【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】

995 回覆
71 Like 8 Dislike
響巴返嚟啦

【第一百九十八章】【Vivian視覺】

男人都係好下流… Winson如是,Samson亦如是。

感情路上我感到心淡。

之後我認識了多位男性,通通都係為左我既身體而接近我。係酒吧同我飲酒借D二抽水,有D更直接問我去唔去酒店…

我一律拒絕。

男人真係好賤。

慢慢我將精神放係讀書之上,放假都變成約女性朋友出街。

日子耐左,我發現自己生活好苦悶… 讀書做part time之後去飲酒玩,識到一D賤男人後拒絕佢…

慢慢我畢業,之後搵工做。 感情都冇咩著落。

反而係Johnson返左香港,佢有聯絡我。 佢仲同梗Nelson一齊,估唔到佢地咁長情… 我呢? 感情路上都係一D唔好既經驗…

或者我係唔係應該考慮下接受男人就係賤?
好忙
明白嘅 響巴加油
加油樓豬
響巴加油
似乎唔可以完成個故啦... 大家預期到連登將會點

多謝大家支持...
盡寫啦

【第一百九十九章】【Vivian視覺】

又或者我應該放棄去追求,將一切交於上天安排吧?

大學畢業後離開宿舍,一個多少有感情回憶既地方,而好快我就搵到工,係四大入面做,過左一年非人生活,真係頂唔順。

入面既人真係日日加班,冇晒自己私人時間。

令我一年就放棄一份咁有”前途”既工作最重要既原因之一係… 高層好咸濕。 不下有幾個高層想我暗示及明顯過要上位就要交換一D野。 我可以用咩交換上位機會? 明顯不過吧?

而我又確有一刻想過係唔係應該要同意佢地既要求? 反正自己都唔係第一次,陪下老細其實對自己冇咩大問題吧?

當然最後我都係過唔到自己。 自己真係唔可能對住一D上年紀既阿叔有感覺… 更何況,做會計依一行點都係要考牌先可以正式升到做可以簽名既真會計師。

咁同做雞真係冇分別。

出賣身體最多都只係比我由最低級升上一兩級吧? 我唔會咁易去信人,唔會比人呃。

把心一橫我就離開左四大,加入左細公司工作。

細公司冇咁忙,不過好亂… 悵目亂人士都好亂… 皇親國戚好難頂。 最最難頂係當中一個高層又對我起色心。

可能我真係命運如此,所有唔好既男人都會睇上我吧? 依個皇親國戚本身已經有女朋友,但都四國溝女。我加入冇耐已經睇上我。 更加同我講叫我同佢一齊,佢對自己女朋友已冇感情….

「你今日咁對你女朋友,第日都可以咁對我吧?」我一句回絕佢。

如果佢係一個靚仔,我可能都會心動。 反正男人都係下流賤格,滿口謊言,搵個有錢仔總好過同個冇錢既人吧? 但佢真係好唔靚仔… 我又接受唔到。

係細公司中,冇咁忙我又冇宿舍住,同家人又多返見面… 阿媽對我態度依舊的差…. 令我好唔開心…

再次轉工,我加入左一間上市公司做審計。

依間公司好似比間正常一D,工時合理又冇皇親國戚。就係比較多男同事想追求我,佢地都係一臉狼狗般模樣,多少令我有少少唔太舒服。

一天我被安排到sales & marketing做審計,我認出幾年前我最失意事係灣仔開往尖沙咀輪船上既男仔… 當日佢望住自己社交網絡一面傷心既樣子我仍然記憶猶新歷歷在目。

一個用情專一既男仔…竟然比我再遇上! 唔通係天意??? 終於遇上一個用情專一既男仔係身邊出現!?
終於都返到家明度 差啲唔記得佢個名
主角叫家明咩? 以為叫大舟
紙言見
響巴
個喪屍故
好睇 終於準備返主線
我終於用一日睇晒啦
過的一些女性們】

【第二百章】【Vivian視覺】

有同樣不幸遭遇的人彼此是會互相同情吧? 所以當日船上情景我仍舊記得,他一臉慘痛的神情及舉止都深深觸動到我,同病相憐既我萬萬冇想到兩年多後會有再遇上佢既一日。

但佢應該對我完全冇印象吧? 唔知道佢依家有冇拍拖呢? 如果有,女朋友又係點既樣呢? 會唔會同當日hurt佢好深既kristy好似呢?

我望左仍一眼禮貌地打左個招呼就去工作。

或者我唔應該想太多,男人對我黎講可以話係唔好既物種黎,一動左心就會令自己不斷受苦難。

「係啊,下個月第3個星期六得唔得閒?」Christy師姐約左我出黎食飯,依兩年黎我唔係同大學女同學就係同中學既女同學出街,男人都盡量的避開。

「得閒啊~ 你約我?」有人約自己點都會應約,依段日子我排除男性既約會,因為總係覺得男人都係有目的去呃我上床。

「咁就我啦,約實你啦。」Christy一邊用電話mark好日子一邊問:「又轉左新工,公司有冇靚仔先?」

「靚咩仔啊,唔會考慮同事囉。」或者講我有自己一個終老既決心。

「呵… 咁即係有靚仔啦~~ 你果間大公司咁多人點都會有既~~ 哈~~~ 你睇唔上不如考慮下我。」Christy又在講笑?

「咪玩啦….女人我唔岩。」

「呵~ 咁你又唔同下男仔出街?」Christy好似睇穿我咁:「唔好咁高要求啦你。」

我真係眼角高咩? 其實我只係想有個用情專一既人同我一齊。 只係… 真係冇個男人係好人。我回答:「要專一先得架….. 都搵唔岩…」

「唉…師妹啊。 你要知道男人都係一樣好咸濕好唔專一架啦,唔太咁執著啦….」Christy輕輕拍我膊頭:「唔通你真係冇…需要咩?」

「喂啊…. 痴線咩你…」需要當然有,兩年我都係自己搞掂。

「你諗咩啊?」Christy偷笑著:「我話結婚既需要啊。成日諗衰野架你…」

「下…. 咁有緣就有架啦,唔強求啦。」其實有冇男人同自己結婚我都多少有D心淡啦….

「呵… 」Christy甜笑著從手袋拎出一張紅色信封:「第一個就係交比你架啦。」

唔洗多講已經知道係咩一回事,我大為震驚:「咁突然既?? 一直冇聽你講會結婚???」

「哈~ 諗住細細地搞,請親戚同最好既朋友黎就算啦,咪冇點講。 你到時幾得黎啊。」Christy笑我好甜地說。

「真係冇諗過你會結婚….」想唔到中學時追我既Chris (Christy前名)大學後會完完全全變成一個女人,依家仲話要結婚。

Christy托著腮微微側頭像在想著佢未來老公般:「咁搵到個岩既人咪一齊囉。 嘻….」

「見到你咁高興甜蜜我真係好開心啊。」由心的為佢可以遇到個肯同佢結婚既男人而開心。

「Vivian你都可以既,唔好咁多野諗啦,只係時間問題未遇到個真命天子姐。 你咁靚女人又好,一定好多人鐘意你,比個機會人比個機會自己啦。」Christy今日非常的成熟耀眼同有自信:「你都要搵個人照顧下你下半生同下半身架~~~~ 呵….」

「唉啊… 好煩啊死八婆….你再咁煩我唔黎飲你個餐架。」

「哈~~ OK 唔講啦~~ 或者到時睇下我結婚有冇靚仔岩你啦~ 哈~~~ 飲杯啦我地~~」

當晚我同Christy歡唱地飲左兩支酒,回家路上我仍在為佢而高興。
響巴對Kristy/Christy依啲名情有獨鍾
呢個故已經有三個
Kristy
肥Quit
Christy
我呢世人對candy 呢個名情有獨鍾
純粹分享 唔好打我
可能係響巴生命裡面重要嘅女人嚟
咁響巴就係現實中嘅家明
Push
大J既家明

【第二百零一章】

冇想到家明辦公室會咁恐佈,會有怪聲… 係冇法之下唯有同家明一齊走。 就係咁造就左我同佢一齊離開公司。

我真係自細就好怕鬼,家明個衰人仲要一邊行一邊講灣仔鬼故比我聽想嚇我。 我唔可以比佢嚇到,頂返佢話佢係公司岩岩都比我嚇親。

可能佢都唔想講太多鬼怪野,又可能唔想嚇我,我地話題一轉去到附近家私店鋪之上:「你想買家具?」我見佢望住一張茶几。

之後我地開始傾屋企野,原來佢搬左出去住,心想如果佢出得去住咁應該係同女朋友出去住吧?

我地兩人有傾有講地行著有講有笑的走著,其後佢問我有冇飯食,我知道佢想約我食飯。 佢唔係有個同居女朋友嗎? 仲同我去食飯會唔會對唔住自己女朋友啊? 但比佢突如其來的一問,心理又突然想比機會佢…

只係食個飯,家明咁用情專一應該唔係想對我做D咩吧?

加上岩岩一路行來我地兩人談天說地的,令我對佢印象幾好… 又或者係因為幾年前佢比我既印象太深吧? 「我冇叫屋企留飯比我啊。」我故意地表現出一臉怪責的樣子去令佢覺得我有少少不悅:「唔係你岩岩嚇我,我會買野返公司食完再OT架。」

多年來,我沒有放下表演機會。 特別係出黎工作之後,對同事對老闆都用我既演技去令人信任我。

家明回答:「咁岩我都係一個人食,陪我一齊食飯啦….」

信不到佢真係唔理自己家中女朋友…. 又或者佢冇約女朋友呢? 「好啦~ 陪你食野啦。」臉上掛起笑容去回應佢。

晚傻食得好愉快… 我突然的想起自己以有多年冇同異性單獨係晚上食飯… 對方仲係一個只係識左幾個鐘既人。雖然自己早係幾年前已經見過家明… 我都唔知點解點住佢,我會好似有少少唔同咁…

有一點期待…. 期待佢會係一個好人,期待佢會同我傾計….

唔係決定自己唔應該信男人咩? 係唔係因為真係太耐冇拍拖既關係呢? 時間長左,我慢慢將以前唔愉快既感情都放下?

又或者係被Christy等人所講既說話影響吧? 見到佢尋晚同我講會結婚,見到佢開花結果,自己唔多唔少係內心仍是會有點期待…. 期待如果他日自己會穿起純白色既婚紗….

令我產生依種感覺,可以話係以上種種原因吧? 家明外貌俊俏身型亦非常健壯,亦係吸引到我既一點… 剛才一齊行來邊睇家具邊講起佈置屋企,更令我有錯覺好似同佢plan梗我地未來一樣….

分手多年對男人絕望既我,今晚被眼前風度翩翩既男人深深吸引住….
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞