[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
睇下你想裝d咩同用咩system
其實可以分開唔同牌子咁買 再用HomeKit/ Google Home/ Echo做整合 始終好難一個牌子有晒所有你想要嘅配件
SmartThings好似兼容性極高 係香港唔係好hit 好多野都可能要去美森買
Philips hue同IKEA 都可以直入HomeKit
Dyson可以的話我會揀universal control 順便玩埋其他電器

話雖homebridge homeassistance 好似好好用 但係用落就會發現其實d穩定性都係有改進空間
加上要額外一部機長開 其實都幾麻煩下
無喎 本身用開hue個app做setting
已經無連Homekit
3. PlayStation 開關可以用 Harmony Hub + Homebridge
電腦開關都有啲 Homebridge plug-in 做到
Dyson 直接駁 Homebridge / Home Assistant 好用過萬用遙控
homekit窗簾係咪得捲簾選擇
Hunter Donglas有直簾,我quote過,淨係整個廳都要兩萬幾
純粹想用電話控制IR冷氣、電視、機頂盒。
最好可以未返到屋企都開到冷氣。
掙扎緊broadlink rm4, switchbot hub, harmony hub...
請問有冇普通公司門(本身個鎖頭喺底嗰種) 裝得嘅智能鎖
擺出黎都幾靚嘅 不過個touch screen好難控制 我而家都係用口叫siri
smart lock應該跟電話system緊要過屋企system
因為最主要都係返到門口前代替人手開門
用switchbot curtain
Broadlink RM4 唔錯
買左broadlink
不過唔識點set 用siri shortcut 去調高/低冷氣溫度
只識set on/off
玩住先
主要都係想返屋企前十零分鐘開左 返到去就涼
買咗 Nest Mini
仲未有廣東話
你哋有冇升咗iOS 14 ,連Shortcut嘅電器,HomePod用唔到,話未app有問題
試下再set過?
Google個廣東話assistant廢過Siri好多
我都聽好多人有呢個問題,想知用緊咩電器有事?
因為我用home assistant 做automation冇呢個問題
想問下有冇巴打有用空氣清新機?
想搵一款可以用電話睇到空氣質素同電話控制on/off, 但市面好似冇乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞