【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】

995 回覆
71 Like 8 Dislike
等你出
pish. 一日live左

【第一百四十八章】

同Vivian漫步從地鐵站行返佢屋企,同佢都行我好慢好慢。

係佢身邊望住佢豐滿誘人既身體,令我難以按捺對佢既慾望。

Vivian轉身對我說「我到啦…」Vivian雙眼望住我,可愛既面貌令我引唔住。

我一手將佢攬到懷中吻下去。

「唔…」我突如其來的一吻vivian冇反應,只有呆呆的望住我。

Vivan嘴唇淘上了唇膏,水潤柔滑。 我大起膽將舌尖伸進vivian嘴巴內,Vivian立即將我推開:「喂… 你做咩野啊…。

Vivian將我推開問我做咩事。 我心想依個好明顯不過了吧? 「你知我對你有興趣架。」明顯地依兩日我都同佢一齊放工一齊食飯,佢唔會feel唔到我對佢有意思,我亦冇feel錯佢都對我唔反感。

我續說:「唔好返上去。」

Vivian露出驚訝的表情:「點解啊? 唔返上去做咩事?」

可能係我出入夜場太多既關係,亦因為我抱住唔認真既心態,我照直同佢講:「我想同你搞野。」

「啪」一巴掌拍到我左邊面,Vivian心有不甘的打我一巴。

我呆滯的一手撫摸著被打的面望住佢。 Vivian一面不悅的轉身離開,離開前佢無情的抱下一句:「賤格!!!」

Vivian冇望我返到自己大廈裹。

3月的天氣乍暖還寒,我沒有因為失去Vivian而痛,反而係夜風凜凜吹來令我左邊面額懚懚的作痛。 除了失去了vivian,就只有孤獨陪伴著我。

我活係兩個極端之下。

家人要我專一,我一直同自己講要專一對愛情。 只係世界就係現實,我多年來深深的體會到了,我放縱地生活著,初嘗到愛情的兒戲。 有性冇愛速食令我可以更快活的生活。

越係用心對待一個人越係會心痛…
push!

【第一百四十九章】【Vivian視覺】

家明竟然會突然咁對我… 跑到大廈內我立即按lift制想盡快返上屋企。 個心跳得好快好快… 冇預想到家明會咁過份。

我冇拍拖年幾,讀書同工作都係會計。 身邊異性唔係結左婚就係一D唔靚仔同好悶既人,另外大多數都係女性。

自問自己個樣唔係差身材都好好,點解我成日都會遇到咁多差既男人???

----------------------------------

我叫Vivian Law 同阿爸阿媽仲有細佬四個人一齊生活,我好唔鐘意我阿媽,佢好錫我細佬。 細佬比我細十年出世。

細佬出世時我讀梗小學,本身好受父母兩人愛錫既我係細佬出世後係家中受到既待遇同地位可以話係有180度改變! 由掌上明珠變成受盡冷落既人。

細佬分去父母好多既時間同愛,記得細佬出世後佢地只係將心機時間放係細佬之上,我人生好似突然由3人世界變成得我一個人。

佢地冇點理會我,食飯要自己一個人食我眼白白咁睇住父母對手抱既BB關懷備至;平日媽媽會教我讀書溫習但細佬出世後佢冇再教我;假日爸爸會同我出去玩去遊樂埸或主題公園玩,但細佬出世後爸爸已經好多個月冇同我去玩。

我覺得自己既父母比細佬分左… 十歲既我其實明白細佬好需要人照顧,其實我冇怪細佬只係希望父母會放多一D時間係我身上。 我知道父母湊細佬好辛苦,所以我係了解佢地的。

有一日,爸爸要去外地工作,媽咪一個人要湊我同只有4個月大既細佬係香港。

媽媽真係好忙好攰,佢攰到食完晚飯將細佬放左上BB床就訓左,而我一個人就係廳睇電視。睇左一陣我聽到係房既細佬喊梗,自覺作為家姐既我應該要照顧細佬,所以我入房想用手輕拍細佬背部打算安撫一下細佬。

當時我完全唔知道4個月大既細佬咩原因喊,記得爸爸媽媽平日見細佬喊都會先抱起佢黎安撫一下,而我就照辦煮碗的打算抱起細佬想安撫佢。

果次係我第一次正式自己抱起細佬:「噯噯….細佬細佬…. 你做咩喊啊? 係唔係要食野?」 細佬當然冇比到回應我。

才剛抱起就聽到背後轉來媽咪大聲責怪:「衰女你做咩搞喊細佬啊!」

我被嚇了一跳,抱住既細佬既雙手,細佬就跌到BB床上。 佢立即大喊,比剛才喊得更利害…

「你做咩事要扔細佬落床。」阿媽立即衝上前查看細佬,同時一手將係床邊既我推開:「你係唔係痴線架? 佢係你細佬梨架。」

被媽媽推到地上既我無奈地說:「冇啊,係佢喊我先黎睇….」

「你收聲! 見住係你掉佢落床先喊到咁西利!!!! 噯噯噯….細佬有猜事… 唔洗怕唔洗怕媽咪係度….」

我見住阿媽只係關心細佬冇理會我… 我隻手肘位置擦傷左正溢出血來:「冇啊…. 我真係冇….. 嗚…嗚….. 我冇掉佢落床…… 」

「唔好喊。 煩死我。 你好立即收聲唔好煩我啊,已經冇覺好訓,你仲要搞喊細佬,正一死女包,你即刻同我收聲。」我從未見過阿媽會咁對我,佢以前唔會咁對我。

我冇將自己所想講出來:「好痛… 我流血啊….」我將流血既手臂伸出希望阿媽見到我都流血,可以關心下我幫我止血。

好可惜,佢只係冷冷的說:「咁大個人自己去止血,我唔得閒理你。」之後阿媽抱住細佬出左廳,留低我一個係房內…

我開始意識到阿媽開始對我態度有180度改變,佢將所有心思都放到細佬之上。
push
Live
push
Live

【第一百五十章】【Vivian視覺】

自從果日起,我開始有失寵既意識,我好想爸媽放多D時間係我身上,但爸爸要返工做野,阿媽又只係照顧細佬。

我成日好主動用有好語氣去同媽傾計講自己返學既事情比佢知,又會好比心機去讀書希望自己讀得好媽會理會我多一D,可惜我又再次失望。

媽只係將心機時間都放係細佬身上,慢慢我開始做好多野去引阿媽注意力。 例時係倒D水係地面, 好大聲叫大聲講野等等,但都只係換來媽媽責怪同打罵。

我一直唔明白點解會咁。 點解我只係想要多一D注意力同關心放係我身上,父母都唔理會我….

我阿爸既家族好想生仔係好傳統既家族,我出世係女仔阿爸係失望的,當細佬出世後我可以感受到阿爸由心而發既高興。 阿媽一直都怪自己生左我令阿爸同阿爸既家族唔開心,媽一直被阿爺阿麻講好多說話佢聽。生左細佬出黎之後佢覺得自己終於吐氣揚眉啦,所以佢好緊張細佬。

阿媽好似變左另一個人咁,多年後我知道佢應該係有產後抑鬱。 佢太重視細佬,將佢當成珍寶一樣疼愛。

細時我好唔鐘意細佬,所以升中學時我專登選讀女校,因為當時好唔鐘意男仔,唔想係中學有咁多男同學係身邊。

阿爸知道我讀女校講話好,可以專心讀書,我相信當年佢係怕我拍拖比男仔呃所以知道我讀女校好開心。 阿媽知道我讀女校,冇咩特別反應,只要唔好比麻煩佢就OK。

細佬三歲多我升上九龍區某女校,因為我升上中學,父母認為我應該要自己照顧自己,佢地開始更進一步地將全副精神都放到細佬之上。曾經我認為自己努力讀書可以令父母注意我多一D,但原來係唔會…

之後我開始懶惰成日去玩,我希望我學壞黎換取家人既關懷。
學壞既vivian...大J個表姐

【第一百五十一章】【Vivian視覺】

女校生活其實一D都唔係想像中咁斯文因為身邊既都係女仔根本冇咩儀態好顧,坐係課室之上都係盤腿坐或大字形攤坐,總之鐘意點坐就點坐唔會擔心走光比男仔見到。夏天熱起上黎,就直接掀起裙撥風透涼!由於冇男仔既關係,好多事情都係自己一班女仔處理,例如搬枱/搬櫈等等。

總之我地都係好粗魯地係學校活動。 當然,係校外我地都會盡可能扮得斯文。 而穿上女校校服既女生們係街上都會好吸引到其他男生/男性既目光(雖則我套校服係白色裇衫外面加上一件深藍色好似圍裙一樣既裙)。

學校要我地參加課外活動要一動一靜的,動方面我選擇左做話劇,相比起運動類型既活動我選擇左演戲。靜方面可以選擇樂器/畫畫/書法/攝影得得,樂器實在太多人學本身我打算學吹簫不過已經爆滿書法同畫都唔係咁岩我,最後我選舉攝影。

話劇令我好開心,本身只係打算是是但但加入去HEA下就算,冇想到我會預到一個好導師 – Miss Pun。 Miss Pun係一個大情大性既人,對我地演戲抱有好開放態度成日叫我地要睇多D書同觀察身邊既人同事。

記得我中一岩岩加入話劇會,Miss Pun同我地講:「戲如人生、人生如戲! 不管願唔願意都好,你都係戲台上完成你既角色。從出生到死亡,人總得演好自己既角色。人生就係一齣戲,戲演完了人生就結束。大家演梗既都是同一齣戲,只是有人戲份多有人少。有人係主角有人係配角。有人做好人有人做壞人。有人長命百歲有人曇花一現。有人享盡榮華富貴,有人飽受苦痛。有人一帆風順,有人一世坎坷。有起有落人生如是演戲如是! 每個人際遇不同,所演的戲都有不同。你出身富貴人家,你演的就是一個二世祖。你出身貧困之家,你演的就是一個在底層掙扎向上爬的人。」

當年聽到唔太了解,但就深深的殖入我心中。我知道自己生係依個家庭就要努力去生活,總有一天我可以有能力離開。

中學話劇生涯令我學會了解身邊一切細心去觀察同學習他人既人生,我會分析戲劇中角色情感投放,慢慢地我思想開始變多樣化,我開始去睇好多書好多故事從宜去學習同演好自己每一個角色。

攝影方面,其實就只係學學攝影技巧之後被安排到幫學校大小活動去做下攝記。

中一既生活就係上堂玩攝影同演戲。

中一下學期身體開始發育,雙乳隆起及初次來潮都令我有點不知所措。 記得小學時曾上過一堂講女生發育及生理既既講座,我知道要用M巾。

可惜… 我冇M巾。 小息時間係廁所內既我只好用紙巾包著底褲防止血液染到校裙。 可能係吸水力差既問題,我剛離開廁所已經感到自己張紙巾已經濕透了。

「喂~ 同學~~~」廁所門傳來一把聲音:「你流M啊….」

我才驚覺自己校裙染了一小片血跡… 「啊…..」

「你冇M巾? 我有啊比你啦。」我抬頭一望係中四既一位師姐 – Chris。 佢係校內風頭躉,排球隊中既大鎚。雖然高度唔算太高只有168左右,但跳躍騰空力都好高所以佢成為左校隊既明日之星,教練睇中佢既才能所以將只係讀中四既Chris編到正選位置。

「啊… 唔該晒你啊師姐…」唔知點解我對住Chris師姐竟然有點怕羞!

「你第一次?」一頭清爽短髮既師姐兩眼非常有神,臉上有點傲氣及陽光氣息。

「係啊…..」我笑著接過M巾打算入廁所處理血跡及用上人生身一片M巾。

經過Chris師姐時佢問我:「你係咪讀中一B班既Vivian?」

佢原來知道我叫咩名??? 我答「係啊」

「好~~ 放學黎睇我打波啦,今日會有比賽。」Chris對我微笑著:「幫我打氣啊~ BYE~」

佢係好吸引人,可能係女校之中出現左一位有男子氣概既女仔會令人有眼前一亮既感受!!

但我冇打算去睇,因為我對運動冇興趣!
我都唔記我大J有個表姐叫VIVIAN... 不過依個VIVIAN LAW係細個大J架,唔會做到表姐啦~~~
sor...文仔表姐個frd先岩太耐要諗下先記得
pish

【第一百五十二章】【Vivian視覺】

可惜,放學前突然被攝影阿SIR捉住:「Vivian你放學猜野做架啦?」

我心諗死啦… 攝影阿SIR係校內少數既男性,一個50有多既阿SIR,平日我總係覺得佢偷偷望我,仲要係用一種咸濕既目光去望我。 佢突然叫我,唔係想對我做D咩下話…….

「啊…. 要返屋企啊。」我回應。

「呵~ 咁就岩啦,返屋企姐係得閒啦,拿~~ 本身就叫攝影學會主席影今晚埸排球比賽既,但佢病左啊原來,拿~~ 幫幫手放學去影啦。」攝影SIR拎左部相機比我:「記你一個優點啦~ 」

佢冇比機會我拒絕…. 而且我都唔敢拒絕… 一個中一生又點敢呢?

就係咁放學後我就去左操場影相。

對手係另一間女校,佢地係比賽前1個鐘已到達換好衫做熱身。 校內都企了不少同學觀看比賽。氣氛非常的刺熱。

「HI~ 你真係黎左?」Chris從後經過我時係我耳邊說。

我想反駁話我只係幫學校影相,但阿Chris已經遠去我亦不作多言。

「嘩~ 崔明空扣殺啊~~~」原來阿CHRIS個名叫崔明空,幾特別既姓氏同名字。 一班同學見到Chris扣殺通通都大叫起來。

比賽到底發生咩事其實我都唔太了解,我真係冇興趣! 但通過相機鏡頭我zoom大左各個球員既大頭表情同動作,我可以見到眾球員努力而熱血既一面。

當中阿Chris可以話係最出聚既一個人。

佢既一舉手一投足都充滿著吸引力,活像一個男孩子般既佢係球場上特別的耀眼。

「啪」Chris一下響亮的扣殺聲,為比賽畫上句號。 全校人都在歡呼著,我諗應該係我地學校勝出左。

Chris同隊友們在場上互相慶祝,我把握機會將佢地自然由心而發既一刻捕捉下來。 陽光正在西沉,依一刻正好係 magic moment可能影到非好好既相片。

鏡頭不自覺的對上了異常觸目吸引的Chris之上「咔察咔察咔察」我連按多下快門後就準備好離開,快快交邋相機準備回家。

父母都冇過問太多我校內既事,見我遲左返都唔會關心我一下,同台食飯佢地都會照顧細佬,唔會理會我。 感覺我就好似獨自生活著似的。

突然想起剛才排球隊慶祝一刻,果份熱血同友愛令我感覺佢地好開心高興同好有暖意…..

「尋日咁早走左人?」係Chris師姐:「仲諗住多謝你一聱。」

「你好。 多謝我咩?」我大感不惑。

「尋晚你幫我地影相咁辛苦!」

「原來你打波喧唔專心…」

「哈… 你真係得意,竟然會話我唔專心打比賽! 哈….. 今日你要係學校食lunch?」Chris問我。

「明知故問!! 我地中一要留係學校食架。」我校傳統中一學生唔比外出食lunch.

「想同你一齊食野啊。 不過你要係學校就唔得啦。 咁不如放學同你一齊走啦,你陪我買少少野。 順便一齊食下午茶。」

我感到有少少怪:「今日drama有活動唔得啊。」我真係有野做Miss Pun叫我地一齊傾黎梗既話劇表演。

【第一百五十三章】【Vivian視覺】

「你知唔知拍AV要除衫?嗱咁啦!我除一件你除一件,好無?」

一女性手持皮帶作勢要「鞭打」”男生”,又將一隻高踭鞋遞給”男生”並要求舌舔鞋底,”男生”表示:「好污糟、唔衞生我唔要…」

及後另一女性再以皮帶鞭打胖男手掌十四次…

「STOP STOP STOP~~~」Miss Pun大聲叫停大家:「我唔係要依一D! 你地係表演梗架OK?? 你地3個完全比唔到我個感覺 OK?? 你地要投入個performent要代入角色!! 」

Miss Pun好不滿3位師姐既表現(當中兩位係扮演開放既慾女另一位扮成智力比較低既毒男:「你地只係好表面咁去做,比唔到感覺同靈魂。 你地知唔知道觀眾係會感覺得到架!!! 」

一頭短髮既師姐說:「Miss Pun我地點會識啊…. 你叫我地做咁既戲… 」

「唔識就要觀察! 我講過大家要多留意多觀察! 唉…. 今日就算啦都夜啦。」Miss Pun好似好失望。

大家都準備離開但我被Miss Pun叫住:「Vivian 留一留低先。」

我心諗,佢唔係想叫我演岩岩既角色下話,心頭一寒… 唔好啊,如果佢要我咁做我真係會投訢比學校知道同立即離開話劇會。

「Vivian我留意左你好耐,你都開始發育啦….」佢望左我心口一眼:「你應該要買胸圍用啦。 叫你媽咪陪你去買啦。」

「唔… 佢唔得閒啊。」阿媽唔會陪我買:「我會自己去買啦… 」

「下… 你會去邊買?」Miss Pun大為關心我:「你唔係諗住是但去D細店買下話…」

佢竟然講中我心中所想:「去邊買好?」唔通去D大牌子買咩? 那有錢?

「咁岩我都想買下野,陪你去行下啦。」就係咁我同Miss Pun去左買胸圍。

同佢行出校門時見到Chris師姐,佢見到我同Miss Pun一齊行出黎,只係眼甘甘咁望住我同Miss Pun兩人一齊離開。

「唔~ 果個崔明空係唔係等梗你?」Miss Pun同我行遠左後問我。

「下? 我同佢唔熟點會等我。」我冇諗到佢會係校門等我。

「呵~ 你應該做左佢目標啦,佢想追你。 你知唔知學校入而佢好受歡迎!」Miss Pun都知道好多同學鐘意Chris

「係咩?」我扮唔知道。

「哈~~~ 一睇就知你識佢啦,岩岩你見到佢時個樣明顯係識佢。 你小心成為全校既公敵啊~」Miss Pun冷笑一聱。

「下… 唔會係話? 係佢想追我姐,我對佢都冇意思…..」會成為全校女同學既公敵真係好大件事。

「哈~ 仲唔認你地識既~ 哈~~~」 Miss Pun真係好奸好古惑:「記得我講咩嘛? 要好好體會一切,對你演戲同將來都好有幫助!!」
push

【第一百五十四章】【Vivian視覺】

Miss Pun暗示叫我接受Chris? 我冇答佢。

「你身材好似會幾好。」Miss Pun見我冇答佢任何野突然改變話題。

「下…?」我感到一陣尷尬。

「唔洗覺得尷尬,身材好係一陣好事黎,係你既天賦。」Miss Pun講。

我偷偷一望佢身材,其實佢個胸都真係幾勁,身材好好。

「下…」我都唔知可以講D咩好。

「哈~~~ 你太怕羞! 依一D只係好正常既事,你唔洗覺得怕羞啊。 anyway你記得要用岩既bra啦,買錯胸圍戴錯bra真係會影響發育。」

Miss陪我買完bra就各自分開走。

冇誋過自己第一個bra會係miss陪自己買而唔係阿媽陪,亦猜諗過第一張M巾會係師姐比我。

可以想像家人對我有幾重視!

講想阿CHRIS我又真係有諗過自己會唔會接受到佢。

之後係校內Chris師姐係小息時入左我既班房內,全班女仔都係嘩然… Chris係校內極受歡迎,所以班內既人反應好大。

「今晚放學一齊走。」佢拋下一句就走左人。

就係咁成班女仔就圍住我:「嘩~ 佢想追你啊,你就好啦。」「嘩,佢好有型啊。」 人人都知佢想追我,好快全校都知道…

就係咁我跌入左一個深淵,試問一下你比一個校內名人追會係幾慘既事。我成為左學校內眾人眼中釘,特別係Chris狂熱份子,佢地將Chris當係神咁拜,而我係佢地眼中就變成一個妖女一樣。

【第一百五十六章】【Vivian視覺】

「唉…愀可唔可以唔好再見我啊,我係學校冇朋友啦…..」一日我終於引唔住同Chris講。

我已經唔多點理會佢,只係佢真係日日主動黎搵我,只要唔洗練波既日子就一定會殷接我放學,有時更加會係我住車既地方等我一齊返學…學校越來越話我地已經一齊左。 只係我太好人,唔忍心同佢講自己唔會同佢一齊。

Chris真係一個樣貌好好又好吸引既人,只係佢真係唔岩我。 雖然冇拍過拖,但我都知道自己心入而係鐘意男性,對女仔只可以做朋友。

「點解啊? 同我一齊返學放學唔好咩?」

「你知唔知因為你,個個人都杯葛我,冇人夠同我做朋友啦。。。。。」女人圈子就係咁,好鐘意玩杯葛。

「咁所以我咪要陪你囉。 唔係你咪成日都得一個人係學校。」Chris到底係咩心態? 點解既搞個問題出黎之後收唔到科,之後仲要咁理直氣壯咁叫我順應佢而行唔好理其他人?

「想唔想食少少野?」

「唔啦好飽。」我唔想比機會佢。

「咁陪我食啦,唔係咁都唔陪下我呀? 一個人食好悶架。」Chris外咁爽朗,但佢每次係要求我陪佢時都會擺出一個可憐既表情令我心軟。

「唉。。。 食完就走啦,我要搵書。」唔陪佢又會覺得佢一個人食好似好慘,只係陪一陪佢食少少野,都唔係代表D咩。

就係咁我同Chris維持住依一種關係。

佢就好似我中學生涯前前半段中唯一可以傾計既人,雖然同佢唔係情人關係,不過一齊出雙入對令我對仍有少少依賴。

時間可能可以將一切沖淡,我升到上中四,Chris已經中七。 校內好多人都好似接受左Chris同我係情人關係,開始有返一D人會同我傾計。 Chris既fans都好似對我好返。

當然我有植力同同學講自己同Chris冇一齊,只係大家好似都唔多信。

而我都似乎慢慢習慣依幾年Chris成日係我身邊。

佢中七係學校日子唔多,只係半年左右時間就要離開,我竟然唔慣佢唔係我身邊。

「Vivian依排係唔係有咩事? 好似有少少唔開心。」Miiss Pun係一個好留意身邊一切人事既人,佢留意到我:「Chris陪唔到你,所以你失落?」

「唔係啦。 我同佢真係冇關係,只係同校既同學黎。 」我如常地解釋。

「哈~ 點都好啦。 好好記住自己既感受,無論你地係唔係情侶都好,都對你話劇既路會有幫助。」Miss Pun對我講。

「Miss啊…其實兩個女仔一齊拍拖,好怪啊。 你唔覺得咁係一D唔正常既關係殷咩?」或者我真係有少少失落感,如果Chris係一個男仔我可能早已被佢感覺一齊左。

「愛情其實冇話岩唔岩,冇對與錯架。」穿上短裙黑絲既Miss Pun坐到話劇社椅子上撓起腳:「愛情真係好簡單講梗對果個人有猜感覺鏡意同唔鐘意都係感覺。」

「。。。。」或者我真係幾年黎被Chris對我既好所感動到:「只係有一D野真係有底線,我接受唔到果種。。。。道德底線。」

「哈~~~~ 冇所謂啦,一切隨緣。 係啦,時候都唔早,你返屋企先啦,D道具我執就OK啦,你返屋企先。」

我望一望時間原來已經6點幾,都係時候走。

離開學校心大心細諗應唔應該打比Chris關心下佢溫書閎情況。 最後決定都係打比佢啦,只係朋友既關心。

「咦。。。。 死啦。 」 行到車站先發展電話留左係話劇社。 我急急回去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞