【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】

995 回覆
71 Like 8 Dislike

【第一百一十八章】

「好耐冇打邊爐啦正啊喂。」我同joseph3個人一齊食野,同左SASA一齊後我冇時間搵幾個兄弟,依家冇左我有返時間又可以搵佢地。

同兄弟地一齊玩都唔錯。

「點啊你同空姐?」Joseph飯後問我。

「冇左啦….」提起SASA我又有少少在意,本身以為自己可以放低佢。「唉….」

「咩事啊?一邊飲野一邊傾啦。」Joseph同我去飲野,另外兩個兄弟兩個都話要交人冇一齊去。

「終於得返我同你兩個,唉…. 可以傾得盡興一D!」我同Joseph交代自己同SASA既野。

Joseph眉頭一皺:「家明…唔好介意,其實SASA 鬧得你啱架。你自己瞞住阿LING屌閪就得,SASA同第二個人扑嘢就係臭雞咁唔公平,唉…你地都係各取所需姐,算數啦。」

「唉….我都知自己PK,不過唔係話咁易就可以忘記既。」

「就好似JOEY咁講,你上一個上一課啦,灑脫啦。出黎玩就應該個態度要改變!」Joseph真係久經戰事所以心態咁高??

「吊你啦。 你講就易姐,傷果個又唔係你。」回想起SASA樣甜身材又好,真係好可惜。

「有幾傷呢? 上次你個Kristy傷定依個空姐傷?」Joseph竟然剌中我心深處。

「…..」

Joseph見我冇反應又講:「拿~ 你睇。」

我跟隨佢手指方向望:「家明你睇下依個世界幾多女~COME ON!! 目光放遠D啦! 你有樣有身型已經好有優勢啦。 黎啦,你信我。 只要你想,你就可以成為一個浪子。」

點解Joseph講到成為一個浪子一個人渣好似係一件好光榮既事一樣…..?

我冷笑一下:「希望我可以啦…. 唉。 有時會覺得同阿LING一齊都唔係壞事既….」

「唔…識欣賞人既好處優點係好事黎。 不過你Sure?」

「Sure咩?」我唔明佢咩意思。

「Sure…玩夠? 又或者應該問你。 你真係愛阿LING?」Joseph兩目好似睇穿我一樣。

我呆左未比到反應佢。

依家我問自己,到底對阿Ling係咩一回事? 真係鐘意? 我真係開心? 真係想同佢一齊?

「你要諗咁即係你自己都覺得你同阿LING有問題啦…係咪?」Joseph冷笑一下: 「佢幾大?」

「33A好似。」我話。

「吊… 我問你佢年齡啊,佢好似大過我地?」

「係。大過我地。」

「你話過佢係好想結婚,仲去左睇樓打算同佢一齊。 如果你諗真自己係想同佢一齊,覺得自己已經玩夠想停低求安穩生活,你就同佢結婚啦。」

Joseph既話重重打擊到我。

「家明,如果你個心係定左落黎依家就唔會同我係度飲野,而係同華少阿文兩個交人陪女朋友啦,係咪?」

「….」

Joseph講得岩,我似乎仲未定到。 我個心就好似湖面既漣漪一樣,不停迴盪。

「諗清楚啦。 如果真係仲想玩就唔好拖住阿LING啦,放手反而對佢係更好既決定。」Joseph講完依句就走左去對面同女仔傾計。
無音巴從來唔會令大家失望
浪子go go go
浪子=人渣?樓主你冇野?
從毒撚變成浪子
毒撚->中間好多轉變包括人渣->浪子
個故都未完, 做咩啫你
誰明浪子心=誰明人渣心?
其實你地知唔知咩叫浪子?
本來覺得幾好睇,但係愈睇愈覺得唔對路
個故完主角都未變過浪子你先嘈啦

【第一百一十九章】

望住joseph可以自由自在鐘意做咩就做咩,我好想自己都可以咁做咩都唔理後果。

到底自己有咩唔可以拋低?

原因係家人,家人覺得阿LING好好,希望自己同佢可以發展落去。阿媽一直灌輸我既係要專一,依個觀念植根係我腦內。

我覺得自己被飛後一直痛苦就係因為自己太專一,我唔可以冇左Kristy,因為同佢拍拖既目標就係為左要同佢結婚。 當自己一失去,就一無所有…

就好似阿媽當年發現阿爸係大陸包女人一樣,果一刻佢心碎左。 當時阿媽不停話比我知,告誡我一定要專一。

不過阿嫖冇同我講其實女人都會變心,女人都會好唔專一。 可能係時代唔同左,唔再係當年阿爸阿媽時代咁單純吧?

時代唔同左,我既思想係太守舊。

------------------------------------

第二日,我搵左阿LING出黎。

「今日唔洗OT既?」阿LING佢問我。

唔知點解,阿LING比我感覺好似對我有少少疏離感!?

「係啊,好耐冇見咪唔OT囉。」要講分夫係要勇氣。 自己未層主動講分手,以往都係比女飛,開始自己真係全心全意咁去愛另一半同時自己又好怕傷到人。

但今日我要主動講,因為我唔希望再拖落去,只會傷阿LING更深。

「我地去邊好食咩好?」LING問。

「你想呢?」我冇諗過今日同阿LING出黎做咩好,只係一心打算同佢講分手。

食飯期間我地都好少對話,我實在唔知應該點去面對佢。

飯後阿LING撓住我手:「我地好耐冇咩咩啦….」佢係我耳邊講。

「哦…」我唔知仲應唔應該同佢做愛。

最後我都係同佢去左時鐘,因為我唔知道自己如果拒絕同佢做愛,佢會唔會好HURT…

完事後,我地訓係床上,阿LING問我:「家明… 你係唔係唔再愛我啦?」

想唔到佢會問我…

我冇答佢亦冇望住佢,我怕望住佢對眼,我怕….

「我知道你唔愛我…」阿LING講。

「…..」

「唉… 你係唔係出面有第二個?」佢問我。

唔通佢見到我同SASA一齊?

「做咩唔出聲? 有?冇?都係一個字,咁難開口咩?」我FEEL到阿LING則住頭望住我。

我唔知點講口去講,最後我都係開唔到口。

「你走啦… 我OK。你走先啦。」阿LING講。

「SORRY… 你唔好咁啦…」本身下定決心,但最後我又唔識開口….

「你走啦,我OK!」

我唔知點面對佢,我真係走左人。 留低阿LING自己一個係時鐘內…

最後,我SEND左個text比佢:【阿LING對唔住,我覺得自己配唔上你。】 我諗左好耐先打到依句比佢…
咁咪好囉,可以專心去玩
好sad 不過長痛不如短痛

【第一百二十章】

係社交媒體上,我留意到阿LING去左club玩,似乎佢一唔開心就會去玩。

我知道自己做得好錯,但只怪阿LING唔好彩,係唔岩既時間同我相識。

自己既心態上有好多改變。 突然間我覺得好輕鬆好自由,自己做咩都可以唔需要交代比任何人。

而依一刻我好想搵SASA,同佢講自己已經分左手。 Text打到一半,我冇send出去,因為覺得自己同SASA好難再一齊,唔知自己可以點同佢一齊。 特別係知道佢同鬼佬機師有路,自己一諗到佢食洋腸又會怕佢會背住自己偷食。

不自覺間,覺得自己對Kristy既心痛感減少左好多。 係時間既關係? 定係Sasa既出現呢? 可能兩個原因都有影響。

可惜係SASA同我冇可能… 為左減少傷痛感,我係咁出去玩。 當然同Joseph一齊去玩。

依一刻我內心想法係玩。 不停去YO女,留精不留情。 夜生活好豐富五光十危,每個周未係中環都會有我。

放縱自己,好似搵到一個新天地一樣。 果一刻我驚醒了,原來自由自在係咁好。 唔需要同另一半交代。

當然,同緊家人住既我仲係要同阿爸阿媽交代自己夜晚去左邊。 為左可以自由到底,我決定搬出去住。

係旺角租左一間有廳有房有Lift搭既大劏房住,大約$9000蚊一個月,用左多個人工一半去租,錢冇咁多,不過換取左更大既自由度,鐘意做D咩玩D咩都唔需要同任何人交代。

一至五返工,放工做gym或者同朋友同事食傻玩,周未就去中環玩仲可以同D女返屋企過夜。

我同D女既關係就係只有一夜情。 因為我唔想有手尾跟,唔想將感情投放係女人身上。 係夜店認識完,個樣岩既就一齊返屋企做愛,搞完野第二朝最多就會同條女一齊食個早餐就會講BYEBYE。

我過左1年多好開心好精彩好自由既生活。

一年後既我,突然有一日好失落…
Kristy派帖?
突然就跳咗一年嘅
因為就完
利申9估

【第一百二十一章】

原來女人可以咁易上到,係夜場既女人面上就好似印左【搞我啦】一樣。 基本上我上前同佢傾兩句,飲幾杯跳下舞就有下場。

「家明。 依排個樣做咩咁殘?」肥QUIT問。

「係啊,打機打到好夜啊。」我無可能同同事講自己個個星期五,六都玩到夜一夜之後同女返屋企。

「哈~ 快D搵返個女朋友啦,咪咁宅。」肥QUIT續講「要唔要我介紹朋友比你? 朋友岩岩分左手啊。」

以我經驗好多肥婆既朋友都會係靚女,靚女都鐘意同一D唔得既女性做朋友,好有機心!

「係~ 睇下咩樣先啦喂~」我只係出於八卦唔係真係有心去識女朋友,因為我自覺自己鐘意玩女。

「拿~ 睇下啦。」肥QUIT將佢電話交比我。

「OOH~ 幾純下。」我睇左一眼將電話交返比肥QUIT。

「點啊,要唔要幫你約出黎啊,食個飯啦。」

「啊。 唔好啦,好尷尬啊。」我是但講下野去推。

「怕咩姐,佢好女仔黎架。」

「啊。 睇得出佢好純,我就怕我會誤左佢啊,一個咁純品既女仔我配唔上。」我再推。

肥QUIT都似乎明白自己SELL唔到自己個朋友比我。

不過,依一刻我真係諗自己有冇需要拍返拖。 個個星期唔同女,真係好正。但我發現自己內心就好唔充裕,我好似想要返女朋友去陪下我,同我傾計。

但你叫我再搵女朋友,自己又好擔心自己會被出賣。 Kristy, Zoe, Sasa 同Kimmy既故事都令我對男女關係好有保留,加上自己依一年時間同過大大話話三四十個唔同既女人搞過野,真心覺得D女好順便。

「你係唔係玩厭啦?」Joseph同我食飯傾計。

「唔!? 點解咁講呢?」

「你係。 似乎你真係玩夠啦。 哈~~~ 好事。」

「下?」

「之前你同果個Kristy分手要生要死咁,你依家咪就係變到冇晒事,係咪?」

的確係,曾經我真係以為自己生存唔到落去,Kristy就好似我個心臟一樣,失去左就冇左心跳。 但時間同經歷都慢慢令自己心態改變左。 我唔再係睇得愛情好緊要既地位,或者應該係話自己對男男女女之愛睇通左唔少,唔係你背叛我就係我背叛你。

Joseph再講:「D女係好易食到,依家感覺好空虛?」

「唔…好似係。」我想了一下:「唔知做咩事,去玩果時係好開心,又食到女搞野梗係正。 不過,一做完就會進入聖人MODE…. 好似差左少少野咁…」

「啊~ 咁你可能要返愛情。 不過拍拖後又可能會個心好想KEEP住玩~ 哈……….. 你玩開就好難收到架啦。除非….」

我問Joseph:「除非咩?」

「哈~ 好廢既答案! 除非你搵到個真心愛大家既人,而果一刻你真係覺得冇左佢唔得要結婚既人。」

要結婚既人…. 其實自己一直都係咁諗,想同人結婚組織一個家庭! 但經過咁多年,拍拖分手又拍返拖,不停被背叛被拋棄卻令我對拍拖愛情失去信心。

我好怕再被出賣再受傷。

所以我寧願自己去玩,玩完就算。
Live

【第一百二十二章】

上天總算對我不薄。 不! 應該話厚待我。

【幾好嗎? 好耐冇見。】電話上傳來Kimmy既text。

我同佢傾談後約左佢出黎見面飲咖啡。同sasa仲係SL關係時自己都養成飲咖啡既習慣,所以約左Kimmy去cafe飲野。

見面後我幫Kimmy買左咖啡對視而坐。

平日既cafe冇咩人好悠閒:「咁好既今日放假約我出黎。」我意思係咁好放假唔搵男朋友陪。

Kimmy微笑回答:「係啊! 見咁耐冇見咪搵你傾下計囉~~~」穿上白色冷衫綠色格仔短裙長BOOT既佢依舊的美麗動人。 但笑臉上可能感到有點悲傷感。

「噢~係啊好耐冇見。 」見到佢情況我會想起佢感情出左問題:「近排都係返工放工做下GYM咁,你呢? 」我冇講自己既花花生活,因為對住Kimmy總係有少少保留,唔想比佢知道自己荒唐既生活。

Kimmy放下咖啡:「我都係咁,返工飛來飛去放工就冇野做咁。」

哦? 放工冇野做? 「哦? 放假唔去搵下朋友既?」

「啊… 都冇咩朋友好似我咁放平日架啦,哈~~ 點約? 係呢,你今日又會咁岩放假既?」Kimmy感覺同之前唔同,少左一入冷漠感多了一點悲哀的感覺。

從佢回應可以FEEL到佢同果個機師冇左。

「我? 我要返工架,不過知道你約我,立即同公司拎左假,係呢….」我提起杯:「Issac同你點?」我即時飲杯咖啡同時細心觀察對坐的Kimmy面上神情轉變。

果然係出左問題!!! 佢眼神微微的睜大點。「點解你知道佢叫Issac既……? …. 我地分左手啦…」

「唔…. 其實我都係估下,見到你social media入面有唔少相佢都有like,而你又有like佢咪去睇下佢。 果次係酒吧上我離遠望落去見到佢架車同個人,match返佢D相唔難估啊。」 好似早就諗定點答。

「哦… 唔…. 係啊。我地冇一齊啦。 我同佢分左手。」

「你主動同佢講?」希望知道佢點解分手。

「係啊。」Kimmy講起來明顯仲係好唔捨得:「我知道佢都係唔會同我係女朋友…」

即係當你係SP啦!!! 依個我一早知,只係你就係要比佢呃。

「唉…. 佢真係好賤。」依個時間當然要落井下石啦!

但想不到會係搬石頭砸自己的腳!!!

「係,男人都係衰人…..唉…」Kimmy想起往事眼淚就谷到眼眶。

「啊… 咁又唔係個個都衰既…哈…」我暗示自己唔係….我知道我自己一D都唔係一個好人啦當然。 自己往績都唔係好,背住阿LING同SASA發展,其實自己同仆街Issac一樣咁仆街。

Kimmy望住我:「…. 你唔洗陪你女朋友咩?」明顯佢係暗示我依家都係背住女朋友同佢出黎,暗示當時係酒吧中我同佢差一D就去左搞野既事。

反正我已經冇包袱在身就同佢老實講:「我一早已經冇拍拖啦。」

「下… 果時見你同女朋友好似仲好好,一陣去飲架點會….」Kimmy淚水未有落下來,面有泛起一分驚訝半分喜悅之色。

「唔… 你要聽我講事實?」

「唔。 當然!!」Kimmy點頭:「我唔鐘意人對我唔老實。」

「好….. 其實果日你走左之後,我就覺得自己對女朋友既感覺唔同左。 冇耐我就同佢分左手啦。」為左証明,我拎左當日同阿LING 既對話出黎。

「….. 對唔住啊…..」

「傻架咩… 講咩對唔住…? 」

「因為好似我搞到你地分左手咁…..」Kimmy有點歉意同內疚:「…. SORRY….」

「傻啦,係我自己既決定,我唔想呃佢。」我移一移身體將上身貼近一點:「我唔想再呃自己內心既感覺!」

「…..」Kimmy兩額一紅的移開視線望著自己隻杯。

「唔…. 其實你唔洗比回答我,依段時間我都係等梗你,我唔介意再等。」

「……」佢既面變得更紅。

【第一百二十三章】

「係啊,不如我地出去行下啦,難得你放假出黎。」為改變一下氣氛我提議出去行下中上環半山。

漫步太平山街中,我地四處影相漫步傾計。 我已經好耐冇好似咁同異性行街傾計。 每次都係夜場入面跳完就直接去搞野,除左身體上既交流外就再冇其他交流。

依一刻我竟然有少少心動覺得心好甜,係久違了既感覺。

同Kimmy平排而行,距離保持著貼近的,時有手臂觸碰。 Kimmy冇刻意避開,我經常有意的擺動手去碰她。

行到PMQ時,我竟然將Kimmy同Kristy兩人串聯一起。 當年常會同Kristy黎拍拖,中環一帶係我地成日黎既地方。

如今同Kimmy一齊行,我看到了佢同Kristy身影重疊起來。

自己心知Kristy已經係過去,我亦已經放下佢。 但舊地重游思潮卻擁上心頸。

「做咩發呆?」Kimmy見我呆望PMQ內某一間店舖。

「呀….冇。 諗起以前一D野,記得之前依間舖好似唔係賣衫好似係賣精品架。」我記我自己係度買左一對耳環比Kristy。

「哦… 轉左手應該係生意差啦。 你睇今日平日都冇咩人行依度。」Kimmy手擺背後看來心情放鬆唔少。

「係啊。」我跟上佢:「陪你行走咁耐心情有冇好少少?」

「啊~ 行下街可以少D諗野既。」Kimmy反問:「你依家諗起你EX?」

佢既直覺同觀察力都好強,我亦無謂講大話。「哈… 你又知既? 我咁易睇穿?」

「呵~~~ 係啊 一眼睇穿你諗梗咩,驚唔驚?」Kimmy偷笑著。

「你知唔知你唔同左? 岩岩識你時覺得你好COOL好冷漠。 依家好似笑多左咁….」

「唔….」Kimmy轉身面向我倒後行:「今日見到你同你傾計好開心咪笑囉~ 嘻~~~~」

「下???」

「多謝你陪我啊~~~ 今日我放鬆左唔少。 」kimmy轉身背住我往前行。

即係佢覺得同我一齊好開心?

「今日出左黎好耐啊,聽日要早飛同唔到你食飯啦。」Kimmy別過頭來對我說。

「哦… 咁我地下次仲可唔可以出黎?」冇想到我會咁問佢。

「梗係可以啦~~ BYEBYE」Kimmy微笑一下就突然離開。

唔通係佢知我諗起EX所以唔開心就突然離開我?

心入面有少少唔開心。 唔開心Kimmy就咁走左去,亦唔開心自己仲會諗起Kristy。 但我似乎有少少記掛依一種感情上忐忑不安同心痛感。

我係唔係應該定下來再拍返拖呢?
食main course
等睇男主同Kimmy一齊,然後Sasa黎搞破壞
[url]毒L方面係真的[/url]
又比你估到,我咪又要改劇情
我亂估而已,不過其實前文已有跡可尋

【第一百二十四章】

係某大社交媒體內見到Kimmy upload左張相,係一個男人既影子地點係太平山街內。

【輕鬆自在的一天,多謝你。】冇tag任何人,但我知道果個影係我,冇人會認唔到自己既影子吧? 加上我地今日就係去左果度。

女人特別咁提起自己,當然唔會冇野吧。 見到我係好開心,Kimmy似乎幾重視我。

只係自己未可以下定決心。

第一,Kimmy內心應該仲好鐘意Issac,如果唔係佢今日唔會約我出黎散心。第二,我自己都係好怕自己再受傷,因為Kimmy曾經背住Issac同我有曖昧仲差少少發生關係(當然係因為Issac仆街在先)。 最後,因為自己對自己都冇信心可唔可以乖乖地唔再玩,怕自己會重蹈Issac覆辙被帽。

點都好,我text佢問:【Happy that you post “me” in your fuckbook!】

佢只係回左一個魔鬼笑臉。

之後我冇再回佢。 無論係追佢定唔追,我都要忍下手唔好理佢住。

當然我有睇佢D野,upload左自己飛左去韓國既相。 唔知佢係唔係同Issac一齊飛呢…. 如果係又會唔會又搭上返?

係胡思亂想之時又竟然收到Sasa text我。 【你追梗Kimmy? 】
唔使改,睇住你寫出心目中嘅劇情走向,其實某程度上係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞