哈… 你講咩啊痴線。」

「哈~ 唔信你。」我係真心唔信佢,因為我覺得冇一個男人唔咸濕。 不過如果家明真係一個咁既人,我又會唔會….

「咁聽日見啦~」我返到去屋企門口,家明面上有點不捨的說。

我輕笑著: 「聽日見啦~~ BYEBYE」仲可以見佢多幾日吧? 做完條數就要返去會計部做野…. 多少有D唔捨得家明…

點解會有咁既感覺? 就係我苦惱期間收到家明text我【岩岩返到旺角屋企啦。】 估唔到佢會同我傾計報到,感覺就好似男朋友對女朋友報告行蹤一樣。

【咁快既? 唔係要去你父母屋企咩?】家明你知唔知道我有少少想同你行多陣… 返到屋企後我就不停回味著今晚同你一齊食飯同行返屋企。雖然只係好簡單既一餐,卻足夠讓我感多失去多年既感覺。

【對唔住我講左大話呃你,因為我見咁夜想送你返屋企,怕你一個人返去有危險。 又知道你會覺得唔好意思叫我唔洗送咪話要返娘家囉。】係我回味之中又收到家明既text。

啊~~~ 突然心臟一跳如像邱比特箭穿過了心臟的一下,我感覺飲戀愛了般。

我要冷靜… 唔好比自己亂諗太多野。 記住…. 男人….. 未必個個都係衰人,但都必須要小心仍地。 唔好再好似以前咁傻…..

係…. 冷靜一D….. 我回佢: 【多謝。】 好似太短又太簡單….加個錫錫公仔比佢先… 啊…都係唔好,都係比個笑哈哈公仔佢算啦。

當晚,沖完涼訓到床上,我滿腦都係家明,一將雙眼合上佢就會出現!! Shit… 我似乎中左招….

一邊想住家明,我既小手指頭輕輕的撫慰著陰核…另一隻手不停的搓弄乳頭,幻想著自己跟家明上左屋企…. 「唔啊……家明……」偷偷地一個人在被窩之內自慰起來….

第二朝,我遲到….. 【遲到?】家明text我…

【我係自己office做完野先黎架。 】一日最衰就係家明你,尋晚一直諗住你一邊自己…. 搞到好夜先訓到…

已經近兩年冇自慰過,之後係big 4忙到冇時間去做,本身自己身體都好似少左性需要….一直到依家見到家明,竟然令自己…. 唉….

唔好諗太多,努力工作先。
新讀者留名
響巴
live
響巴
忙梗
過幾日
推推推
支持作者
推推
推~
推推
又推~
努力中
推推

【第二百零三章】【Vivian視覺】

之後家明同我不停地傾計,名義上佢係同我夾野傾公事,但好多時我都係故意問下佢野了解D數。

家明上午仲借D易比左個早餐我食,雖然佢同我講係食唔晒同我分,但果一刻我內心充滿暖意。感覺上佢好似對我有少少唔同…家明會唔會想追我呢? 如果係,其實我都想試下…. 佢既感覺係冇其他既男仔比到反感我。

「去食飯啦肥妹~」 行去搵肥妹Kristy時故意等家明係位時,想見下佢多幾下。 因為自己就快好手頭上既數準備要返去自己office做野,咁同家明見面既機會就會少好多。

依刻其實我好想知道家明你心意,到底你係點睇我? 對我有猜意思?

「得啦得啦。」肥妹Kristy好有自覺性,唔會嬲我話佢肥「行啦靚女~~~」

我見到家明望住我同我輕輕的打個笑臉,只係一下既笑容我都被佢搞到心如鹿撞般心跳加快。 同Kristy行出去時我回頭偷偷的望一下家明,冇想到佢竟然都望住我步出佢座位。 我對佢報以一個笑容同Kristy行出去。

邊行邊同Kristy傾計,話題都係工作上既事,講下是非之類。

「呵~~ 你知唔知我地班男同事見到你,就快要暴動起黎!!!」食到嘴角都係油既Kristy笑得好喊濕:「呵呵~~~ 」

「下? 邊有啊?? 唔好玩啦。 」聽到佢話好多男同事對我有興趣,內心係有少少沾沾自喜的:「邊個要暴動啊?」

我好想佢會答我係家明…. 「都唔少啊。阿甲阿乙同阿丙3個今朝係咁傾計話你好正~ 呵呵,你就好啦我做咁耐都冇咩男仔會主動理我。」

阿甲阿乙同阿丙??? 係邊個??? 我說:「冇人理你?? 咁阿家明唔係同你坐咩? 佢都唔理你? 」我試下問多一D家明既野。

「哈~ 咁佢幾好人既,同我會傾計同食飯咁,不過係同team teamate咁傾下計好正常姐,唔似你一黎到就個個狗公都想搭左你姐~~」肥妹Kristy舌頭一奶嘴角扮演狼狗順便將嘴角D油都奶去。

「哈….」我傻笑一下:「咁家明都幾好人啊,同你有傾有計咁。 」

Kristy既反應同佢身形成反比的敏銳:「唔~~~ 你岩岩不停咁提起家明。 呵…….」

我亦唔係流的,瞼上露出不在乎的:「我只係識佢,唔講佢講邊個啊? 死八婆….」

「呵~~~ 我係八架啦。 點啊? 係唔係有興趣? 佢冇拍拖架WOR~~~」

WHAT!? 佢冇拖拍? GOOD! 「哦? 睇唔出WOR 佢都幾有型,竟然冇女友? 」我喜怒不形於色冷靜地將自己內心既興奮壓下。

「係啊! 聽聞係因為佢個EX傷得佢好深…..」

「下? 係點HURT法?」唔通就係兩年前係船上見到佢時? 2年都冇拍拖,咁佢都真係好長情…. 會唔會到依家佢都未放下呢?

其實我都未從陰霾中完全走出…. 家明,你會唔會可以帶到我走出到?

Kristy:「聽人講佢個EX就係公司果個Kristy啊。」

我呆左一下:「噢… 佢兩個都幾夾咁啊個樣」我係真心覺得佢地好夾,Sales 果個靚女Kristy好有氣質,如果係佢,可能家明真係念念不忘….「分左手幾耐啊?」

「哈~~ 你仲八過我啦!!! 仲唔認對人有意思! 哈~~~~ 要知就自己去問人啦~~~ 死姣婆。」

「頂你啦死肥婆,八下又唔得既。 」我努力去裝作唔係….

飯後,有3個自稱叫阿甲阿乙同阿丙既人問我飲唔飲奶茶,佢地話請我飲咁我都猜推。

家明冇份飲我就text佢。 佢話自己鐘意飲咖啡多D,之後仲話會準時走人… 佢打算唔陪我OT? 得我一個人好驚…. 正想叫佢留低陪我既同時,阿甲阿乙同阿丙3個人又入左會議室同我傾計。

其實我都冇咩心想同佢地傾,但又冇理由趕走佢地。 佢地又真係不停咁講…. 我望出去外面,正好見到家明望入黎,我怒目而視的怪佢早走。
推推推推推
繼續加油

Vivian暗爽示意圖
推推
再推

【第二百零四章】【Vivian視覺】

最後我都係問佢:【今晚你真係唔OT?】一個人OT真係怕,如果佢肯同我一齊就好。 當然,如果佢唔陪我,我就會搵阿甲乙丙是但一個陪,我相信佢地唔會拒絕我。

想不到家明咁回我:【我唔OT你又唔OT?】

【好忙啊….】我回答家明,我都唔想OT但真係太忙。

【留係度我冇野做。】家明回應我… 唔係你嚇我,我都唔洗咁怕…

我打左個喊樣回家明:【咁我拎返屋企做啦..】唉… 我都幾明顯想你陪我,點解你可以喧蠢? 唯有再扮慘一D啦。

【今晚我陪你做一陣,你陪我食飯。】好彩… 佢都唔係太蠢,肯陪我!! 唔知佢約我食飯係真係冇人陪食野定係借個機會約我呢?

搞到我有少少期待。

【DEAL~ 】我加一個甜笑公仔比家明表達出自己既高興。

我做到忘記時間,只係間中從會議室望去外面,見住D人一個個離開公司。 見住留係度既人越來越少,心裡一D都唔好受,雖然依個地方唔係屬於自己既地方,都係另一個部門既人。

我可以睇到家明個位,見到佢係最後仲未離開既人,我多少都有少少高興,家明真係冇掉下仍然堅守既我。

但話口未完,我望出去就唔見左家明… 四周好灰暗,佢地都習慣離開會熄燈… 我內心好驚只係得返自己一個人係度…家明… 你唔好唔理我掉低我一個人係度啊!

我立即打比家明:「你係邊啊?」

「Pantry飲野啊。」家明真係好似飲梗野… 我有少少擔心佢呃我離開左我,好怕佢唔再留係度。

「嚇死啦以為你走左人啊…. 行開又唔話比我知。」依一刻我好想好想身邊有人陪,我真係需要人係身邊唔好離開…

「我又點會離開你WOR…」聽到家明咁講,我卜通卜通的在心跳著。 唔敢相信自己係唔係聽錯。

知道佢唔會離開公司,會陪我一齊工作。 雖然我明白佢只係話留係公司唔係留係我身邊永遠唔離開… 但依一刻我就係需要有人同我一齊渡過…

但聽到家明對我講唔會離開我,我真係好開心,就好似聽到男朋友對自己既承諾一般。

家明再說:「我就出黎啦,你放心啦。」

冇幾耐之後家明拎住杯朱古力入黎會議室:「沖左杯朱古力比你啊。」

我好感動佢仲係度好開心佢入黎,仲要沖左杯朱古力比我飲:「多謝啊… 你點知我鐘意飲朱古力架!」只係一杯朱古力,卻充滿住暖意。

「我留意到你台面放左幾款朱古力而且尋晚食野都係飲朱古力,所以我估你應該鐘意。 而且朱古力可以減壓,飲左會開心少少。 見你OT咁耐好似好大壓力咁….」更令我喜出望外既係家明原來好細心同留意我。

「嘻… 你都幾細心WOR。」我飲一啖朱古力:「唔~ 好好味道。」雖然只係好普通既即沖朱古力,但卻勝過那些75%朱古力。

對住家明,世界就好似充滿住幸福既味道。「唔~~ 有得飲朱古力感覺好幸福啊~~」漫不經已的說出來。

依一刻我同佢兩人共處一室,大家都放下係辦公室內扮工既情緒同表情,家明同我對望而坐。

噢… 我要快D完成工作,期待住一陣同佢再次兩人共進晚飯。

「做完晒啦~~~ YEAH!!!! 」終於做完晒野!!!

「咁快做晒?」家明驚訝的問我:「兩日就搞掂晒幾年既數???」

「係啊。 嘩~ 9點架啦,快D走啦。」時間都唔早,快D離開依個鬼地方!

「係WOR我都唔知原來已經9點,一齊走去食野啦。」家明說。

家明公司附近仲開既餐廳唔多,我地隨便的係茶餐廳進食就離開,本身想同佢可以好好地食一餐,慢慢地傾計。

「一齊坐地鐵?」家明同我都住去地鐵方向。

有點攰既我點頭示好,家明就同我一齊行。

家明柔柔的說:「你好攰啦,送你返屋企啦。」

「下…唔洗啦… 我自己返OK啊。」我客套地回應,內心卻好想佢送。

「見你個樣好似好冇精神,怕你行行下暈左係街啊。你做完晒audit既野,之後咪冇得見你….咁多囉,送你返去可以見多你一陣啊。」唔知你咁講係真係出於怕我有危險定係想見多我一陣?

「…. 哦…好啦。」總之…家明你可以陪我,我真係好開心。我輕輕走前回望家明:「比你送我啦~」久久未有依種甜蜜感覺既我笑著轉身往前行。

上到列車上,我真係太攰,冇幾耐竟然訓左… 我最後係感覺到自己挨到家明膊頭上,我感到好有安全感,我願意放下戒心的訓係佢身邊。

咩都唔需要擔心,沉沉的休息著… 或者家明就係我真命之子…
其實會唔會Vivian後尾做咗家明sp嗰陣話就快結婚 有男朋友都係假㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞